Доступність посилання

ТОП новини

Зомбі на службі Кремля: огидні й небезпечні


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Не забуваймо: 1918 року надпотужна пропаганда, поєднана з воєнною агресією та помножена на помилки уряду УНР, дозволи Росії загарбати Україну

(Рубрика «Точка зору»)

Надибавши в інтернеті посилання на розміщену у Facebook репліку Миколи Азарова «з приводу виступу Порошенка на Генеральній Асамблеї ООН», я спочатку просто-таки отетерів. Одразу з трьох причин. По-перше, репліка ця з’явилася за добу до запланованого виступу президента України на Генасамблеї ООН. Невже ж Кремль має у своєму розпорядженні «машину часу» й інколи дає покататися на ній пану Азарову? По-друге, цей пан з апломбом професора, якщо не академіка-філолога, критикував «перли з виступу Порошенка». Тим часом українці добре пам’ятають стилістику мовлення екс-прем’єра і його вельми специфічну говірку, звану народом «азарівкою». По-третє, а хто взагалі такий пан Азаров, один із головних поплічників «золотого батона», щоб зверхньо критикувати не те що президента України, а будь-кого з тих українців, хто прагне зробити щось корисне для своєї країни?

Двічі по два дорівнює п’ять?

Утім, невдовзі я заспокоївся. «Машини часу» в Кремля немає – це Микола Янович, за своєю звичкою, все наплутав. Він мав на увазі виступ Петра Порошенка на саміті зі сталого розвитку в рамках Генасамблеї ООН, який відбувся 28 вересня. Виступ же президента України на загальних дебатах 70-ї сесії Генасамблеї ООН відбувся 29 вересня. Чи все ж не наплутав екс-прем’єр, а навмисно збрехав? Не знаю, але в будь-якому разі претензії Азарова, мовляв, у цьому виступі президент України не сказав про те і про інше, безпідставні: йдеться про сюжети, які виходять за межі тематики саміту.

Інша претензія до Порошенка стосується стилістики президента України. Мовляв, виступи Януковича ретельно готувалися, а тут маємо повну нісенітницю: «Сократить втрое уровень бедности – тем не менее из-за российской агрессии мы ожидаем, что этот показатель упадет»? Справді, речення недоладне. Але ж Петро Порошенко виступав не російською (це допис Азарова зроблений нею), а англійською мовою. Я дуже сумніваюсь, що екс-прем’єр так володіє англійською, що може з голосу зрозуміти тонкощі мовленого. Втім, усе стає на свої місця, коли зважити, що предметом критики творця «азарівки» є синхронний російський переклад – далеко не завжди досконалий, як трапляється з синхронними перекладами. Але був і синхронний український переклад, куди більш точний: «Ми хотіли б наголосити, що ми змогли втричі зменшити рівень бідності, але наразі через те, що відбувається агресія з боку Російської Федерації, ця ситуація зміниться на гірше». Схоже, у Москві Азаров забув навіть те, що колись знав з української мови…

А тепер – про зміст репліки Миколи Яновича, і для початку – про те, де він звично, як на кремлівський рупор, використовує суміш правди і неправди.

Азаров стверджує, що режим Партії регіонів активно займався побудовою пологових будинків, збільшенням допомоги сім’ям з дітьми тощо, чим «реально скорочувала дитячу смертність». А от чинна влада навіть не здатна забезпечити лікарні медпрепаратами та вакцинами для щеплень. Чи правда це? Так, дитяча смертність скорочувалася – але не за рахунок започаткованої Азаровим «медичної реформи», навпаки, в пілотних регіонах вона зросла. Забезпеченість ліками медичних закладів за «регіоналів», навіть у Києві, була нижчою, ніж за їхніх попередників. Частка ж правди стосується вакцинації – в цій галузі діяльність уряду Яценюка є більш ніж провальною.

Ще одна справедлива претензія – що відбиття російської агресії в Україні досі офіційно не визнане війною, а зветься «АТО». Справді, чи не час назвати речі своїми іменами і відповідно діяти? Бо ж якщо немає війни, а є тільки АТО, то будь-який Азаров має можливість говорити про «міфічну російську агресію», намагаючись захистити своїх господарів.

Тепер приклад з іншої «опери». «Неначе не Турчинов відправив на Донбас танки, і не Порошенко віддавав накази обстрілювати міста й інші населені пункти з систем залпового вогню, гаубиць, літаків і всіх видів зброї. Неначе не за наказом Порошенка спеціально руйнувалися газопроводи, лінії електропередач і підстанції, водоводи, мости», – стверджує Азаров. Та невже? Якби Турчинов справді послав на Донбас навесні 2014 року танки, якби київська влада діяла рішуче, то ніяких «ДНР» і «ЛНР» сьогодні б не існувало. І якби у Порошенка в розпорядженні були «всі види зброї»…

Узагалі (це зафіксовано не раз журналістами і міжнародними спостерігачами) на Донбасі бойовики й росіяни застосовують тактику близькосхідних терористів – ставлять свої гармати та «гради» в населених пунктах, щоб викликати вогонь у відповідь, і потім демонструвати «картинку» руйнацій та жертв дружнім телеканалам. А якби за наказом Порошенка спеціально руйнувалися комунікації Донбасу, то ще минулої зими терористи змушені були б скласти зброю. Інша річ, що це мало б побічним наслідком десятки тисяч жертв серед цивільного населення регіону, тому вести війну (нехай і переможну) за сталінськими рецептами Україна не могла.

Ну, а твердження про «обстріл балістичними ракетами «Точка-У» підземних сховищ хімічних заводів у Донецьку – це ще один освоєний Азаровим жанр: російська «патріотична» антинаукова фантастика.

Слід бачити небезпеку

Постають закономірні запитання: а на кого все це розраховано? І чи варто витрачати час та зусилля на розкриття всієї «глибини» писань Азарова?

На перше запитання дає відповідь соціологія. Ось дані соціологічної групи «Рейтинг»: в Україні вважає, що насильницька анексія Росією Криму – це «правомірний захист російськомовних громадян України» аж 20% опитаних. Ці цифри корелюють із даними американської дослідницької структури Pew Research Center: кожен п’ятий українець продовжує любити Росію, а кожен десятий – особисто Путіна. Ось якими є потенційні обсяги аудиторії Азарова в Україні, вона ж «п’ята колона», або, якщо хочете, фольксдойчі «русского мира». Про розміри російської аудиторії таких писань краще взагалі не згадувати…

Саме така аудиторія сприйме як правду твердження Азарова, що «активних бойових дій з лютого 2015 року після «дебальцевського котла» не ведеться» (та невже? бойова активність знизилася тільки близько місяця тому), відтак цифра наведених Порошенком щоденних витрат на війну в розмірі 5 мільйонів доларів – свідчення корупції «верхів», ці гроші, мовляв, ідуть у чиїсь кишені. Ясна річ, корупція у владі й генералітеті – це факт, але скільки коштує один постріл з гармати? А скільки – новий чи модернізований танк? А постачання десятків тисяч вояків, а лікування сотень і сотень поранених?

А тепер про те, чи варто звертати увагу саме на Азарова. Не забуваймо: у Москві існує такий собі «Комітет порятунку України», де Микола Янович фігурує як «тіньовий прем’єр України». Не забуваймо: 1918 року саме в Москві з числа вигнаних геть українцями політиків була створена партія більшовиків України, а невдовзі у Курську – «всеукраїнський ревком». Тоді надпотужна пропаганда, поєднана з воєнною агресією та помножена на помилки уряду УНР, дозволи Росії загарбати Україну. Така стратегія у минулі десятиліття застосовувалася Москвою і проти ряду інших країн. Тому політичні зомбі на службі Кремля – не лише огидні, а й небезпечні.

Сергій Грабовський – кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Сергій Грабовський

    Публіцист, політолог, історик, член Асоціації українських письменників, член-засновник ГО «Київське братство», автор понад 20 наукових, науково-популярних та публіцистичних книг, кандидат філософських наук, старший науковий співробітник відділу філософських проблем етносу та нації Інституту філософії імені Григорія Сковороди Національної академії наук України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG