Доступність посилання

ТОП новини

«Півневі бої» активістів «Азову» біля маєтку Добкіна та мерії Кернеса


Молодики у балаклавах напали на будинок Добкіна та міськраду Харкова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Агресивні молодики у балаклавах напали на будинок Добкіна та міськраду Харкова (відео)

На брамах будинку Добкіна повісили табличку «вулиця Беркута» та намалювали півня

Активісти Цивільного корпусу «Азов» влаштували 23 вересня «полювання» на депутата українського парламенту Михайла Добкіна, колишнього голову Харківської облдержадміністрації за часів Януковича. Кілька десятків людей у балаклавах намагалися вдертися в маєток Добкіна, а згодом прийшли до будівлі міської ради, аби там знайти політика від «Опозиційного блоку». Біля самого ганку харківської мерії виникла штовханина між хлопцями з «Азову» та людьми в погонах: билися з правоохоронцями, рвали їм форму. Зрештою, їхня акція завершилася розпиленням сльозогінного газу в очі співробітників міліції, серед потерпілих є і журналісти.

Представники громадської організації Цивільного корпусу «Азову» заявляють, що їхній прихід до маєтку народного депутата Михайла Добкіна – це реакція на провокативні заяви самого Добкіна, який минулого тижня публічно в пресі запропонував один із проспектів назвати на честь «Беркуту», який, на його думку, безвинно страждав під час активних сутичок протягом Євромайдану.

Активісти запропонували перейменувати проспект Леніна в проспект Небесної сотні, на що Михайло Маркович (Добкін) сказав: якщо допустити назву Небесної сотні, то, відповідно, паралельний проспект треба назвати імені «Беркуту».
«Аркан»

«Почалося все з того, що активісти Цивільного корпусу Азова запропонували перейменувати проспект Леніна в проспект Небесної сотні, на що Михайло Маркович сказав: якщо допустити назву Небесної сотні, то, відповідно, паралельний проспект треба назвати імені «Беркуту». А хто такий «Беркут», ми усі знаємо, вони вбивали наших хлопців на Євромайдані. Я вважаю, що це плювок в обличчя кожного патріота. Ми подумали, що це неподобство, тому сьогодні вирішили його провулок назвати Півневим», – розповів Радіо Свобода активіст Цивільного корпусу «Азова» за позивним «Аркан». До журналістів він вийшов із закритим балаклавою обличчям.

Із півсотні хлопців прийшли до будинку, де живе родина Михайла Добкіна. На брамах будинку повісили табличку «вулиця Беркута», намалювали півня. Вони почали грюкати у ворота маєтку, згодом через огорожу полетіли файєри та димові шашки. Охоронець з огорожі їм кричав, що у будинку перебувають маленькі діти Добкіна. Журналісти на подвір’ї побачили охорону, озброєну автоматами, але та не реагувала на людей в масках. Після нецензурних вигуків молодики виїхали до міської ради, шукати там народного депутата. По дорозі зустріли начальника міської міліції Андрія Крищенка, «обклали» його матами і проїхали далі.

Образи в бік міліції та газова атака

А в цей час у мерії міський голова Генадій Кернес проводив пленарне засідання міської ради. Коли він дізнався про сутички біля будинку колишнього свого однопартійця Добкіна, оголосив перерву в засіданні, аби розібратися в ситуації та озвучив вимогу до правоохоронців аби вони терміново відреагували на облогу садиби Добкіна людьми в балаклавах.

Після приїзду до міськвиконкому хлопці в масках почали штовхатися з міліціонерами: у одного з правоохоронців відірвали погони.

Кілька їхніх представників зайшли до приймальні Кернеса, там теж кричали, аби до них вийшов Добкін. Вийшовши з мерії, почали розпилювати сльозогінний газ в обличчя правоохоронців. За словами начальника відділу громадської безпеки міського управління міліції, підполковника Віталія Левченка, одного правоохоронця довелося шпиталізувати через травми.

«Намагалися проникнути до будівлі міськвиконкому, потрапити на сесію. Силами співробітників міліції їх вдалося звідти вигнати. Тут на вході ними був застосований сльозогінний газ, кийки. Одного співробітника міліції відправили до лікарні, його побили, залили газом, йому розірвали форму», – сказав Віталій Левченко.

«Азов» відмовляється відповідати за дії молодиків

Активісти громадської організації Цивільного корпусу «Азов» кажуть, що до сутичок під мерією вони не причетні. Мовляв, їхня протестна громадська акція завершилася біля брами будинку Добкіна.

Вони не відповідають за дії, як зазначили, «небайдужих хлопців» які виїхали до міськвиконкому. Зауважимо, що виїхали молодики в масках до мерії саме тим автобусом, який їх привозив до маєтку Добкіна. Сам народний депутат каже, що не вірить у покарання міліцією зловмисників, а свою родину готується вивезти за межі України. А сам, зо його словами, залишатиметься тут.

«За збігом обставин, не був вдома. Весь цей час вдома знаходилося дві доньки: одній п’ять, другій вісім років. Сьогоднішній день переконує мене у тому, що «Опозиційний блок» у Харківській області буде зареєстровано. Я думаю, ця акція безпосередньо пов’язана з цією подією», – заявив Михайло Добкін.

«Опозиційний блок» і досі не має свого обласного осередку на Харківщині, як твердять в управлінні юстиції, через неправильно оформлені документи з реєстрації партійної організації. З приводу цього ще й досі тривають судові процеси.

Нинішнє файєр-шоу з димовухами та сльозогінним газом стало добрим ґрунтом для передвиборчої риторики Генадія Кернеса. До речі, він із ранку перед пленарною сесією депутатів здав документи до міської виборчої комісії на реєстрацію в кандидати міського голови. Кернес висловив упевненість, що на адекватну реакцію органів МВС не доводиться очікувати, бо ті залишаються байдужими до погроз, які надходять від невідомих людей на його мобільний телефон.

А тим часом політичний опонент Генадія Кернеса, керівник МВС Арсен Аваков у своєму фейсбуці написав, що це був прояв збентеженості патріотів і ветеранів АТО, бо вони обурені заявами Добкіна про «Беркутівський» проспект. Їхні дії він назвав «дитячою, дурнею, некрасивою акцією» і закликав харків’ян не піддаватися на провокації. Аваков обіцяє об’єктивне розслідування сутичок біля будинку Добкіна та мерії.

«Дії зловмисників попередньо кваліфіковані за ч. 2 ст. 296 (хуліганство) та ст. 342 (опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, державному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві, уповноваженій особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб) Кримінального кодексу України», – йдеться в повідомленні прес-центру головного управління МВС Харківщини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG