Доступність посилання

ТОП новини

Сама влада і є джерелом незаконних забудов у Києві – Черняховський


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

«Тільки в нинішньому складі КМДА близько двох десятків забудовників»

Київ – Міський голова Києва Віталій Кличко, щойно отримавши у середу посвідчення кандидата в мери столиці під №1, на сесії Київради заявив, що його команда ламає корупційні схеми, які складались десятиліттями. «Гроші, які ми вивели з корупційних оборудок, йдуть у бюджет, на потреби киян», – додав один з фаворитів виборів, призначених на 25 жовтня. Втім, деякі громадські активісти кажуть: Кличко лукавить, коли каже про боротьбу з корупцією, особливо це стосується питання землі та забудов. На початку року Департамент містобудування і архітектури КМДА спільно з колегами із земельного департаменту прозвітував про виявлення в столиці понад 40 самовільно зведених багатоповерхівок і близько сотні тих, що мали проблеми з документацією. З плином часу таке будівництво не те щоб заборонили, а всіляко стимулюють і покривають у стінах столичної мерії, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода активіст, координатор громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» Віталій Черняховський.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Чи змінилися за останні роки, зокрема у Києві, схеми, які застосовують для забудов в обхід закону? Чи стали забудовники більш вибагливими, хитрішими?

Тільки в нинішньому складі КМДА близько двох десятків забудовників

– Схема залишилася та сама, бо в нас немає відокремлення влади від бізнесу. Людина, яка має гроші, або сама висувається, або купує місце в списку на місцевих виборах. І таким чином забудовник проходить до Київської міської ради, просуваючи ці питання. Тільки в нинішньому складі КМДА близько двох десятків забудовників, і вони відчувають, що їхні дії стимулюються владою і міським головою Віталієм Кличком. Серед забудовників є його друзі, які все роблять дуже організовано.

Віталій Черняховський (фото користувача у Facebook)
Віталій Черняховський (фото користувача у Facebook)

Схема – дуже проста: якщо це нова забудова, готується рішення КМДА про надання ділянки зацікавленій фірмі, здебільшого тій, де представлені депутати Київради. Потім рішення проходить через профільну комісію з питань землекористування і зрештою ставиться для голосування на сесії. А оскільки зараз до сесійної зали і взагалі до будівлі КМДА прохід громадян дуже обмежений, вплинути на те, щоб за такі рішення депутати не голосували, дуже важко.

Сама ж влада і зводить незаконні забудови. Конкретний випадок – біля київського зоопарку, там депутат Київради В’ячеслав Непоп, підлеглий Віталія Кличка, спокійно будує попри заборони і протести, які були там ще з 2004 року.

Уявіть, скільки часу люди боролися проти цієї забудови! І коли ця справа потрапила до людини впливової, депутат Київради і директор КП «Житлоінвестбуд-УКБ» цю оборону проломили – почали будувати за 20 метрів від паркану київського зоопарку. Тоді, як охоронна зона київського зоопарку становить 100 метрів. Тобто як зупинити людину, яка є депутатом Київради втретє і знову балотується – від «Блоку Петра Порошенка»?

Маємо абсолютну безправність щодо тих, хто протестує через забудови

І маємо абсолютну безправність щодо тих, хто протестує через забудови, багато з них посадили, як сталося з людьми, які протестували проти забудови на Голосіївському проспекті. Одному з активістів організації «Смерч» суд присудив 2 місяці утримання під вартою. Іншим протестувальникам намагалися вручити повістки на мобілізацію, побити чи залякати, як це сталося у випадку зі мною щодо захисту київського зоопарку. Сама влада і є джерелом незаконних забудов – якби не було відповідних рішень КМДА, не було б і самих протестів.

– Ви говорите про перешкоди для комунікації, які влаштовує влада протестувальникам незаконних забудов, як порушує проти них кримінальні справи, накладає адміністративну відповідальність. То чи може на нинішньому етапі громадський спротив взагалі бути тут активним і дієвим?

У Києві це відбувається масово – домовляються, купують місця. Це дуже багаті люди і мова йде про сотні мільйонів доларів

– Звичайно, може. Але він має починатися з виборчих урн. Бо ж не можна голосувати за тих, хто просуває туди забудовників. У Києві це відбувається масово – домовляються, купують місця. Це дуже багаті люди, і мова йде про сотні мільйонів доларів, якими вони оперують ледве не щомісяця. Недаремно ж такі репресії застосовуються проти тих, хто протестує.

Скільки ж кричали проти В'ячеслава Непопа, Віктора Білича, проти Миколи Негрича, про якого заявляли, що він побив людей на місці забудови на Голосіївському проспекті, але ж «Блок Петра Порошенка» знову їх бере у список і вони будуть балотуватися від досить рейтингової політичної сили. І це сприймається як нормально і несоромно.

Якщо людина зловживає службовим становищем, як депутат, як представник місцевої влади, то вона має бути усунена з посади і покарана. Але ж цього немає, а є відчуття безкарності

Першим кроком для вирішення проблеми незаконних забудов було б розуміння людей, що не можна голосувати за такого мера і таких людей, які проходять по списку. А по-друге, якщо людина зловживає службовим становищем як депутат, як представник місцевої влади, то, звичайно, вона має бути усунена з посади і покарана. Але ж цього немає, а є відчуття безкарності, мало того, цих людей ще й стимулюють, кличуть їх до влади, а ті далі продовжують оці незаконні забудови.

От, наприклад, буквально 10 серпня 2015 року забудовники хотіли втілити в життя ще одну незаконну забудову: хотіли закрити єдину школу №278 у селі Троєщина, яке входить адміністративно до складу Києва. Цю школу хотіли знести і забудувати територію комерційними висотками. Але там люди піднялися, провели збори громади села Троєщина, і в результаті вдалося цю школу поки що відбити. А схема була та ж – підготували проект рішення, винесли на комісію з питань землекористування і земельних відносин і хотіли протягнути до голосування на сесії. І що б тоді залишалось людям – лягати під бульдозери, щоб захистити єдину школу в селі?

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG