Доступність посилання

ТОП новини

Білоруські вибори: як відреагує Захід?


Чоловік тримає прапор Білорусі та портрет президента Білорусі Олександра Лукашенка під час опозиційного мітингу у центрі Мінська. 10 вересня 2015 року
Чоловік тримає прапор Білорусі та портрет президента Білорусі Олександра Лукашенка під час опозиційного мітингу у центрі Мінська. 10 вересня 2015 року

Чи слід Лукашенку очікувати на покращення відносин із Заходом?

11 жовтня в Білорусі відбудуться вибори, на яких Олександр Лукашенко уп’яте претендуватиме на посаду президента. Сумнівів щодо підсумків цих виборів серед експертів немає, але інтрига зберігається у зовнішньополітичній площині – як відреагують на чергову «елегантну» перемогу Лукашенка на Заході та в Росії.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Реальних суперників в Олександра Лукашенка немає: крім нього на президентських перегонах зареєстрований голова Ліберально-демократичної партії Білорусі Сергій Гайдукевич та представник «Білоруського козацтва» Микола Улахович, котрі у своїх виступах позитивно оцінюють діяльність чинного білоруського президента. Опозицію ж представляє Тетяна Караткевич з руху «Говори правду», яка закликає до «мирних змін» у державі.

Ще 10 років тому, у 2006 році, була якась ілюзія, що можна щось змінити через вибори. Але тепер у нас на виборах навіть бюлетенів не рахують
Вінцук Вячорка

Але більшість опозиціонерів ці вибори бойкотує. Причину пояснює один з лідерів опозиції Вінцук Вячорка: «Демократично налаштовані прошарки суспільства скептично ставляться до цих виборів, і це нова ситуація, бо ще 10 років тому, у 2006 році, була якась ілюзія, що можна щось змінити через вибори. Але тепер усі знають, що у нас на виборах навіть бюлетенів не рахують».

Мінськ чекає на зняття санкцій ЄС та США

Як я бачу, десь там ухвалене рішення про радикальне покращення взаємин із Лукашенком
Вінцук Вячорка

Тобто внутрішньої інтриги на виборах Білорусі немає, каже Вячорка, виборчу систему спотворено до рівня радянських часів, і залишається лише зовнішньополітична інтрига, пов’язана з цими виборами – зокрема, у тому, як їх оцінять ЄС та США.

«Щодо Заходу, то, як я бачу, десь там ухвалене рішення про радикальне покращення взаємин із Лукашенком, – вважає Вячорка, – йому будуть тиснути руку після цих виборів, в тому числі, представники МВФ і Світового банку».

Росія має свій інтерес у Білорусі

На думку Вячорки, Росія й надалі буде підтримувати Олександра Лукашенка, тому що він, фактично, захищає в Білорусі інтереси Путіна та «русского мира».

Хоча агресія Росії та війна в Україні вплинула і на білоруську виборчу кампанію, визнає Вінцук Вячорка, президент Лукашенко зробив своїм передвиборчим слоганом гасло «За майбутнє незалежної Білорусі!»

Лукашенко, відповідаючи нещодавно в інтерв’ю незалежним ЗМІ на запитання про загрози «русского мира» для Білорусі, назвав сам вислів «русский мир» «дурною тезою», яка не знайде у Білорусі жодної підтримки. А на запитання журналістів про те, що робити білорусам, якщо на їхню землю прийдуть такі діячі як «Моторола» та Гіркін, сказав: «Якщо сюди прийдуть з мечем – від меча і загинуть».

Лукашенко: Я не розумію, що таке «русский мир»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00


Мінський політолог Андрій Федоров припускає, що Захід може припинити економічні та візові санкції проти Олександра Лукашенка та його оточення через нещодавнє звільненням у Білорусі політв’язнів.

З в'язниці звільнили колишнього кандидата в президенти Білорусі Миколу Статкевича
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00
Якщо будуть заморожені санкції, то це ще не значить, що будуть запрошувати на Захід першу особу Білорусі
Андрій Федоров


«Щодо президентських виборів, то я не впевнений, що їхнє визнання на Заході буде, бо місія ОБСЄ дуже ретельно стежить за цією кампанією, яка не є демократичною та вільною. Але якщо і буде це визнання, і якщо будуть заморожені санкції, то це ще не значить, що будуть запрошувати на Захід першу особу Білорусі», – вважає Федоров.

За словами Андрія Федорова, під білоруські вибори Росія, яка традиційно підтримує Олександра Лукашенка, намагається примусити Мінськ погодитися на розміщення в Білорусі своєї військової авіабази – Москва робить це напротивагу Заходу, щоб продемонструвати свої можливості у відповідь на розміщення баз НАТО в Європі.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG