Доступність посилання

ТОП новини

Росія все ще може воювати одночасно в Сирії й Україні – експерт


Після російського повітряного удару по місту Тель-Біса у провінції Хомс, 30 вересня 2015 року. Це місто контролює світська «Вільна сирійська армія», ісламістів у ньому немає
Після російського повітряного удару по місту Тель-Біса у провінції Хомс, 30 вересня 2015 року. Це місто контролює світська «Вільна сирійська армія», ісламістів у ньому немає

«Але в Україні Росія наразі буде й надалі дотримуватись такого більш-менш стійкого перемир’я» – Семиволос

Рада федерації Росії дала згоду на використання військово-повітряних сил Росії на території Сирії під час голосування в закритому режимі. Питання виніс на розгляд президент Росії Володимир Путін після – як було роз’яснено – звернення про військову допомогу з боку сирійського президента Башара аль-Асада. Українські експерти кажуть, що коли Рада федерації давала приблизно півтора роки тому згоду на використання російського війська в Україні, то Кремль розраховував на швидкий успіх. Як і у випадку з Україною, військова кампанія Росії в Сирії теж не буде блискавичною, попереджають експерти.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Рішення Рада федерації Росії ухвалила одноголосно. Як пояснив голова адміністрації президента Росії Сергій Іванов, «за» проголосували 162 депутати при жодному голосі «проти», а також ніхто не утримався.

А президент Росії Володимир Путін пояснив: «По-перше, ми будемо підтримувати сирійську армію виключно в її законній боротьбі саме з терористичними угрупованнями. По-друге, підтримка буде здійснюватися з повітря, без участі в наземних операціях. І третє: така підтримка буде обмеженою в часі на термін проведення сирійською армією наступальних операцій».


Директор Центру близько-східних досліджень Ігор Семиволос в інтерв’ю Радіо Свобода нагадав, що приблизно півтора роки тому, Путін вже звертався – і отримав добро – від Ради Федерації на використання російського війська в Україні. Тоді так само – як і нині у випадку з сирійським голосуванням – депутати верхньої палати російського парламенту проголосували одностайно.

Ігор Семиволос
Ігор Семиволос

Відмінність у тому, що у випадку з Україною, мова йшла про використання збройних сил Росії в широкому спектрі, а у випадку з Сирією нині – про використання лише авіації.

Також нині було формальне звернення президента Сирії Башара аль-Асада до Росії про військову допомогу. Коли ж Рада федерації надавала право президенту Росії на застосування війська в Україні, то жодного звернення від українських лідерів не було – не звертався ані тоді вже екс-президент Віктор Янукович, який на той момент вже втік після Майдану і був позбавлених президентських повноважень, і тим більше, не зверталася нова влада в особі тодішнього виконувача обов’язків президента Олександра Турчинова.

Росія, в принципі, давно вже бере участь у громадянському конфлікті в Сирії. А тепер війна де-факто перетворилась на війну де-юре
Ігор Семиволос

«Росія, в принципі, давно вже бере участь у громадянському конфлікті в Сирії. А тепер війна де-факто перетворилась на війну де-юре. І очевидно, що це лише початок. Ми ж чудово пам’ятаємо, що Росія свого часу ухвалювала таке ж саме рішення по Україні – ввести війська. І теж вважала, що це буде дуже короткий термін. А війна триває й досі, й краю їй не видно», – каже Семиволос.

«Приблизно така ж ситуація очікує на Росію в Сирії. Хоча все залежить від того, наскільки росіяни готові триматися за Башара аль-Асада до останнього», – додає фахівець із близькосхідних питань.

Як сказав держсекретар США Джон Керрі, допоки Асад при владі, доти в Сирії не буде миру. «Бо допоки Асад там править, ви просто не може встановити мир. Крапка», – сказав глава американської дипломатії, звернувши увагу на те, що сирійський президент налаштував проти себе сунітську більшість Сирії, адже сам спирається на шиїтів або споріднених йому алавітів, які є шиїтським відгалуженням.


Сергій Іванов заявив, що не вперше російська армія буде використовуватись за межами Росія в протидії тероризму. «Можливо, багато хто вже забув про це, але на початку 1990-х років ми практично зробили те ж саме в Таджикистані», – сказав Іванов, порівнявши операцією проти «Ісламської держави» в Сирії та діями проти ісламістів в Таджикистані одразу після здобуття незалежності тією середньоазійською країною після розпаду СРСР.

Вплив дій Росії в Сирії на Україну

МЗС України висловило стурбованість рішенням Ради федерації, заявивши: «Черговий карт-бланш на застосування збройних сил держави-агресора на тлі триваючої агресії проти України розглядаємо як загрозу для національної безпеки та крок, що підриває мирне врегулювання відповідно до Комплексу заходів з імплементації Мінських домовленостей напередодні саміту у «нормандському» форматі в Парижі 2 жовтня».

Олександр Ґольц
Олександр Ґольц

А російський незалежний військовий експерт Олександр Ґольц, говорячи про те, скільки реально боєздатного війська має Росія, сказав Радіо Свобода, що реально таких вояків в Росії до 100 тисяч – решту ж, приблизно мільйон, такими вважати не можна.

Що стосується здатності російської авіації протистояти «Ісламській державі» в Сирії, то Ґольц сказав: «Якщо мова про повітряні операції, то цілком готові. І навіть якщо мова йде про доволі масштабну операцію – також».


Ігор Семиволос каже, що відтягування військових сил Росії до Сирії, зменшить тягар на Україну, але додає в інтерв’ю: «Росія має поки ще ресурси, щоб вести війну на два фронти».

«Щодо України, то ключова проблема – це можливість нової дестабілізації, нова ескалація насильства на сході України і початок нового етапу бойових дій. Багато хто прогнозував, що цей етап може розпочатися ближчим часом, але очевидно, що принаймні найближчим майбутнім перемир’я в тому чи іншому форматі буде зберігатися в Україні. Тобто сил у них вистачить на два фронти, але в Україні наразі Росія буде й надалі дотримуватись – принаймні позірно – такого більш-менш стійкого перемир’я», – додав український експерт.

Щодо питання чи російська кампанія в Сирії відтягує увагу Заходу й міжнародної спільноти від охопленої війною України, то Семиволос впевнений, що увага масштабно відтягнута все ж не буде.

«Якщо мова йде про ЗМІ, про громадську думку, то, без сумніву, ключова увага зараз перерозподіляється на користь Сирії. Але якщо мова йде про інститути, які безпосередньо задіяні в моніторингу конфлікту, в переговорних процесах, то тут змін ніяких не відбудеться. Звичайно, політики повинні реагувати на громадську думку, тому Україна дещо втратить в увазі до себе, але не кардинально і це суттєво не вплине на ситуацію», – каже Семиволос.

А колишній посол США в Києві, експерт Інституту Брукінгса Стівен Пайфер в інтерв’ю Радіо Свобода теж заявив, що Захід не пожертвує інтересами України через плани президента Росії в Сирії: «Президент Путін вирішив зі своїх міркувань перевести увагу з України на Сирію. Це не означає, що Захід відповість на це, жертвуючи інтересами України».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG