Доступність посилання

ТОП новини

Єлісєєв: Порошенко у Парижі порушить перед Росією питання скасування «виборів» сепаратистів


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко під час зустрічі «нормандської четвірки» 2 жовтня порушить перед Росією питання скасування «виборів» сепаратистів на Донбасі, заявив заступник голови Адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв.

«Для нас надзвичайно важливим буде питання скасування російською стороною проведення фейкових виборів на Донбасі 18 жовтня і 1 листопада. У цьому питанні є єдина позиція України, Німеччини і Франції», – сказав він.

За його словами, ця позиція була підтверджена у Нью-Йорку під час двосторонніх зустрічей про те, що «важливою умовою подальшого процесу мирного врегулювання є однозначна скасування Росією цих виборів».

Також, за словами заступника глави Адміністрації президента, українська сторона хотіла б розвинути домовленість, досягнуту у Мінську, щодо відведення у зоні конфлікту на сході України зброї калібром менш ніж 100 міліметрів.

«Наша мета була і залишається єдиною – це, по-перше, зробити так, щоб мінські домовленості виконувалися російською стороною і російськими бойовиками повністю, без будь-яких передумов. По-друге, для нас важливо забезпечити повне і стале припинення вогню на Донбасі і зміцнити тенденцію до деескалації ситуації», – додав Костянтин Єлісєєв.

Він зазначив, що українська сторона у Парижі має намір порушити і питання доступу в окуповані райони міжнародних гуманітарних організацій.

В Україні, за винятком територій Криму та Донбасу, які українська влада не контролює, місцеві вибори відбудуться 25 жовтня. Сепаратисти з угруповань «ДНР» та «ЛНР» призначили власні «вибори» на 18 жовтня та 1 листопада відповідно. На територіях, контрольованих «ДНР», «виборчий процес» уже розпочався.

Міжнародна спільнота засуджує намір сепаратистів провести свої «вибори», натомість в Росії заявляють, що вони не суперечать Мінським угодам.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі, проте Москва ці звинувачення відкидає.

2 жовтня запланована зустріч у форматі «нормандської четвірки» (зустріч лідерів Німеччини, Франції, Росії та України).

XS
SM
MD
LG