Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч із Путіним не переконає Обаму міняти «Сирію на Україну»?


Президент США Барак Обама (ліворуч) розмовляє з президентом Росії Володимиром Путіним на початку обіду для світових лідерів під час 70-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. Нью-Йорк, 28 вересня 2015 року
Президент США Барак Обама (ліворуч) розмовляє з президентом Росії Володимиром Путіним на початку обіду для світових лідерів під час 70-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. Нью-Йорк, 28 вересня 2015 року

Президенти США та Росії в кулуарах Генасамблеї ООН говоритимуть про Україну з абсолютно різних позицій – експерт

Про долю України та Сирії йтиметься на зустрічі президентів США Барака Обами та Росії Володимира Путіна, зазначає більшість українських та західних аналітиків. Утім, частина з них побоюється, що Путін намагатиметься пов’язати обидві теми, щоб виторгувати собі послаблення санкцій, запроваджених через анексію Криму та війну на Донбасі. Однак чимало експертів припускають, що навіть зустріч двох президентів не дасть Кремлю відчутної вигоди та не змінить ставлення США до українсько-російського конфлікту.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Обама та Путін мають зустрітися в кулуарах Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку 28 вересня, повідомляють і представники адміністрації президента США, і західні медіа. За твердженням Білого дому, саме російський президент виступив ініціатором цієї зустрічі.

Раніше речник російського президента Дмитро Пєсков анонсував, що говоритимуть передовсім про Сирію. Натомість речник Білого дому Джош Ернест наголосив: головною темою буде Україна.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

Раніше у Вашингтоні сумнівалися, що Обама матиме зустріч з Путіним до кінця року. Те, що зустріч таки відбудеться, є небезпечним сигналом для України, припускає Юрій Луценко, голова фракції «Блоку Петра Порошенка» у Верховній Раді.

Мета Кремля є зрозумілою: спробувати видати перемир’я на Донбасі за мир і запропонувати спільно примусити Україну взяти на свій бюджет райони, начинені проросійськими бойовиками
Юрій Луценко

«Очевидно, ця зустріч є результатом спокусливої для європейського бізнесу ілюзії про те, що на Донбасі нібито затихає війна і санкції наступного року можна припиняти. Мета Кремля є зрозумілою: спробувати видати ще й американцям перемир’я на Донбасі за мир і запропонувати спільно примусити Україну взяти на свій бюджет райони, начинені проросійськими бойовиками. «Прикупом» має стати спільна із Заходом військова операція проти ІДІЛ в Сирії. Президент Порошенко може стикнутися з серйозним тиском», – написав Луценко у своєму блозі.

Голова пропрезидентської фракції наголошує, що Україна має бути непохитною: мир можливий лише після виведення російських військ та відновлення українського контролю на кордоні, а до цього вибори в окупованих районах не будуть законними.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Натомість президент України Петро Порошенко налаштований більш оптимістично: він сподівається, що зустріч президентів США і Росії Барака Обами і Володимира Путіна буде сприяти виконанню всіх домовленостей щодо вирішення конфлікту на Донбасі.

Про це він сказав в інтерв’ю The Associated Press у Нью-Йорку. На думку Петра Порошенка, зустріч американського і російського президентів, запланована на 28 вересня, може стати стимулом для Кремля виконувати мінські домовленості щодо Донбасу – зокрема, щодо припинення вогню, відведення зброї та відмови від псевдовиборів у окупованих районах.

Це намір Путіна: створити проблему в одному місці, щоб запропонувати її вирішення в іншому – Яременко

Богдан Яременко
Богдан Яременко

Барак Обама та Володимир Путін під час Генасамблеї ООН говоритимуть про Україну та Сирію, але робитимуть це з абсолютно різних позицій, заявив Радіо Свобода експерт-міжнародник, голова громадського фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко.

В адміністрації неодноразово заявляли, що практична співпраця в різних сферах не має ув’язуватися з «питаннями принципу», так що українське питання не «пакетуватиметься» з іншими
Богдан Яременко

«Це є наміри, «програма» Путіна – створити проблему в одному місці, щоб запропонувати вирішення її в іншому. Для того, щоб на Заході забули про невизнання Криму і про Донбас, – він може стати більш зговірливим у сирійському питанні, – пояснює аналітик. – Але в адміністрації Барака Обами неодноразово заявляли, що практична співпраця в різних сферах не має ув’язуватися з «питаннями принципу», так що українське питання не «пакетуватиметься» з іншими, як-от конфлікт у Сирії. Хоча Путін робитиме все можливе, щоб ускладнити роботу США та країни ЄС у Сирії».

Між тим, під час свого виступу на Генасамблеї ООН Обама вже закликав Росію відмовитись від агресії проти України і пояснив небезпеку, яку несе для інших держав анексія Криму та агресія на Сході України.

Наразі немає ознак того, що США змінять свою позицію щодо врегулювання українсько-російського конфлікту і відмовляться від підтримки Мінських угод, припускає політолог. Однак саме лише виконання цих угод, на його думку, несе значні безпекові ризики для України.

За прогнозом Богдана Яременка, діалог Путіна й Обами нагадуватиме «розмову сліпого з глухим». Один згадуватиме про свої інтереси, які «мають враховуватися», інший говоритиме про принципи: про те, що Росія має поважати територіальну цілісність України.

Олеся Яхно
Олеся Яхно

Якщо Путін спробує шантажувати США врегулюванням у Сирії в обмін на Україну, то це не спрацює, припускає політолог Олеся Яхно.

Значення цієї зустрічі не варто переоцінювати, на позицію США щодо України вона не вплине
Олеся Яхно

«Буде дві ключові теми: Україна та Сирія. Але не йтиметься про шантаж чи спроби обміняти одне на інше. Проблеми обговорюватимуться паралельно. Значення цієї зустрічі не варто переоцінювати, на позицію США щодо України вона не вплине», – вважає політолог.

Водночас, за словами Олесі Яхно, вплив Росії на Близькому Сході та масштаб її військового втручання в сирійський конфлікт не варто переоцінювати. Хоча, пояснює вона, Путін саме й намагається показати, що має масштабний вплив на ситуацію. Зі свого боку, США на цій зустрічі можуть окреслити кроки, яких Захід вживатиме щодо Криму та Донбасу, якщо Росія не поступиться, підсумовує Олеся Яхно.

Вона також припускає, що в питанні України ітиметься передовсім про контроль над кордоном і про введення миротворців: це ті пункти, яким опирається Росія.


На цю ж тему:

28.09.2015
Проти зустрічі Обами з Путіним протестує громадськість

Іншої нагоди особисто виступити проти Путіна більше можемо не мати – Андрій Добрянський далі
28.09.2015
Участь в Генасамблеї ООН дає можливість привернути увагу до України – посол

Валерій Чалий: за підсумками двох днів візит Петра Порошенка до Нью-Йорка відбувається дуже успішно далі
28.09.2015
Путін в ООН: реванш чи холодний душ?

Барак Обама має намір нагадати Володимиру Путіну про мінські домовленості далі
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG