Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч у Мінську: угруповання «ДНР» і «ЛНР» не відмовляються від своїх «виборів»


Спеціальний представник ОБСЄ на переговорах у Мінську Мартін Сайдік (архівне фото)
Спеціальний представник ОБСЄ на переговорах у Мінську Мартін Сайдік (архівне фото)

Проведення фейкових «виборів» є неприпустимим – Ірина Геращенко

Мінськ – Після переговорів у вівторок у Мінську представник ОБСЄ Мартін Сайдік висловив «розчарування» так званими «виборами» сепаратистів, які порушують мінські угоди.

За підсумками консультацій у Мінську представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі посол Мартін Сайдік не зміг сказати про поступ у двох важливих питаннях.

При цьому він зауважив, що у переговорах щодо відведення від лінії зіткнення на Донбасі танків, артилерії калібром менше від 100 міліметрів та мінометів калібром до 120 міліметрів сторони знову дійшли згоди.

«Майже 7 годин тривала відкрита та конструктивна дискусія щодо графіку відведення. Сторони погодилися зберегти конфіденційність щодо цих переговорів і домовилися про продовження цих консультацій протягом найближчих тижнів», – сказав представник ОБСЄ.

Також політична підгрупа продовжувала обговорювати питання виборів. Очікувалося, що вона буде обговорювати так званий «план посла Мореля» – пропозиції французького дипломата П’єра Мореля, який є координатором підгрупи з питань політики. Морель запропонував компромісний варіант місцевих виборів на Донбасі, на який гіпотетично могли б погодитися і сепаратисти, і офіційний Київ. Але компромісу наразі немає.

«Насамперед у дискусії домінували пропозиції зі сторони окремих районів Донецької та Луганської областей відносно місцевих «виборів», які мають проходити у цих районах 21 лютого наступного року. Під час обговорення виявилося, що, незважаючи на цю пропозицію, «вибори» пройдуть 18 жовтня та 1 листопада у великій частині окремих районів Донецької області (ОРДО) та окремих районів Луганської області ОРЛО, відповідно. Цей факт підтвердили представники ОРДО і ОРЛО на пленарному засіданні. У дискусії було встановлено, що це суперечить мінським угодам. У зв’язку з таким розвитком хотілося б висловити розчарування», – заявив посол Сайдік.

Перед засіданням представники угруповань «ДНР» та «ЛНР» заявили, що готові представити нову дату «виборів» на Донбасі – 21 лютого 2016 року, причому, за словами представника «ЛНР» Владислава Дейнега, план-графік цих виборів ними підготовлено, нібито виходячи з чинного законодавства України, регламенту Верховної Ради, а також норм ОБСЄ.

Але виявилося, що це не змінює їхні плани щодо своїх «виборів» восени цього року.

«Запропоновано документ, сприйнятий представником ОБСЄ, як ультиматум»

У зв’язку з цим представник України в політичній підгрупі Роман Безсмертний заявив у інтерв’ю «Українській правді», що це стало ультиматумом Україні.

«Під час роботи підгрупи з політичних питань представниками наших візаві було запропоновано документ, який я би я назвав ультиматумом. Він так і був сприйнятий представником ОБСЄ – як ультиматум», – наголосив Безсмертний.

Він також зазначив, що в документі «найнеприйнятнішим» було те, що вони хочуть проводити «вибори» 18 жовтня (ОРДО) і 1 листопада (ОРЛО).

«При цьому вони проводять свої «вибори», базуючись не на законодавстві України, а на якихось своїх положеннях і правилах. А Україна вже «повинна» вирішити чотири питання – це ввести в дію закон про особливий порядок місцевого самоврядування, прийняти модальності виборів у редакції, запропонованій представниками окремих районів Донецької і Луганської областей, прийняти і ввести в дію закон про амністію і переголосувати Конституцію України в запропонованій ними редакції. Тільки після цього вони дозволять собі, щоб «вибори» в інших сільських і селищних радах відбулися 21 лютого», – заявив Безсмертний.

За словами ж представниці України у підгрупі з гуманітарних питань Ірини Геращенко, ключова позиція, з якою усі представники України виходять на переговорах у Мінську, – це «неприпустимість проведення будь-яких фейкових «виборів» на окупованих територіях», і вони вимагають їх скасувати.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG