Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні в Україні починається довідкова революція (огляд преси)


Тепер чиновники не повинні вимагати довідки від громадян про нерухомість і підприємницьку діяльність

«Мінський формат» переговорів найбільше потерпає від того, що питання війни тісно пов’язані з питаннями внутрішньополітичного устрою України. Адже, як переконує газета «День», якщо Кремль не влаштовує внутрішньополітична ситуація в Україні, відразу ж розгорається воєнний конфлікт у зоні зіткнення. Тому, на думку експерта газети, переговори необхідно розводити на два формати. В одному Київ повинен вести переговори з сепаратистськими угрупованнями «ДНР» і «ЛНР» про припинення вогню, відведення воєнних сил, обмін полоненими, гуманітарну допомогу тощо. А всі питання конституційного устрою України необхідно вести в іншому форматі. Загалом же газета наголошує, що у Мінську не так треба вирішувати проблему про відвід зброї від лінії зіткнення, як про відведення збройних підрозділів бойовиків.

Газета «Сегодня» констатує, що відсьогодні в Україні починається довідкова революція: для всіх держструктур відкрили перші два реєстри – Єдиний держреєстр підприємців та Держреєстр речових прав на нерухоме майно. Тобто тепер, якщо якомусь чиновнику знадобиться виписка щодо нерухомості або, скажімо, підприємницької діяльності, він не повинен вимагати її, а має сам перевірити всю необхідну інформацію в електронному вигляді. Утім, як зазначає газета, нововведення спочатку не набагато полегшить життя громадянам: черги зникнуть не відразу, а до райцентрів новинка дійде в кращому разі через рік. Стаття називається «Сьогодні розпочався «довідковий переворот».

Заробітчани відправляють на батьківщину все менше валюти: за даними Нацбанку, в першому півріччі 2015-го надійшло майже на мільярд доларів менше, аніж за аналогічний період минулого року. Як інформує газета «Сегодня», найбільше валюти надходить з Росії, США, Німеччини, Великобританії і Греції, а менше – з Чехії, Гонконгу, Туркменистану. Примітно, що, незважаючи на падіння валютних переказів із ключових країн світу, є держави, звідки надходження ростуть. У цей список потрапили Канада, Польща, Ірландія і Китай.

Газета «Голос України» у статті «Чи насправді судді такі корумповані? Альтернативна думка», переконує, що в судах корупція далеко не в таких масштабах, як про це стверджують лідери політичних партій та новоспечені люстратори. Дописувач видання вважає, що владі вигідно нав'язати таку думку суспільству, адже тоді можна не виконувати рішень судів, не запроваджувати механізмів, щоб рішення судів виконувалися в обов'язковому порядку. І в такий спосіб відвернути увагу суспільства від своїх статків, від своєї некомпетентності та бажання впливати на судову систему, мати зручних, ручних суддів, наголошує дописувач парламентської газети.

Український солдат, що харчувався до недавнього часу за радянськими нормами, затвердженими ще на початку 60-х років минулого століття, переходить на сучасний харчовий раціон, складений за тими самими принципами, що й для солдатів НАТО. Про головні відмінності розповідає газета «День» у публікації «Меню для бійця».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG