Доступність посилання

ТОП новини

Путін може нав’язати Заходу «план Мореля»? (Огляд преси)


У Парижі на зустрічі «нормандської четвірки» очікувати підписання нової угоди про мир не варто

У п'ятницю в Парижі відбудуться переговори «нормандської четвірки» (Україна, Росія, Німеччина і Франція). Газета «Сегодня» спільно з експертами аналізує можливі домовленості, яких Київ може досягнути на цій зустрічі. На думку політологів, очікувати підписання нової угоди про мир не варто, як і розширення формату переговорів, але ось меморандум, що підтверджує бажання швидше стабілізувати ситуацію на Донбасі, підписати можуть. Водночас, газета висловлює занепокоєння, що Путін може нав’язати Заходу «план Мореля», який передбачає проведення виборів на окупованих територіях за українськими законами, але під контролем бойовиків, амністію для них та надання особливого статусу. Більше з прогнозами газета знайомить у статті «Париж: план від Путіна і реанімація Мінськ-2».

До місцевих виборів ще близько місяця, однак правоохоронці вже активно до них готуються, констатує газета «Сегодня». Причому в МВС цю підготовку називають однією з наймасштабніших за історію України: будуть задіяні більш ніж 80 тисяч правоохоронців, а в кожному регіоні додатково сформують резерви з підрозділів особливого призначення. Найбільш неспокійні вибори газета прогнозує у Харкові, Одесі, Дніпропетровську і, можливо, в Закарпатті.

Місцеві вибори – проба сил, відточування інструментарію, можливо, й створення підстав для перезавантаження парламенту. Адже, як пише газета «Україна молода», зростання рейтингу опонентів президента, створює передумови для перерозподілу часток уже не в конкретних бізнесах, а в цілому в державі. Активність псевдоопозиціонерів неабияк стимулює не продовження мораторію на продаж землі та приватизація стратегічних об’єктів, де можна буде відхопити ласий шматок. Конкретніше газета інформує в матеріалі «Ігри адмінресурсу».

Національний банк України ініціює подальше зменшення частки готівкових розрахунків в економіці. Як інформує газета «День», на кінець 2014 року електронні розрахунки становили лише 18% всіх платежів. Про те, чи не активізуються у зв’язку з цим інтернет-шахраї? – непокоїться видання. Однак експерти запевнили газетярів, що проблем зі зростанням шахрайства не буде. Оскільки банки сьогодні можуть доволі успішно запобігати таким ексцесам, хоча певний відсоток можливий. Складніше буде з використанням карток для розрахунків. Бо населення не довіряє банкам і тому мало користується картками. Людям зручніше зняти готівку. Тому перший крок до збільшення частки електронних розрахунків в економіці – повернення довіри вкладників до банківського сектору. Докладніше про це газета розповідає в публікації «Обсяг готівки в економіці хочуть знизити до 12%».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG