Доступність посилання

ТОП новини

Савченко на суді порівнювала прокурів із бойовиками на Донбасі


Надія Савченко під час засідання суду у Донецьку (Ростовської області). 29 вересня 2015 року
Надія Савченко під час засідання суду у Донецьку (Ростовської області). 29 вересня 2015 року

У російському суді завершився допит Надії Савченко

У вівторок, 29 вересня, Донецький суд Ростовської області Росії завершив допит українського штурмана, народного депутата Надії Савченко, і розпочав допит потерпілих. Раніше суд відхилив клопотання українки про допит за допомогою «детектора брехні», а також про трансляцію карт під час надання свідчень. Наступне засідання у справі Савченко призначили середу, 30 вересня. За нинішнім засіданням стежив кореспондент російської служби Радіо Свобода Антон Наумлюк.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Антоне, що відбувалося під час судового засідання у справі Надії Савченко, якими є підсумки цього дня?

Савченко озвучила всі свідчення, які хотіла представити суду. Від самого початку вона наполягала на використанні «детектора брехні», але суд відмовив

– Надія Савченко озвучила всі свідчення, які хотіла представити суду. Від самого початку вона наполягала на використанні «детектора брехні», але суд їй відмовив, формулюючи так, що це процесуально не передбачено. Тим не менше, вона все ж погодилася давати свідчення. Вона розповіла свою версію подій, які відбулися у ніч на 17 червня 2014 року, коли її захопили у полон і пізніше перевезли на територію Російської Федерації. Цю версію вже озвучували адвокати. Тому нічого нового вона не сказала, лише уточнила деякі суперечливі моменти, які викликали запитання.

Цікаво, що прокурори сьогодні не ставили їй ніяких питань. Швидше за все, це пов’язано з тим, що її свідчення передують свідченням свідків, йдеться про матеріали, які б хотіла представити сторона обвинувачення.

– Хто ще виступав під час нинішнього засідання суду?

Допитали двох потерпілих. Свідчення двох жінок у буквальному розумінні дослівно, до ком, збігаються цілими абзацами

– Сьогодні допитали двох потерпілих. Це дві жінки, мешканки Луганської області України, які потрапили під обстріл. Вони стверджували, що поруч із ними був російський журналіст і оператор з якогось російського телеканалу, яких вони пізніше вже не бачили. Вони не змогли сказати, ні одна, ні інша, хто здійснював обстріл. Хоче це теж зрозуміло, бо вони не знали, звідки летять снаряди і що відбувається. Є одна специфіка в їхніх свідченнях, на що звернули увагу адвокати, але суд погодився з прокурорами, що це неважливо, йдеться про те, що свідчення двох жінок у буквальному розумінні дослівно, до ком, збігаються у багатьох місцях. Тобто, цілими абзацами. Про це сьогодні заявили у суді адвокати. Швидше за все, слідчий упродовж попереднього слідства просто переносив оді і ті ж свідчення, цілі шматки тексту, або ж просто вигадував ці тексти для обох жінок, а вони їх лише підписували.

– Якою була атмосфера під час сьогоднішнього засідання суду?

Приїхала мама Надії, яка намагалася вступити в розмови з прокурорами, але Надія сама перервала її і просила не вступати у суперечки з людьми, яких порівнювала з ворогами

– Сьогодні було набагато спокійніше, ніж у перший день засідання. Сьогодні не було пікетів чи якихось виступів проти Савченко. Нині лише приїжджали люди на її підтримку.

Вона говорила, що «ваші війська напали», «агресія вашої країни»… Вона наголошувала на цьому постійно

Приїхала мама Надії, яка наприкінці намагалася вступити в якісь розмови з прокурорами, щось їм пояснити. Але Надія сама перервала її і просила не вступати у суперечки з людьми, яких вона періодично під час засідання порівнювала з ворогами, з якими вона боролася в Україні.

Тобто, вона говорила, що «ваші війська напали», «агресія вашої країни»… Вона наголошувала на цьому постійно. Але попри її позицію, таку впевнену, атмосфера сьогодні була набагато спокійнішою і комфортнішою, ніж під час попереднього засідання.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG