Доступність посилання

ТОП новини

Кожен п’ятий виборець Львівщини не визначився, як голосуватиме – соціолог


Експерти прогнозують перемогу шести-семи партій на Львівщині

Львів – Кожен п’ятий виборець Львівщини ще не визначився, яку партію чи кандидата підтримає на місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня. Не знають виборці як голосувати згідно з новим законом «Про місцеві вибори». Такі дані останнього опитування Соціологічної групи «Рейтинг». Експерти прогнозують, що у місцеві органи влади на Львівщині пройде шість-сім партій.

Кожен п’ятий виборець Львівщини не визначився як голосуватиме – соціолог
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Олексій Антипович
Олексій Антипович

Менше місяця до голосування, а понад 20% виборців не визначились зі своїм вибором, понад 10% під час опитування сказали, що не голосуватимуть. Втім ця цифра значно вища, каже директор Соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович, бо люди не хочуть зізнаватись, що проігнорують вибори.

«Ті люди, які скоріше за все кажуть, що візьмуть участь у виборах, половина з них не прийде на виборчі дільниці», – каже Олексій Антипович.

На сьогодні лідером перегонів не лише на Львівщині, але й Тернопільщині та Івано-Франківщині, серед партій є об’єднання «Самопоміч» міського голови Львова Андрія Садового, трішки поступається за рейтингом Блок Петра Порошенка «Солідарність», подолати 5% бар’єр мають шанс ВО «Батьківщина», «Громадянська позиція Анатолія Гриценка», ВО «Свобода», партія «Народний контроль», близькою до проходження у місцеві органи влади є партія «УКРОП», Радикальна партія Олега Ляшка. Такі результати останнього опитування групи «Рейтинг», повідомив Олексій Антипович.

По всій Україні є багато місцевих проектів, які претендують на перемогу
Олексій Антипович

«Показники відносно молодих партій або партій, які не представлені у владі, які щойно зайшли у владу, говорять про те, що виборець має сподівання на зміни на краще завдяки своєму голосу. По всій Україні є багато місцевих проектів, які претендують на перемогу», – зауважує соціолог.

Медійна підтримка – вирішальна

Серед виборців є запит на нові партії і нові обличчя. Партійні списки рясніють невідомими для більшості громадян іменами, змагаються за депутатські крісла навіть родинами. Однак новий політичний проект може претендувати на перемогу лише за медійної підтримки, як «Самопоміч», коли створена партійна структура.

Олександр Неберикут
Олександр Неберикут

Виборці будуть орієнтуватись на партійні бренди, на партійні логотипи і не замислюватись над конкретними прізвищами
Олександр Неберикут

«Ми бачимо, що партії, які можуть подолати 5% бар’єр, – це ті, які представлені у парламенті. Кількість партій у місцеві органи влади увійде менша, аніж на попередніх виборах, а це за рахунок 5% бар’єру. Виборці будуть орієнтуватись на партійні бренди, на партійні логотипи і не замислюватись над конкретними прізвищами», – говорить Олександр Неберикут, аналітик Громадянської мережі «Опора».

Цим місцевим виборам люди не надають великого значення, оскільки обиратимуть депутатів на 2 роки. На цих виборах, на відміну від минулих, виборець не бачить різниці між партіями і політиками.

Згідно з кількома соціологічними опитуваннями, зокрема і групи «Рейтинг», Андрій Садовий, міський голова Львова, має найбільшу підтримку серед львів’ян. Експерти прогнозують, що вибори мера Львова відбуватимуться у два тури. Серед тих, хто ймовірно складе конкуренцію Андрію Садовому, називають імена трьох народний депутатів – Оксани Юринець, Дмитра Добродомова, Ігоря Васюника. Перевага Андрія Садового у тому, кажуть експерти, що він має медійний ресурс, доступ до центральних телеканалів, впливає на комунальні установи.

Конкуренти Андрія Садового надто пізно розпочали передвиборчу кампанію. «Немає доброго образу альтернативного кандидата Садовому», – наголосив Олександр Неберикут.

Виборці втомились від політики, від бездіяльності та безвідповідальності політиків. Чимало з них таки проігнорують голосування 25 жовтня або ж просто зіпсують бюлетень. Переважна більшість виборців взагалі не розуміють, як голосувати згідно з новим законом, і для багатьох буде несподіванкою, коли чимало кандидатів, підтриманих ними, не стануть депутатами.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG