Доступність посилання

ТОП новини

Путіну загрожує доля Каддафі (світова преса)


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Росія розвинулась від личинки комунізму до авторитарно-капіталістичної гусені – Financial Times

Газета ділових кіл Financial Times застерігає, що президента Росії може спіткати доля більшості автократичних правителів. А британське видання The Independent розповідає про іноземних найманців у лавах сепаратистів на сході України. Тим часом польський часопис Rzeczpospolita заторкує моменти, що стосуються крихкого перемир’я у зоні бойових дій на Донбасі.

Видання ділових кіл Financial Times опублікувало статтю «Це не нова Холодна війна, це значно небезпечніше». Часопис пише, що від лютого 2014 року, коли президент Росії Володимир Путін анексував Крим, нас дедалі частіше стало відвідувати відчуття Холодної війни. Реакція на кроки Путіна в Україні з боку західних лідерів була швидкою і рішучою. Президент США Обама, канцлер Німеччини Меркель та британський прем’єр Камерон узгодили економічні санкції проти Кремля. Російська економіка зазнала додаткового удару паралельно з падінням світових цін на нафту і пішла на дно швидшими темпами. Закордонні інвестиції почали засихати. Великий бізнес почав тікати з Росії. Президент Путін попередив своїх співгромадян, що попереду важкі часи, водночас закликав росіян підтримати його як людину, що відновить велич Росії.

Видання зазначає, що Росія, яка вважає, що зазнала приниження у 90-і роки, створює родючий ґрунт для націоналізму. Чим більше Путіна критикують західні лідери, тим вищими є показники його популярності у самій Росії. Проте, як зазначає британський часопис, авторитарні методи роблять Путіна більш вразливим до виступів протесту, коли росіяни вирішать, що вже годі терпіти. Газета нагадує жалюгідну долю полковника Каддафі, яка постає чітким прикладом, що може статися, коли автократичний лідер впадає у немилість народу.Побоювання народного гніву ніколи не залишає Володимира Путіна.

Звісно, як додає часопис, Москва модернізує свої збройні сили, проте їхня технологічна база є слабшою від американської військової потуги.

Путін може блефувати, проте у реальному вимірі він не може ризикувати війною з НАТО, якщо він та його роздута еліта справді готові забути про свої здобуті сумнівними способами величезні статки і про ту насолоду, яку ті статки їм приносять.

Видання зазначає, що Росія розвинулась від личинки комунізму до авторитарно-капіталістичної гусені. Росія також не має союзників, за винятком клаптикової держави, що розвалюється, – Сирії Башара аль-Асада. Постачаючи озброєння і віднедавна живу силу сирійському режимові, Москва очікує на певні дивіденди. Проте, як зазначає часопис, існують великі сумніви, що режим Асада платитиме за все це більш акуратно, аніж це робив Саддам Хусейн, який свого часу накопичив величезну заборгованість перед Радянським Союзом.

Втім, як пише Financial Times, до певної міри ми живемо у доволі небезпечні часи, коли іскри конфлікту на далеких кордонах можуть мати непередбачувані та вибухонебезпечні наслідки.


Британський часопис The Independent опублікував статтю з назвою «Криза в Україні: Познайомтесь з іноземними громадянами, які воюють за «ДНР». Підзаголовок «Турист» приїхав із Шотландії, «Текс» зі Сполучених Штатів, а Раві Сінґх з індійського штату Пенджаб. Усі вони воюють з українським урядовим військом і постають перед можливим арештом, якщо вони повернуться додому. Кореспондент Кім Сенґупта зустрівся з ними».

Чоловік на прізвисько «Турист», як пише видання, хотів бути вояком британського війська, коли був хлопцем, але його забракували з причини дитячої травми. Нині він здійснив свою мрію бути солдатом, воюючи на боці «ДНР» проти українських урядових підрозділів. «Турист» походить із центральної Шотландії, і є одним із сотні іноземців, які воюють з обох сторін конфлікту.Про тих іноземців, що воюють на боці українського уряду, уже писали.Так само, як і про так званих російських «добровольців» на боці сепаратистів. Тепер британське видання вперше розповідає про тих іноземців, що протистоять проукраїнським силам, походячи з країн Заходу і навіть з далеких куточків світу.

The Independent зазначає, що ці чоловіки постають перед непевним їхнім майбутнім. У багатьох випадках російські візи, які дозволили їм добратися до українського кордону і перетнути його у місцях, де сепаратисти утримують кілька районів Східної України, вже прострочені. А російська влада, як пише часопис, не надто охоча до продовження віз таким особам. Це, на думку британського видання, є знаком того, що Володимир Путін бажає дещо залагодити нинішню ситуацію, і не долучати більшої кількості іноземців до бойових дій. А у разі, якщо такі іноземні вояки доберуться додому, то їм загрожує звинувачення у тероризмі у своїх країнах, які підтримують український уряд і розглядають сепаратистські анклави у донецькому й луганському регіонах як незаконні утворення.

Часопис нагадує, що були заарештовані 8 громадян Іспанії після того, як вони повернулись із Донбасу і вивісили у соціальних мережах свої фото зі зброєю та вибуховими пристроями. Тому шотландець на прізвисько «Турист» не бажає оприлюднювати свого справжнього імені, кажучи, що знає про людей, яких заарештовували, коли вони поверталися з Сирії.

«Це щось таке, що мене непокоїть. Мої батьки впевнені, що я подорожую навколо світу, лише деякі близькі друзі знали, що я мав намір сюди поїхати, але вони не знають усіх подробиць. Я приїхав сюди як вояк, бо я завжди хотів ним бути. Я не говорю російською, але спілкуюся жестами. Тут досить усе таке дивне, і все їдять лише ложкою», – каже шотландський бойовик на прізвисько «Турист».

Часопис пише, що «Турист» зацікавився конфліктом в Україні, читаючи пресу, проте він додає, що не є сепаратистом у британському сенсі, проголосувавши на шотландському референдумі проти незалежності Шотландії. «Турист» також порівнює Донбас із Північною Ірландією, Росію з Британією, а Україну порівнює з Ірландією. Для нього війна в Україні, за його словами, є вишколом, бо, зрештою, він перебиратиметься до Сирії, використовуючи досвід, набутий в Україні.


Польський часопис Rzeczpospolita надрукував статтю «Україна. Мир дедалі крихкіший». У матеріалі зазначається, що чергова зустріч контактної групи у справі врегулювання конфлікту на сході України зазнала фіаско. Представники Києва не домовились у Мінську з репрезентантами угруповань «ДНР» і «ЛНР» з питання місцевих виборів. Видання пише, що влада у Києві вимагає, аби вибори на Донбасі відбулись на основі українського законодавства. Київ також намагається відновити контроль над неконтрольованими відтинками українсько-російського кордону, разом з виведенням усіх російських військових підрозділів зі східної частини країни. Проросійські сепаратисти мають з цього питання свою точку зору.

Видання зауважує, що ватажки сепаратистських утворень оголосили про проведення своїх «виборів» – у Донецьку 18 жовтня, а в Луганську 1 листопада. Власне, це, на думку польської газети, поставило під знак запитання самий сенс Мінських домовленостей, під якими у лютому цього року було поставлено підписи керівників Франції, Німеччини, України та Росії.

Rzeczpospolita додає, що сепаратисти висунули у Мінську ультиматум українській владі, щоб Київ переніс місцеві вибори на 21 лютого 2016 року. А Верховна Рада до цього часу, за ультиматумом сепаратистів, мала б затвердити особливий статус Донбасу, запровадивши цілковиту амністію для всіх бойовиків, і зупинила проведення антитерористичної операції (АТО). На додаток сепаратисти почали вимагати, щоб Київ вивів своє військо з регіону і припинив господарчу блокаду Донбасу. Зрозуміло, як пише видання, українська влада все це відкинула.

«Якби ми погодились на ці умови, це означало б кінець України. Ці люди не представляють населення Донбасу, вони лише репрезентують Кремль, який прагне роздерти нашу країну. Якщо б Москві вдалося досягти своїх цілей у Донецьку, провокації одразу б розпочалися в інших регіонах України», – зазначає український політолог Олександр Палій, якого цитує польське видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG