Доступність посилання

ТОП новини

Що Путін може виторгувати у Заходу на Генасамблеї ООН?


Президент США Барак Обама і президент Росії Володимир Путін під час обіду врамках Генасамблеї ООН, Нью-Йорк, 28 вересня 2015 року
Президент США Барак Обама і президент Росії Володимир Путін під час обіду врамках Генасамблеї ООН, Нью-Йорк, 28 вересня 2015 року

«Путін розіграв достатньо нахабну комбінацію: спочатку застрягнути занозою, а потім запропонувати вирішення» – експерт

На сесії Генеральної асамблеї ООН, що проходить цими днями у Нью-Йорку, в понеділок розпочалися основні дебати. З трибуни Асамблеї у перший день виступили понад 30 світових лідерів, серед них – президенти США Барак Обама і Росії Володимир Путін. Обама, серед іншого, говорив про анексію Криму і російську агресію на сході України – як про «поганий приклад» для світу; Путін – про нібито «громадянську війну» в Україні і «західні впливи» на Київ.

Ідея «Путіна-миротворця» чи то «Путіна-антитерориста» у виступі глави Кремля була змальована в деталях. Путін багато говорив про Сирію. Експлуатував тему біженців. Апелював до війни й миру. Запропонував створити «широку антитерористичну коаліцію» і навіть порівняв її з антигітлерівською, використавши таким чином весь арсенал термінів, які українська і західна сторони використовують якраз на його адресу.

«Як і антигітлерівська коаліція, вона (антитерористична коаліція – ред.) могла б об’єднати найрізноманітніші сили, готові протистояти тим, хто, як і нацисти, сіє зло і людиноненависництво», – заявив Володимир Путін з трибуни Генасамблеї.

Вважаємо величезною помилкою відмову від співпраці з сирійською владою
Володимир Путін

«Сьогодні ми надаємо військово-технічну допомогу і Іраку, і Сирії, іншим державам регіону, які ведуть боротьбу з терористичними угрупованнями. Вважаємо величезною помилкою відмову від співпраці з сирійською владою», – додав він.

Під час промови російського президента українська офіційна делегація залишила залу Асамблеї.

Питання легітимності Башара Асада президент США Барак Обама обумовив раніше у своїй промові, сказавши, що «повернення до довоєнного статусу-кво з Асадом не буде» після того кровопролиття, яке відбулось у Сирії.

Український блок виступу американського лідера – це нагадування про анексований Крим, агресію на Донбасі й підстави західних санкцій.

Якщо такі дії в Україні не матимуть наслідків, то таке може трапитись з будь-якою іншою державою
Барак Обама

«Якщо такі дії в Україні не матимуть наслідків, то таке може трапитись з будь-якою іншою державою, представленою тут сьогодні. Це є основою санкцій, яких Сполучені Штати та наші партнери вжили щодо Росії. Це не є бажання повернутися до Холодної війни», – сказав Обама.

Питання в тому, наскільки Захід дозволить себе обдурити – експерт

Заступник директора Інституту світової політики Сергій Солодкий, послухавши промову Путіна, сказав, що для людей, які взагалі не стежили за подіями останніх чотирьох років у світі (тобто включаючи війну в Україні та Сирії), Путін міг здатися «миротворцем». Для того, хто хоч трохи знає про події на міжнародній арені, виступ Путіна – це приклад «абсолютного шулерства у дипломатії», – вважає він.

Радіо Свобода запитало, наскільки, на думку експерта, може бути успішним для Путіна сирійський аргумент:

Путін продовжує наполягати, що Асад – легітимний президент країни, і це базова позиція, натомість ми знаємо, що західні лідери категорично проти будь-яких переговорів з Асадом
Сергій Солодкий

«Путін лив медом на вуха західних лідерів. Це те, чого вони вимагали від російського керівництва вже 4 роки. Але все-таки у виступі ми чули, що є така своєрідна непримиренність, розбіжність у позиціях, бо Путін продовжує наполягати, що Асад – легітимний президент країни, і це базова позиція. Натомість ми знаємо, що західні лідери категорично проти будь-яких переговорів з Асадом, на чиїй совісті загибель тисяч мирних жителів Сирії», – зазначив Солодкий.

Очевидно, що Захід не готовий пробачати Путіну те, що він зробив
Сергій Солодкий

«Тут питання, наскільки Захід готовий обдурюватися, – додає він. – Останні два тижні справді складалось враження, що Захід обдурював себе, але робити далекосяжні висновки, що Захід зрадив Україну, зарано. Бо одна справа – розуміння небезпек, які є на Близькому Сході. З іншого боку, очевидно, що Захід не готовий пробачати Путіну те, що він зробив, принаймні, доки не буде вирішено ситуацію на Донбасі».

«Застрягнути занозою, а потім запропонувати вирішення»

Протягом кількох останніх тижнів перед Генасамблеєю на перших шпальтах світової преси була тема присутності російських військових у Сирії. Базувалась ця інформація, в основному, на численних фото із соцмереж російських солдатів, які не приховували, де перебувають.

Сергій Солодкий упевнений, що поширення цієї інформації Росія допустила навмисне, щоб підвищити ставки: «це спланована акція», – каже він.

А на думку політичного експерта Олексія Толкачова, щоб торгуватися, Путіну потрібно створити проблему, яку він же потім може і зняти.

Або він буде підтримувати Асада, або, можливо, він позбудеться підтримки президента й стане на бік Сполучених Штатів
Олексій Толкачов

«Путін розіграв достатньо нахабну комбінацію, коли він «всунувся» у чужу гру з власною позицією, яка заважає всім гравцям, – каже він. – І потім починає торгуватися: проміняти власну позицію на те, щоб не заважати всім іншим гравцям, наприклад, по Сирії. Або він буде підтримувати Асада, або, можливо, він позбудеться підтримки президента й стане на бік Сполучених Штатів і запропонує виступити об’єднаною коаліцією у боротьбі, наприклад, з «Ісламською державою». Спочатку застрягнути занозою, а потім запропонувати вирішення», – резюмує Толкачов.

Він вважає, що криза з біженцями в Європі – це саме той аргумент, який нині ставить сирійське питання для Заходу вище за українське.

Путін маніпулює сирійською темою для росіян – світова преса

Західна преса тим часом досить скептично оцінює реальні можливості Путіна на Близькому Сході. The Washington Post пише, що розігрування Путіним сирійської карти на Генасамблеї розраховане на російську аудиторію. Видання зазначає, що хоча світ звик сприймати Путіна як глобального гравця, його вторгнення в Сирію є нічим більшим, як намаганням залишитися при владі у своїй країні.

В часи падіння цін на нафту й економічних санкцій Путін більше не може казати своїм громадянам, що авторитаризм є їхньою платою за стабільність, зростання і вчасно виплачені пенсії, зазначає видання. Теперішній його меседж – «Я можу не бути демократом, і економіка може падати, зате Росія знову має вплив у світі», – пише The Washington Post.

У вівторок в ході дебатів на сесії Генеральної асамблеї ООН запланований виступ президента України. Раніше Петро Порошенко заявляв, що питання Сирії, «Ісламської держави», Північної Кореї та інші проблеми не повинні перекривати для ООН пріоритет українського питання. Однією з цілей української сторони на цій сесії він назвав зміну статуту ООН з тим, щоб позбавити Росію права вето у Раді безпеки цієї організації.

Тим часом, Українська асоціація зовнішньої політики, що об’єднує багатьох колишніх послів України у різних державах світу, розкритикувала те, що українські дипломати не спробували утримувати в порядку денному Генасамблеї питання про територіальну цілісність України, яке вже було у порядку денному попередньої сесії Генасамблеї ООН, де набрало 100 голосів. Експерти цієї організації кажуть, що подібні питання можна тримати в порядку денному роками, і багато держав саме так і роблять.

На цю ж тему:

29.09.2015
Промова Путіна у 8 словах – що західні оглядачі думають про виступ ВВП

«Промову Путіна написав Дмитро Кисельов» далі

29.09.2015
Президенти України та США поспілкувались в кулуарах Генасамблеї ООН

«Відбулася вкрай серйозна розмова президентів України та США» – Юрій Сергеєв далі
28.09.2015
Проти зустрічі Обами з Путіним протестує громадськість

Іншої нагоди особисто виступити проти Путіна більше можемо не мати – Андрій Добрянський далі
28.09.2015
Участь в Генасамблеї ООН дає можливість привернути увагу до України – посол

Валерій Чалий: за підсумками двох днів візит Петра Порошенка до Нью-Йорка відбувається дуже успішно далі
28.09.2015
Путін в ООН: реванш чи холодний душ?

Барак Обама має намір нагадати Володимиру Путіну про мінські домовленості далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG