Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко висміяв Путіна на Генасамблеї ООН (світова преса)


Він обурювався тим, що Путін закликає до створення міжнародної коаліції в Сирії та одночасно «підбурює тероризм на власному порозі»

Події навколо виступів президентів України і Росії на Генеральній асамблеї ООН, сирійські біженці і політика Росії та виступи колишнього глави адміністрації президента Віктора Януковича на захист прав виборців на сході України – такі теми в центрі уваги західних мас-медіа.

Президент України Петро Порошенко намагався повернути увагу світу до подій в його країні, заявивши під час сесії Генеральної асамблеї ООН, що Росія розв’язала війну проти його країни та веде агресивну окупацію України. Кореспондентка газети Washington Post Карол Морело пише, що хоча Петро Порошенко і не назвав президента Росії по імені, він відверто насміхався над закликами Володимира Путіна до створення антитерористичної коаліції для боротьби з радикалами в Сирії, назвавши їх лицемірними.

Порошенко обурювався тим, що Путін закликає до створення міжнародної коаліції в Сирії та одночасно «підбурює тероризм на власному порозі». «Як можна говорити про мир і легітимність, якщо вашою політикою є війна за допомогою маріонеткового уряду? Як можна говорити про свободу для народів, якщо ви караєте свого сусіда за його вибір? Як можна вимагати поваги для всіх, якщо ви не поважаєте нікого?» – цитує Washington Post українського президента.

Порошенко звинуватив Росію у зловживанні своїм правом вето в Раді безпеки ООН проти резолюції по Криму і розслідуванні падіння літака «Малайзійських авіаліній», який було збито над Україною як «ліцензію на вбивство», і закликав ООН заборонити вето на розслідування масових убивств.

Британська ділова газета Financial Times у редакційній статті також попереджає світ та передусім вашингтонську адміністрацію не довіряти благим намірам Володимира Путіна щодо Сирії. На думку газети, російський президент лише хоче відвернути увагу світу від України, адже роль Путіна в ньому перетворив його на міжнародну парію, він хоче відвернути увагу росіян від погіршення економіки внаслідок економічних санкцій Заходу. «Він намагається показати, що Росія і далі є великою державою, яку не можна проігнорувати чи ізолювати», – мовиться у редакційному коментарі газети.

Проте більша проблема американської адміністрації, на думку газети, полягає у тому, що якщо Путін має конкретні плани щодо Сирії, то Білий Дім, на відміну від нього, плану щодо Сирії не має. Після проблем в Іраку та Афганістані, президент Барак Обама намагається уникнути інтервенції за кордоном всіма способами. Він не допоміг повстанцям у Сирії і не відреагував навіть на порушення режимом Асада «червоних ліній», пов’язаних із застосуванням хімічної зброї.

Президент Обама, на думку газети, вчинив вірно, погодившись на зустріч із президентом Путіним, але він має нагадати російському президенту про те, що міжнародні правила і норми потрібно поважати. Москва має вивести своїх людей та озброєння з України та закрити кордон, повернувши регіон під контроль Києва. «Якщо Путін піде на ці кроки, тоді Сполучені Штати можуть розглянути можливість вести глибший діалог із Москвою, якого вона шукає», – вважають редактори Financial Times.

Долею українців, що живуть на сході, переймається колишній глава президентської адміністрації часів Віктора Януковича Сергій Льовочкін на сторінках часопису Newsweek. Він говорить, що якщо думку виборців на окупованих територіях дізнатися не вдасться через те, що Київ не контролює ці території, то Київ ще може краще організувати вибори на неокупованих територіях сходу України.

«Списати думку Східної України з рахунку одним розчерком пера, було б страшною помилкою, якої припускається уряд прямо зараз», – вважає представник попередньої адміністрації та співголова партійної фракції «Опозиційний блок» у парламенті України.

Сергій Льовочкін каже, що його об’єднання отримало 10% місць в парламенті під час виборів у жовтні минулого року, і «якби виборці з самопроголошених автономних районів могли проголосувати, якби виборців не залякували в день виборів, цифри були б значно більшими», написав депутат.

Він далі звинувачує владу в Харкові у тому, що вона діє за вказівками Києва і не включає «Опозиційний блок» у реєстри для місцевих виборів. Подібно діє і влада в Дніпропетровську. Також місцеві вибори не відбудуться у підконтрольних Києву деяких районах Донецької та Луганської областей, хоча минулого року влада зуміла організувати там парламентські вибори. А це, на думку Льовочкіна, незрозуміло для країни, «яка намагається втримати свою цілісність».

Сергій Льовочкін сподівається, що можливість проголосувати для мешканців цих регіонів буде реальним втіленням слів президента Порошенка про необхідність змін до Конституції та про необхідність єднання України.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG