Доступність посилання

ТОП новини

«Схеми»: попри заяви ДУС, простий українець не може заселитися в «Кончу-Заспу»


Поселитися у будинок відпочинку «Конча-Заспа», що розташований на південному сході від Києва, неможливо для простого українця, йдеться в сюжеті програми «Схеми» – спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

Журналісти провели експеримент після заяви у листопаді 2014 року тодішнього очільника Державного управління справами Сергія Березенка. Чиновник сказав, що «будь-хто, хто захоче», зможе проживати у будинку відпочинку ДП «Конча-Заспа» чи «Пуща-Водиця» і не отримає відмову через те, що його «посада чи статус не передбачені тією чи іншою постановою».

Один із учасників знімальної групи програми «Схеми» ще в середині літа звернувся до адміністрації будинку відпочинку ДП «Конча-Заспа» з проханням надати в оренду житло. Заступник керівника «Кончі-Заспи» Ігор Колесник продемонстрував прохачеві вільні кімнати для заселення, проте за тиждень після розгляду його прохання у поселенні відмовили.

На запитання про причини відмови заступник директора будинку відпочинку Ігор Колесник зазначив: «Специфічний об’єкт, з масою нюансів, є структура, яка вирішує за показниками: проходить (людина – ред.) – не проходить. Чогось ви не пройшли, розумієте, я не можу пояснити, чому».

Спроби офіційно з’ясувати причини відмови у Держуправління справ затягнулися на два місяці.

Зрештою після тривалого листування у Державному управлінні справами відповіли, що управління не є розпорядником запитуваної інформації, і переслали запит до будинку відпочинку «Конча-Заспа».

Проте жодної офіційної відповіді від адміністрації будинку відпочинку прохачеві не надали. Після цього в офіційному коментарі для програми «Схеми» заступник директора будинку відпочинку Ігор Колесник зазначив, що нині немає вільних кімнат.

Журналіст програми «Схеми» Сергій Андрушко і заступник керівника будинку відпочинку ДП «Конча-Заспа» Ігор Колесник
Журналіст програми «Схеми» Сергій Андрушко і заступник керівника будинку відпочинку ДП «Конча-Заспа» Ігор Колесник

На державних дачах і в будинку відпочинку «Конча-Заспа», що розташовані на південному сході від Києва, живуть колишні президенти і спікери парламенту України, чинні судді й парламентарії.

Нині в управлінні ДУСу перебуває понад 60 державних підприємств, установ, організацій і господарських товариств. Продати все це обіцяли політики, що прийшли до влади після Революції гідності.

Державне управління справами – утворений у 2000 році спеціальний державний орган для матеріально-технічного, соціально-побутового, лікувально-профілактичного забезпечення діяльності президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, РНБО й інших державних органів.

Програма «Схеми» розслідувала діяльність Державного управління справами, а також порівняла її з діяльністю аналогічної структури у Польщі.

XS
SM
MD
LG