Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Путін в Америці і про Америку


Під час інтерв’ю Путіна Ларрі Кінгу в Нью Йорку, 8 вересня 2000 року
Під час інтерв’ю Путіна Ларрі Кінгу в Нью Йорку, 8 вересня 2000 року

Путін приїжджав до США як президент сім разів, але з них лише тричі – з офіційним візитом

Володимир Абаринов

У понеділок у Нью-Йорку Володимир Путін виступає на Генеральній Асамблеї ООН і зустрічається з президентом США Бараком Обамою. Путін приїжджав до Сполучених Штатів як президент сім разів, але з них лише тричі – з офіційним візитом. Радіо Свобода згадує, чим запам'яталися ці візити – від інтерв'ю Ларрі Кінгу зі знаменитою відповіддю російського президента «Він потонув» у відповідь на питання про підводний човен «Курськ» до риболовлі з Джорджем Бушем.

У вересні 2000 року Володимир Путін прибув до Нью-Йорка для участі в ювілейній сесії Генеральної Асамблеї ООН – «саміті тисячоліття». В Америці на той момент наближалися до фіналу президентські перегони. На єдиній зустрічі з Біллом Клінтоном у червні 2000-го стосунки не склалися. Москва відверто чекала обрання нового президента.

2000 рік. Підводний човен

Перебування Путіна в Америці залишилося б непоміченим американцями, якби не один з найпопулярніших телевізійних ведучих Ларрі Кінг, який запросив президента Росії на своє шоу. У попередні тижні Ларрі Кінг детально висвітлював катастрофу підводного човна «Курськ». Тому на початку бесіди він поставив запитання саме про це. Путін був, безсумнівно, готовий говорити про «Курськ», але не очікував від Кінга такого натиску. Його відповідь видала і розгубленість, і байдужість.

Ларрі Кінг: Володимир Путін, зрозуміло, президент Росії. Ми поговоримо сьогодні про багато-що. Ми дякуємо йому за те, що він прийшов до нас, ласкаво просимо до Сполучених Штатів. Вас що-небудь вже здивувало на цій роботі?

Володимир Путін: Не можу сказати, що мене щось здивувало особливо. Тому що до того, як я став президентом, я певний час виконував обов'язки голови уряду Росії, і в цей час мені доводилося виконувати часто і обов'язки президента. Тому особливої новизни не було, але, звичайно, обсяг роботи збільшився.

Ларрі Кінг: Вам подобається Ваша робота?

Володимир Путін: Частково.

Ларрі Кінг: Поговоримо про речі не настільки приємні. Що сталося, скажіть? Що сталося з підводним човном?

Володимир Путін: Він потонув.

2001 рік. Очі

Невдовзі після вступу на посаду новообрного президента Джорджа Буша-молодшого американо-російські відносини різко зіпсувалися: 18 лютого 2001 року в США був заарештований російський шпигун Роберт Хансен, і Вашингтон погрожував висланням декількох десятків російських дипломатів. Однак у середині червня лідери зустрілися в Любляні – і криза змінилася на сяючі усмішки і компліменти.

Володимир Путін тоді зазначав: «Я розраховував на відвертий діалог, на відкритий. Але в цьому сенсі, як у таких випадках кажуть, дійсність очікування перевершила. Тому що це була не тільки довірлива розмова, але, я б сказав, дуже відкрита і дуже цікава для мене розмова. Ми відклали папери і дуже цікаво та позитивно розмірковували про минуле, сьогодення і майбутнє наших країн та про розвиток ситуації у світі на тривалу перспективу. Росія і США не є супротивниками, які загрожують один одному, а цілком можуть бути союзниками».

Саме в столиці Словенії Джордж Буш виголосив похвалу Путіну, яка увійшла до хрестоматії поряд з фразою «Він потонув»: «Я зазирнув йому у вічі – побачив, що це людина пряма і гідна довіри. Ми провели дуже хороший діалог. І я зумів відчути його душу. Ця людина глибоко віддана своїй країні і діє в її інтересах. Я дуже високо ціную сьогоднішню відкриту розмову. У ній не було дипломатичних вивертів, спроб вивести один одного з себе. Це був прямий діалог, що поклав початок дуже конструктивним відносинам. Я не запросив би його до себе на ранчо, якби не довіряв йому».

2001 рік. М'ясо

Пізніше, вже під час іншої передвиборчої кампанії в США в 2007 році, гострий на язик сенатор Джон Маккейн переінакшив ці слова президента Буша так: «Коли я подивився в очі Путіна – я побачив три букви: КДБ».

Але тоді, в листопаді 2001 року, Володимир Путін дійсно приїхав на техаське ранчо Бушів. Уранці після барбекю в будинку президента гість і господар вирушили до сусіднього міста Кроуфорд на зустріч із школярами.

Один зі школярів поставив президенту США питання, чи сподобалося президенту Путіну барбекю? Джордж Буш запропонував російському колезі самому поділитися враженнями.

«Я просто не знаю, як можна робити таке м'ясо. Здається, такого не буває. Мені було важко уявити собі, щоб людина могла створити такий шедевр кулінарії. Фантастичне блюдо. Я коли сказав президенту: «Такого, по-моєму, не може бути», він каже: «Такого дійсно не може бути. Виняток – тільки Техас», – сказав Путін.

Під час цього візиту Володимир Путін побував також в Х'юстоні і виступив перед студентами та викладачами університету Райса: «Для громадян Росії Техас – це не просто «штат самотньої зірки», романтика якого захоплює всіх, хто знає і любить Америку (а в Росії таких багато). Це не тільки символ незалежності, благородства і прагнення американців до справедливості. Для Росії Південь Америки – це добре освоєний економічно, багатий регіон. Район, з яким нам не треба починати співпрацю з «чистого аркуша», тому що у нас вже є багато спільного. Це і нафтогазова індустрія, і спільна робота в космічній галузі, яка стрімко набирає обертів. У нас з вами є навіть спільне свято – це 12 квітня, день, коли перший космонавт планети, наш співвітчизник Юрій Гагарін, здійснив перший у світі космічний політ. Наскільки мені відомо, законодавчі збори Техасу оголосили цей день святковим».

2003 рік. Роги

Наступний візит Володимира Путіна до США відбувся у вересні 2003 року. Президент відвідав Нью-Йоркську фондову біржу і ударом дзвону відкрив торги, а потім виступив перед представниками ділових кіл. У своїй промові він наполегливо закликав американських інвесторів вкладати капітали в Росію.

«Приїхали росіяни, у них немає рогів, вони ходять на ногах, як і всі нормальні люди. Вони збираються вкладати гроші, гарантувати робочі місця. Ба більше: виявилося, що це цілком сучасні менеджери міжнародного класу», – сказав Володимир Путін.

2004 рік. Задоволення

У червні 2004 року Америка приймала у себе на острові Сі-Айленд в Джорджії черговий саміт «Вісімки». Напередодні в Раді Безпеки ООН Росія підтримала американський проект резолюції щодо Іраку, яким іракському уряду надавалися всі владні повноваження. Президент Буш був особливо вдячний Путіну за цю підтримку і не скупився на похвальні слова: «Завжди з великим задоволенням розмовляю з моїм хорошим другом Володимиром Путіним. Він сильний лідер, який дуже любить свій народ, свою країну і добре розуміє всі питання, що стоять перед нами сьогодні. Маю величезне задоволення працювати разом з ним і домагатися того прогресу, який ми наразі спостерігаємо між Сполученими Штатами і Росією».

У своєму слові Володимир Путін похвалив колегу за успішне управління економікою і поспівчував тому, що США стикаються з «непомірним» зростанням цін на енергоносії.

«У нас дійсно відбулася дуже ґрунтовна бесіда практично щодо усього спектру взаємодії між Сполученими Штатами і Російською Федерацією. Я привітав президента США з тими позитивними змінами, які відбуваються в економіці Сполучених Штатів. Це його заслуга. І це відбувається, незважаючи на непомірне зростання цін на енергоносії. Ми всі зацікавлені в цьому позитивному процесі, тому що в сучасному світі, в якому ми живемо, значення американської економіки дуже важливе для всіх, у тому числі і для Росії», – зазначив Володимир Путін.

2005 рік. Потужний партнер

У вересні 2005 року президент Путін приїхав до Нью-Йорка знову-таки на ювілейну сесію Генеральної Асамблеї ООН. Джордж Буш запросив його в Білий дім.

Російська журналістка нагадала президентам, що у обох другий термін, і їм час задуматися про свою політичну спадщину.

«Ви вже заклали якісь гарантії, щоб російсько-американські відносини розвивалися не гірше, ніж зараз?» – запитала вона.

Джордж Буш: Хороше запитання.

Володимир Путін: Нас вже виганяють. Але ми ще попрацюємо...

2007 рік. Рибина

У липні 2007-го двосторонній саміт почався в будинку Джорджа Буша-старшого в Кеннебанкпорті, штат Мен, на березі Атлантичного океану. Батько і син запросили президента Росії на морську рибалку.

«Я хочу спершу привітати президента Путіна – він єдиний, хто спіймав сьогодні рибу. Хороший улов. І, по-друге, хочу вітати вас в будинку моєї родини. У нас була дуже хороша, невимушена дискусія щодо цілої низки питань. У наших відносинах були питання, щодо яких у нас була згода, і питання, щодо яких її не було. Але у Володимирі я бачу, що це людина послідовна, відкрита, чесна. З ним легко обговорювати проблеми», – сказав Джордж Буш.

Володимир Путін продемонстрував похвальну скромність: «Ми дійсно сьогодні непогано порибалили. Я думаю, що це командний результат, що ми рибину спіймали. Істотну роль у цьому зіграв капітан нашої рибальської шхуни – сорок другий президент Сполучених Штатів».

2009 рік. Самовар-чобіт

Та поїздка до Бушів була останнім до сьогоднішнього дня візитом Володимира Путіна в США. У серпні 2008 року американо-російські відносини знову зіпсувалися – через Грузію. Кремль став чекати нового президента. У липні 2009-го президент Барак Обама приїхав до Москви. Володимир Путін обіймав у той час посаду голови уряду. Зустріч Обами і Путіна в підмосковній резиденції Ново-Огарьово носила напівофіційний характер. Саме тоді відбулося чаювання, на якому для російської екзотики офіціант в косоворотці роздував самовар-чоботом.

Володимир Путін сказав: «Шановний пане президент, я дуже радий бачити Вас і радий можливості познайомитися з Вами. Історія російсько-американських відносин дуже давня і має різне забарвлення: були роки безумовного процвітання наших двосторонніх відносин в історії, були досить сірі будні і навіть протистояння. З Вашим ім'ям ми пов'язуємо надії на розвиток російсько-американських відносин».

Барак Обама дав зрозуміти, що ці надії мають підстави: «Дякую Вам за те, що Ви знайшли час зустрітися зі мною. У нас вчора були чудові обговорення з президентом Медведєвим. Я знаю про ту чудову роботу, яку Ви робили заради російського народу на своїй колишній посаді президента і робите тепер на нинішній посаді прем'єр-міністра. Я думаю, зараз у нас чудова можливість поставити російсько-американські відносини на міцну основу».

Москва і Вашингтон оголосили про перезавантаження двосторонніх відносин. Однак в 2012 році настало нове похолодання. Обраний на третій термін Володимир Путін скасував свою участь у черговому саміті «Вісімки» в Кемп-Девіді і відправив замість себе прем'єра Дмитра Медведєва. Офіційний привід – «у зв'язку з великою зайнятістю». Неофіційний – «список Магнітського», який тоді готувався до розгляду в Конгресі. У вересні 2013 року президент Обама прилетів до Петербурга на саміт «Двадцятки», але двосторонню зустріч з Путіним скасував. Причиною цього рішення Білий дім вказав надання притулку Едварду Сноудену і відсутність прогресу на переговорах щодо контролю за озброєннями. Путін і Обама зустрічалися ще чотири рази, але все це були зустрічі в рамках багатосторонніх заходів і відбувалися, як висловлюється російське МЗС, «на полях» або навіть «на ногах», тобто мимохідь. Саміт «Вісімки» 2014 року був запланований в Сочі, однак лідери країн Заходу через події в Криму і на сході України відмовилися приїхати в Росію і зібралися «усімох» в Брюсселі.

Повний текст матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG