Доступність посилання

ТОП новини

Людмила Алексєєва про нагороду: «один в полі – не воїн»


Російська правозахисниця Людмила Алексєєва під час акції протесту під Державною думою у Москві. Травень 2015 року. Ілюстраційне фото
Російська правозахисниця Людмила Алексєєва під час акції протесту під Державною думою у Москві. Травень 2015 року. Ілюстраційне фото

«Навіть якщо неурядові організації Росії будуть переслідувати, вони будуть працювати»

Клер Бігг

Ветеран російського правозахисного руху Людмила Алексєєва стала лауреатом європейської премії – імені Вацлава Гавела. Нагороду їй вручили у Страсбурзі на відкритті осінньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи. 88-річна російська діячка вже має чимало нагород, але зізнається, що найбільше пишається двома – Сахаровською премією (від Європейського парламенту) і новою премією імені Гавела (від ПАРЄ). Більше про це – Людмила Алексєєва в інтерв’ю Радіо Свобода.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Я обох знала, з обома мала честь спілкуватися і здобула премії їхнього імені, звичайно, завдяки зусиллям всього нашого російського правозахисного руху. Сама я, як людина, ну що я могла особливе зробити. Один в полі – не воїн.

– Ваша перемога є визнанням і Вашої роботи, і підтримкою громадянського суспільства Росії. Чи Ви вважаєте, що це також певний сигнал для Москви?

Європа досить зрозуміло пояснює Росії, що від неї хоче – дотримуватися міжнародних угод, поважати права людини

– Європа досить зрозуміло пояснює Росії, що від неї хоче – дотримуватися міжнародних угод, поважати права людини, поважати гідність своїх громадян, свою Конституцію врешті-решт, і бути державою, гідною членства у європейській родині.

Ви повернулися до президентської Ради з прав людини у травні через три роки після того, як покинули цю структуру, щоб захищати неурядові організації Росії від закону про так званих «іноземних агентів». На Вашу думку, чи ці організації мають піти на компроміс, щоб працювати, чи мають далі боротися під ризиком закриття?

Нинішні неурядові організації все одно будуть працювати

– Московська Гельсінська група була створена у 1976 році, в Радянському Союзі. В нас не було ніякої реєстрації, не те що підтримки держави, нас усіляко переслідували. Ми що, не працювали? Працювали. Так і нинішні неурядові організації. Навіть якщо їх будуть переслідувати, вони все одно будуть працювати. Вони працювали і будуть працювати.

Премія імені Вацлава Гавела становить 60 тисяч євро. Її заснували Бібліотека колишнього президента Чехії, фонд «Хартія-77» і ПАРЄ. Нагороду з 2013 року вручають за видатний внесок у захист прав людини. Цього року у список фіналістів, крім Людмили Алексєєвої, увійшли також Рух за права жінок в Афганістані й Молодіжна правозахисна ініціатива.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG