Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську домовилися відводити озброєння до 100 мм у два етапи


На засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську було вирішено, що відведення озброєнь калібру до 100 міліметрів від лінії контакту сторін конфлікту в частині Донбасу буде здійснюватися у два етапи, повідомив спеціальний представник ОБСЄ Мартін Сайдік.

За його словами, перший етап має початися через два дні після початку повного припинення вогню. Досягнена домовленість передбачає відведення на 15 кілометрів від лінії контакту з кожного боку спочатку танків і артилерії, а потім мінометів калібру до 120 міліметрів. Цей етап має завершитися через 15 днів. Другий етап, так само поступовий за типами озброєнь, має протривати 24 дні.

Організація з безпеки і співпраці в Європі буде здійснювати контроль за цим відведенням шляхом моніторингу і верифікації, додав Сайдік.

Представники сепаратистів у Мінську, зі свого боку, уточнили, що два етапи стосуються двох територіальних секторів, «Північ» і «Південь», у яких відведення буде здійснюватися по черзі.

Вони також пообіцяли, що ватажки підтримуваних Росією сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними, – Олександр Захарченко й Ігор Плотницький, – підпишуть документ у середу, 30 вересня.

Нині в Мінську його підписали представники всіх трьох сторін контактної групи – ОБСЄ Мартін Сайдік, України Леонід Кучма і Росії Азамат Кульмухаметов.

Домовленості про відведення озброєнь калібру менш як 100 міліметрів і танків від лінії контакту сторін конфлікту на Донбасі не вдавалося досягти вже кілька місяців.

XS
SM
MD
LG