Доступність посилання

ТОП новини

Колишній російський олігарх судиться з Росією на 12 мільярдів доларів


Президент Росії Володимир Путін і банкір Сергій Пугачов (праворуч), архівне фото, 2000 рік
Президент Росії Володимир Путін і банкір Сергій Пугачов (праворуч), архівне фото, 2000 рік

Колишній «банкір Путіна» позивається проти нього після того, як його бізнес-імперія в Росії була знищена

Колишній олігарх Сергій Пугачов, якого називали «банкіром Путіна» за близькість до фінансових справ президента Росії Кремлі, подав позов проти Росії на понад 12 мільярдів доларів. Після того, як бізнес-імперія Пугачова була знищена через те, що він впав у немилість президента Росії, він подав позов до арбітражного суду в Гаазі, повідомляє агентство Reuters, посилаючись на своє джерело.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За словами Сергія Пугачова, його статки становили 15 мільярдів доларів, але оточення президента Росії Володимира Путіна шляхом судових переслідувань позбавило його цього майна, звинувачуючи у розкрадання коштів. За словами Пугачова, він навіть побоювався за своє життя.

В інтерв’ю агентству Reuters в Парижі 52-річний колишній мільярдер сказав, що з мільярдних статків, за словами його юристів, залишилося тільки 70 мільйонів доларів.

Сергій Пугачов називає свою справу «віддзеркаленням» справи «Юкоса», колись найбільшої нафтової компанії Росії, яка належала Михайлу Ходорковському, а потім її було продано наближеним до Путіна особам, коли Ходорковський проявив політичні амбіції.

Як сподівається Пугачов, його справу розгляне Постійна палата третейського суду в Гаазі, яка зобов’язала Росію виплатити 50 мільярдів доларів за експропріацію активів ЮКОСа.

Колись Пугачова і Путіна зв’язували близькі стосунки. Як він розповідав Радіо Свобода у квітні, саме Пугачов і ввів Путіна до оточення тодішнього президента Росії Бориса Єльцина.

«Ніхто не знав, Путіна. Я особисто представив його президентовій дочці Тетяні Дьяченко. Валентин Юмашев в якості начальника адміністрації президента, звичайно, знав його. Я думаю, що той факт, що Путін був невідомий і став вирішальним фактором. Тоді, звичайно, всі надії на майбутнє були пов’язані з його попередньою роботою в міській раді Санкт-Петербурга, під керівництвом тодішнього мера Анатолія Собчака», – розповідає Пугачов.

Пугачов посварився з деякими з найвпливовіших союзників Путіна після фінансової кризи 2008 року, а після від’їзду в 2011 році з Росії, він звинуватив союзників Путіна в тому, що вони захопили його багатомільярдну бізнес-імперію і кращі активи, які включали великі верфі та гігантське сибірське вугільне родовище.

Влада Росії стверджує, що Пугачов перебуває в розшуку за розтрату і привласнення майна після краху банку, який належав йому, і який отримував кредити у Центрального банку Росії. Пугачов заперечує ці звинувачення. За запитом Росії Інтерпол видав ордер на арешт Пугачова.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG