Доступність посилання

ТОП новини

Що таке електронна валюта «Біткойн»?


Чи законно використовувати її на території України?

Україна – лідер за кількістю біткойн-бізнесменів. Про це під час біткойн-конференції, що днями відбулась у Києві, заявив засновник першого біткойн- агентства в Україні Михайло Чобанян. Що ж таке цифрова валюта і чи законно використовувати її на території України?

Біткойни – це електронна валюта з відкритим кодом. Вона абсолютно децентралізована, дозволяє здійснювати розрахунки по усьому світу, при цьому комісія за переводи або дуже низька, або відсутня. Мережу, яка підтримує функціонування системи біткойн створюють люди, учасники, які мають на своєму комп’ютері встановлену програму. В цій мережі передача інформації здійснюється від програми до програми, а інтернет відіграє роль транспортної системи.

Що таке електронна валюта «Біткоін»?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00


Однією з основних переваг системи платежів біткойн називають анонімність користувачів, між якими здійснюються транзакції. Тобто, щоб стати власником електронної валюти біткойн, не потрібно вказувати особисті дані: серію і номер паспорту, ідентифікаційний код, дату народження тощо. Ще один плюс – швидкість самої транзакції.

Сьогодні в Україні за біткойни можна придбати одяг від українського виробника, продукти, випити кави або чаю, оплатити хімчистку, або ж, наприклад, замовити хостинг.

Присутнім на другій щорічній біткойн-конференції у Києві «новачкам» і «профі» у сфері біткойн пропонують придбати електронну валюту просто під час події. Розробники одного із веб-гаманців оцінили один біткойн приблизно у сім тисяч гривень. Тоді як у спеціальному автоматі можна було поповнити вже існуючий рахунок на один біткойн приблизно за 5400 гривень.

Серед відвідувачів – бажаючі не тільки придбати електронну валюту, але й розібратися, як за допомогою неї заробити. Йдеться про так званий «майнінг біткойнів» – процес, що використовує ресурси персонального комп’ютера з метою виконання математичних обчислень для підтвердження транзакцій і забезпечення безпеки мережі біткойн. Як винагороду за свої послуги «майнери» отримують кошти за підтверджені транзакції – новостворені біткойни.

«Цікавить якраз придбати і вкласти його, для подальшого, як використовується в цих термінах – «майнінг». Цікавить вкласти біткойн в якусь фірму, яка займається «майнінгом», щоб отримувати відповідно від того дохід в подальшому», розповів один із учасників заходу.

В Україні біткойни не мають визначеного юридичного статусу

За словами засновника першого біткойн-агентства в Україні Михайла Чобаняна, хоча й більшість компаній у біткойн-сфері позиціонують себе не як українські, нині Україна лідер за кількістю біткойн-бізнесменів.

Ми входимо у трійку лідерів за якістю і кількістю IT-спеціалістів у світі
Михайло Чобанян

«У нас зараз не дуже сприятливий клімат для IT-бізнесу, кожен день якісь рейдерські захоплення від міліції відбуваються незрозумілі, тому більшість цих всіх розробників і компаній позиціонують себе як неукраїнські, і в Україні вони абсолютно не світяться ніяк. Вони реєструють компанії в Америці і в Англії, і під цією юрисдикцією ці розробники працюють тут. Якщо ми візьмемо сто топ-біткойн-компаній, як мінімум у половині з них будуть власниками або ключовими розробниками вихідці з України. Тому що ми входимо у трійку лідерів за якістю і кількістю IT-спеціалістів у світі, а це чисто технологічна річ, тому це логічно», – зазначає Михайло Чобанян.

Втім, як наголошує експерт, в Україні біткойни ще не мають визначеного юридичного статусу.

«В усьому світі, насправді, є лише декілька країн, де статус визначено, остання країна, де були «гучні» визначення статусу – це США, там це визнано товаром, фінансовим інструментом, це тепер повноцінний інструмент на фінансовому ринку», – зауважує Чобанян.

Представник Департаменту платіжних систем Національного банку України Наталія Лапко не називає біткойни легальними, однак і про заборону їх в Україні, за її словами, теж не йдеться. Під час щорічної конференції у Києві вона наголосила, що обмін реальних грошей на біткойн є безумовно платежем, тому, на її думку, він буде регулюватися центральними банками країн. Лапко також звернула увагу на ризики, пов’язані з неможливістю ідентифікувати власника біткойн-гаманця. За її словами, це може призвести до фінансування тероризму та розквіту наркоторгівлі.

«Технології є, і вони розвиваються, і як би нам не було сумно, і які б труднощі в документальному законодавчому врегулюванні нам не треба було вирішувати, форми розрахунків самі себе вирощують, а ми вже вибираємо ті, якими нам зручно користуватися. З нашого боку стоїть завдання зробити так, щоб максимально зробити їх безпечними», – каже Наталія Лапко.

Вона наголосила, що в Україні братимуть приклад із досвіду використання біткойнів у інших країнах. За словами представниці банку, наразі не йдеться про можливу заборону використання біткойнів в Україні.

Що таке Біткоін? Чи законно використовувати його на території України?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:33 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG