Доступність посилання

ТОП новини

Польських школярів замість Петербурга завезли в окупований Крим


Фото з сайту rospolcentr.ru
Фото з сайту rospolcentr.ru

Лауреатів конкурсу знань про Росію використали як знаряддя, що легітимізує окупацію кримського півострова

Варшава – Яким чином група польських старшокласників, яка мала поїхати на екскурсію до Петербурга, опинилася у Криму? Чому російський фонд, який організував цю поїздку, не попередив польських освітян про планований візит учнів на окуповану територію України? Понад 30 польських, українських та кримськотатарських діячів звернулися з цим питаннями до польських міністерств освіти та закордонних справ. Представник Світового конгресу кримських татар у Польщі називає справу «міжнародним скандалом».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Кільканадцять учнів та свіжоспечених випускників сімох шкіл із Підляського воєводства перебувають у ці дні в окупованому Росією Криму. Юні поляки потрапили на півострів під час поїздки до Росії. Спершу їм показали Москву, а звідти літаком перевезли до Сімферополя. Програму їхнього візиту висвітлюють різні російські ЗМІ, зокрема прокремлівський пропагандистський телеканал LifeNews.

Новина про нелегальну поїздку польської молоді на окуповану українську територію обурила представників українських та кримськотатарських середовищ у Польщі. Група активістів звернулася з цього приводу до Йоанни Клюзік-Ростковської, міністра освіти Польщі, та Ґжеґожа Схетини, міністра закордонних справ Польщі. Автори звернення до польської влади вимагають пояснень і наголошують на тому, що поїздка польських школярів у Крим – протиправна, оскільки вона відбулася з порушенням норм міжнародного законодавства.

Російська сторона ввела польських освітян в оману?

Як розповіла Радіо Свобода Анна Марек, речниця Підляського управління освіти, до Росії поїхали учні та випускники семи підляських шкіл, здебільшого з міста Білосток. Цією екскурсією, каже Марек, нагородили лауреатів регіонального конкурсу знань про Росію. Утім, наголошує вона, польські державні установи не мають жодного стосунку до організації поїздки. Мовляв, роль управління освіти та воєводської влади зводилася лише до надання патронату конкурсу знань про Росію, який проводився вже вдванадцяте.

Цей конкурс проводить польська громадська організація «Російське культурно-просвітницьке товариство». Натомість екскурсію організував російський державний фонд «Російсько-польський центр діалогу і згоди». Втім, каже Анна Марек, коли до управління освіти дійшли чутки про те, що польських учнів збираються везти у Крим, керівник управління надіслав листа до шкіл, у якому попередив про протиправність такого візиту. Управління звернулося також до товариства, яке організовує щорічний конкурс знань про Росію.

Замість Криму мала бути поїздка до Петербурга. Принаймні, так нас інформували 11 вересня
Анна Марек

«11 вересня керівника управління запевнили, що товариство надіслало листа до російських організаторів поїздки з вимогою змінити програму екскурсії, тож це прозвучало як обіцянка, що така зміна відбудеться. Замість Криму мала бути поїздка до Петербурга, тобто в програмі екскурсії мали бути Москва і Петербург. Принаймні, так нас інформували 11 вересня. Керівник управління просив надати йому кінцеву версію програми поїздки, та ми її не отримали», – розповіла речниця. Анна Марек говорить, що в майбутньому Підляське управління освіти двічі подумає, перш ніж надати комусь свій патронат.

Цей візит – міжнародний скандал – кримськотатарський діяч

Недім Усейнов, представник координаційної ради Світового конгресу кримських татар у Польщі робить припущення, що російська сторона свідомо ввела польських освітян в оману. Він пояснює, чому групу польської молоді повезли до Криму.

Російська влада, яка здійснює окупацію Криму, намагається створити фальшиву картинку, що світ потихеньку визнає анексію Криму
Недім Усейнов

«Російська влада, яка здійснює окупацію Криму, намагається показати світові, а може перш за все людям, які живуть у Криму, створити таку фальшиву картинку, що все нормалізується, що світ потихеньку визнає анексію Криму і все йде за планом кремлівської адміністрації», – сказав Недім Усейнов.

Водночас, кримськотатарський діяч звертає увагу на те, що опублікована в інтернет-мережі програма перебування польської молоді в Криму сконструйована таким чином, аби наголошувати на російськості півострова. Анонсовану «Російсько-польським центром діалогу і згоди» зустріч польської молоді з «владою» окупованого Криму Усейнов кваліфікує як міжнародний скандал.

У свою чергу у варшавському «Центрі польсько-російського діалогу» організацію поїздки польської молоді до Криму назвали «аморальною та намаганням створити видимість того, шо окупований півострів – це російська територія».

Групу польської молоді, яка перебуває в Криму, супроводжує Анджей (Андрей) Романчук, діяч «Російського культурно-просвітницького товариства» (місто Білосток). У березні 2014 року він був серед закордонних «спостерігачів» кримського псевдореферендуму. Романчук є одним із підписантів заяви «Міжнародної ради російських співвітчизників» про те, що «референдум» у Криму повністю відповідав міжнародній правовій практиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG