Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко написав статтю для Newsweek (світова преса)


Президент зазначив, що зробить все, аби винні в подіях під Верховною Радою 31 серпня, які призвели до загибелі трьох вояків, постали перед судом

Президент України Петро Порошенко написав статтю для впливового американського тижневика Newsweek, де пояснив своє бачення децентралізації в Україні. А Нью-Йоркський часопис The New York Times пише про граничне занепокоєння Вашингтона судом у Росії над українським пілотом Надією Савченко. Тим часом найбільша канадська газета The Globe and Mail опублікувала матеріал до 125-ї річниці заснування української громади у Канаді і повідомляє про збір коштів на розвиток українського мистецтва у Канаді.

Американський тижневик Newsweek надрукував статтю, автором якої є президент України Петро Порошенко. Назва статті – «Петро Порошенко: Чому Україна потребує передати владу регіонам». Президент України пише, що голосування в українському парламенті 31 серпня з питання поправок до Конституції у сенсі децентралізації владних повноважень продемонструвало цілому світові, що Україна має багато відповідальних політиків зі стратегічним і демократичним мисленням.

Далі президент Порошенко зазначає, що події під парламентом, які сталися після голосування, були доволі болісними. Троє військовослужбовців стали жертвами спроб дестабілізувати державу. Порошенко додає, що він особисто забезпечить, аби всі, хто був безпосередньо причетним до тих подій під парламентом, а також ті, хто замовив цей розвиток подій, постали перед судом.

У статті зазначається, що в Україні більш ніж 20 років обговорювали децентралізацію, проте жоден з урядів не здійснив реальних кроків у цьому напрямку. За словами президента Порошенка, децентралізація влади в Україні є життєво важливою для побудови європейської держави.

Президент України у своїй статті для тижневика Newsweek пише, що нинішня система врядування в Україні є занадто централізованою, і не має нічого спільного з демократією.

«Це атавізм радянських часів, який долучився до хронічної корупції та широко розповсюдженої економічної та політичної безгосподарності в Україні. Отож, нині українське керівництво робить те, що мало бути зроблено давно у минулому. Децентралізація посилить, а не послабить Україну», – написав Петро Порошенко.

Президент Порошенко додає, що головною ідеєю, яка стоїть за поправками до Конституції з питання децентралізації влади, є надання деяких основних владних повноважень, так само як і фінансових ресурсів, до рівня місцевого врядування, де все це має бути використано з максимальною ефективністю.

Беручи до уваги різні тлумачення децентралізації, які існують в Україні, Петро Порошенко вирішив пояснити деякі не зовсім чітко зрозумілі моменти.

«По-перше, оборона, національна безпека, верховенство закону, а також дотримання громадянських свобод залишатимуться в юрисдикції центральної влади.

По-друге, нинішня Конституція має статтю, яка передбачає можливість якогось особливого статусу для того чи іншого регіону. Згідно з поправками, це прибирається з Конституції, аби стати на заваді появі якихось окремих територіальних володінь. Замість цього запроваджуватимуться форми місцевого самоврядування у певних частинах країни – у Донецькому та Луганському регіонах», – пише президент.

І додає: всі ці зміни стануть можливими за умов виконання трьох передумов. Росія має вивести своє військо та озброєння з теренів України. Київ має відновити повний контроль над українсько-російським кордоном. І насамкінець, вибори на тих окупованих теренах мають відбуватися згідно з українським законодавством, а також за стандартами ОБСЄ.

І по-третє, децентралізація, попервах, була у мирному плані президента України, тому що вважалося, що це був правильний шлях для України та її народу. Цей момент було додано до лютневих Мінських угод про припинення вогню, попри всі намагання президента Росії Путіна замінити ці положення на «федералізацію» та «автономію».

«Ба більше, конституційна реформа з децентралізації демонструє, що Україна дотримується своєї відповідальності і обіцянок, навіть коли шлях є звивистим і складним. Ми вимагаємо того самого ставлення і до нас», – зазначив президент України Петро Порошенко у своїй статті у тижневику Newsweek.

Часопис The New York Times вмістив статтю «Розпочато російський суд над українським пілотом». У матеріалі йдеться про початок судилища над Надією Савченко. Часопис пише, що українка відкинула всі висунуті проти неї російські звинувачення, заявивши, що вона є вояком, а не вбивцею. Нью-Йоркське видання додає, що у Вашингтоні Державний департамент США закликав Росію припинити те, що американська сторона визначає, як «судову справу без жодного злочину».

The New York Times додає, що Савченко, яка провела 83 дні у голодному страйку на знак протесту проти її утримання в ув’язненні, стала героїчною постаттю для українців, які ведуть боротьбу проти сепаратистів. Часопис нагадує, що Надію було обрано депутатом українського парламенту, а кампанію українського керівництва за звільнення Савченко було підтримано США та ЄС.

Газета наводить слова речника Держдепартаменту Марка Тонера: «Сполучені Штати залишаються надзвичайно занепокоєними рішенням Російської Федерації вести далі цей судовий процес без складу злочину».

Видання додає, що Тонер закликав Росію негайно зняти всі обвинувачення проти Надії Савченко.


Найбільший канадійський часопис The Globe and Mail опублікував статтю «Українська громада у Канаді прагне зібрати 20 мільйонів доларів на мистецтво». У матеріалі йдеться про те, що на відзнаку 125-ї річниці української громади у Канаді благодійна фундація The Robbie Burns of Ukraine розпочинає збір коштів на підтримку українського мистецтва у Канаді.

Видання розповідає, що члени канадської фундації Тараса Шевченка зібралися у Торонто для урочистого початку кампанії зі збирання 20 мільйонів доларів, спрямованих на розвиток українського мистецтва у Канаді.

«Мета фундації Тараса Шевченка дозволити українсько-канадській культурі розквітнути тут, у Канаді, що має бути на добро всім канадцям», – каже Ендрю Гладишевський, голова фундації Тараса Шевченка у Канаді.

Часопис нагадує, що українська громада у Канаді з’явилась наприкінці ХІХ сторіччя. Перша хвиля переселенців, як вважають у Канаді, допомогла освоїти прерії неозорих теренів Канади. Згідно з переписом населення 2011 року, більш як 1,2 мільйона канадців мали той чи інший рівень стосунку з Україною.

The Globe and Mail додає, що поміж відомих канадців українського походження можна згадати кавалера нагороди Хрест Вікторії Пилипа Коновала, відомого фотографа Едварда Буртинського, рок-музиканта Ренді Бахмана, а також низку знаних політиків, таких як колишній генерал-губернатор Канади Рей Гнатишин, екс-прем’єр провінції Онтаріо Ерні Івз та жінка-астронавт Роберта Бондар. Поміж канадських українців – також уславлені хокеїсти Вейн Ґретцкі, Майк Боссі та Дейл Гаверчук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG