Доступність посилання

ТОП новини

Андрій Шевченко: я об’їздив 75 країн, а в Канаді ще не був


Андрій Шевченко
Андрій Шевченко

Порошенко призначив послом України в Канаді Андрія Шевченка

Про заплановане призначення Андрія Шевченка послом Канади у вузьких колах знали понад місяць тому. «Видали» його деякі журналісти і депутат від «Блоку Петра Порошенка» Ірина Геращенко, які поза очі весь цей час називали його послом. А от широке коло українців дізналось про цю новину 24 вересня – вже після офіційного призначення президентом. На неї одразу ж відреагували російські ЗМІ. От тільки переплутали політика і журналіста Шевченка з футболістом Шевченком. Радіо Свобода поспілкувалось із новопризначеним послом, і у розмові той зізнався, що, попри численні подорожі, в Канаді ще жодного разу не був.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Коли вперше пролунала така пропозиція і від кого?

– Це пропозиція від президента і міністра закордонних справ. Мені її озвучив Павло Клімкін. І оскільки дипломатична процедура потребує певного часу, то тільки зараз ми вийшли на фінішну пряму.

– Відомо, що Вас з Канадою багато чого повязує. Розкажіть, наскільки міцні і тривалі стосунки з цією країною.

1,5 року тому Канада стала реальним лідером міжнародної коаліції на підтримку України

– По-перше, я ніколи в житті не був у Канаді. Об’їздив 75 країн світу, а от у Канаду доля ніколи не заводила. В цьому є іронія долі, що можна було весь світ об’їхати, а в цю країну до цього часу не потрапити. Але з дитинства я відчував, що це особлива країна, не тільки тому, що там дуже потужна українська діаспора, – але й знав, що це й стратегічний партнер України, який у складних ситуаціях першим приходить на допомогу. І ми це чітко побачили 1,5 року тому, коли Канада стала реальним лідером міжнародної коаліції на підтримку України.

– Але також Ви були кореспондентом «Українських вістей».

– Так, це дуже сентиментальна і зворушлива для мене історія. На початку 90-х друзі мого батька з Канади запропонували мені дописувати до української газети Канади. Це «Ukrainian News» («Українські вісті») – одне з найавторитетніших видань української діаспори у світі. І я довгий час мав можливість дописувати до цієї газети. Це було перше закордонне медіа в моєму житті.

– У своєму Фейсбуці Ви оприлюднили фото з президентом і міністром закордонних справ і підписали його словами «складаємо завдання». Які завдання у Вас вже складені, над якими працюватимете першочергово?

У нас із Канадою стосунки на піку. Це наш дуже могутній і стратегічний партнер

– Для початку треба розуміти, що у нас із Канадою стосунки на піку. Це наш дуже могутній і стратегічний партнер, і важливо продовжувати так, як воно є зараз.

Я для себе визначив три пріоритети на найближчий час. По-перше, це політична підтримка, оскільки, як ми вже говорили, Канада є лідером міжнародної коаліції на підтримку України, і дуже важливо, щоб так залишилось і в майбутньому. У жовтні в Канаді пройдуть парламентські вибори, що може означати формування нового уряду. Нам важливо зробити, незалежно від того, будуть ці зміни чи ні, щоб Канада і надалі була нашим надійним союзником. По-друге, це військово-технічна співпраця, і в цьому сенсі Канада нас вже активно підтримує і допомагає, і це треба посилювати. І третє – це економіка. Нещодавно ми підписали угоду про зону вільної торгівлі з Канадою, і треба наповнити цей документ реальними проектами. Йдеться про інвестиції, бізнес-проекти. Знову ж таки, це країна «Групи семи» з високотехнологічною економікою, і я думаю, що ми повинні отримати максимум від цієї ситуації.

– Чи отримували Ви поради і настанови від попередників?

Мені багато в чому пощастило, бо я їду на роботу в те посольство, яке і так дуже добре працює

– Я планую поспілкуватися з попередниками. Але, думаю, мені багато в чому пощастило, бо я їду на роботу в те посольство, яке і так дуже добре працює. Це, безумовно, заслуга попередніх послів, починаючи з Левка Лук’яненка, який був послом на початку 90-х років, і до Вадима Пристайка – останнього призначеного посла України в Канаді. З усіх послів я мав можливість поговорити лише з Пристайком, який працює зараз заступником міністра закордонних справ.

Андрій Шевченко разом із дружиною Ганною Гомонай та донькою Марічкою
Андрій Шевченко разом із дружиною Ганною Гомонай та донькою Марічкою

– Рішення про зміну посади і зміну країни стосується не лише Вас, але й Вашої сім’ї. Як відреагували на призначення донька та дружина, які тепер теж повинні переїжджати?

– Звичайно, що це було спільне сімейне рішення. Усі важливі рішення ми приймаємо разом. Скажу одразу, що це непросто. У моєї дружини дуже хороша і достойна робота на українському телебаченні, в мене є цікава робота тут, у Києві, але, з іншого боку, ми розуміємо, що це унікальний шанс попрацювати на країну в той час, коли така робота дуже потрібна. Аня вивчає, що таке бути дружиною посла, і я думаю, в неї це блискуче вийде. Марічка готується до того, щоб піти в канадську школу, і сподіваюсь, що там вона буде така ж щаслива, як у і своїй київській школі №117.

– Тож коли летите?

– Поки немає точної дати. Є ще бюрократична процедура, але валізи вже починаємо пакувати.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG