Доступність посилання

ТОП новини

Міністр оборони звільнив за пияцтво генерала і полковника – з пияцтвом обіцяють боротися


Емблема Міністерства оборони України
Емблема Міністерства оборони України

У зоні АТО пропонують боротися із пияками за допомогою кіно

Військове керівництво України обіцяє боротися із пияцтвом – із лав Збройних сил звільнено полковника та генерал-лейтенанта, а від командирів найближчим часом вимагатимуть доповідей про покращення дисципліни. У підрозділах говорять, що мобілізовані, дійсно, часто п’ють, але боротися із цим майже неможливо.

ЗАВАНТАЖИТИ

Першою темою розширеної колегії Міністерства оборони України стала дисципліна військових та їхня поведінка – критичну доповідь міністра заслухали більше ніж півтори сотні керівників структурних підрозділів міністерства та Генерального штабу.

Степан Полторак
Степан Полторак

Міністр Степан Полторак офіційно визнав проблеми із алкоголем у Збройних силах України та вказав на відповідальних за це.

Присутні численні правопорушення, скоєні військовослужбовцями, у тому числі у нетверезому стані. Особливо це стосується мобілізованих
Степан Полторак

«На жаль, присутні численні правопорушення, скоєні військовослужбовцями, у тому числі у нетверезому стані. Особливо це стосується мобілізованих, є великі проблеми із дисципліною, і тут підбір та ухвалення рішення старшим начальником може виправити ситуацію», – наголосив міністр.

Відповідальність за незадовільні підсумки останньої черги мобілізації понесуть 31 військовий комісар – 20 із них понизять та переведуть на посади, не пов’язані із мобілізацією, решту притягнуть до дисциплінарної відповідальності.

Втім, розпочати покарання за надмірне вживання спиртних напоїв міністр вирішив зі старших офіцерів – не можна вимагати з солдатів, якщо правила порушує керівництво.

Неприпустимо, коли командир частини в Одесі, полковник Горло, вживає спиртні напої, сідає за кермо автомобіля
Степан Полторак

«Неприпустимо, коли командир частини в Одесі, полковник Горло, вживає спиртні напої, сідає за кермо особистого автомобіля й пересувається по місту в такому стані. Я також не розумію дії головного інспектора Повітряних сил генерал-лейтенанта Петрушенка, який був присутній при цьому, бачив, що командир частини перебуває у нетверезому стані, що він сідає за кермо, але ніяких заходів проти цього не вжив, щоб припинити ганебний випадок», – наголосив міністр.

Обидва офіцери будуть звільнені після медичного комісії за службову невідповідність. Полковник Костянтин Горло є командувачем 14-ї радіотехнічної бригади Повітряних сил, а генерал-лейтенант Микола Петрушенко виконував перевірку цієї військової частини за особистим завданням міністра. 25 вересня одеська патрульна поліція та активісти Автомайдану затримали офіцерів поблизу одеської облдержадміністрації. Як передають місцеві ЗМІ, нетверезий водій мало не збив людину.

До зони АТО відправляють порушників нібито на смітник – прес-офіцер батальйону «Донбас-Україна»

Як розповідають в армійських підрозділах, боротися із пияцтвом надзвичайно важко – офіційні методі покарання передбачають рішення суду, що ускладнює процедуру, а неофіційні методики, дуже популярні поблизу лінії фронту, заборонені.

Так за словами прес-офіцера 46-го окремого батальйону «Донбас-Україна» Дмитра Різниченка, добровольці, які записуються в армію сьогодні, це зовсім інші люди – використання алкоголю для них звична річ.

«Приїжджає військова служба правопорядку, і замість того, щоб карати алкоголіка проклятого, карають тих офіцерів, які взяли на себе відповідальність і кинули його в якусь яму чи підвал, чи куди ще можна кинути порушника порядку, який розкладає своєю поведінкою весь батальйон», – розповідає Різниченко.

Він також нагадує, що поганому відбору бійців сприяє і саме суспільство.

«Міліціянт продажний – у зону АТО його, якісь чиновник-крадій – також у зону АТО його. Начебто тут смітник якійсь, а не місце, де повинні бути найкращі», – обурюється Різниченко. Сам він починав служити ще навесні минулого року в добровольчому батальйоні «Донбас».

Алкоголіки отримують статус учасника бойових дій поряд із справжніми бійцями – офіцер 28-ї бригади

Підполковник 28-ї механізованої бригади Іван Калетник погоджується, що військові комісари, дійсно, несуть часткову відповідальність за алкоголіків у армії.

«Військовий комісар і начальник військово-облікового столу знають усю підноготну людини, але досі намагаються призивати саме таких, тому що це простіше за все. У них немає роботи зазвичай, лише інколи на горілку заробляють. І найбільша проблема, що ми не можемо позбавити їх статусу учасника бойових дій», – заявив офіцер, хоча за його словами, такі бійці п’яні навіть під час бою.

Спроби деяких офіцерів 28-ї бригади боротися із пияцтвом на місцях власними методами призвели до критики з боку Генерального штабу. Отже, залишається лише притягнення до адміністративної відповідальності.

Вони боролися із алкоголізмом, а виявилося, що вони порушували статут та неправомірно користувалися владою
Іван Калетник

«Ще коли не було цього закону про адміністративне правопорушення за пияцтво, ми намагалися садити їх до ям, десь ізолювати, але це принесло нам масу проблем – почалися скарги від алкоголіків. Навіть у Генштабі розглядали провину деяких офіцерів, командира батареї та заступника командира дивізіону по роботі із особовим складом. Вони боролися із алкоголізмом, а виявилося, що вони порушували статут і неправомірно користувалися владою», – розповідає Калетник.

Це дуже велика проблема, визнає підполковник, причому особливо для п’ятої, шостої та сьомої хвиль мобілізації.

Дисциплінарних засобів недостатньо, треба зайняти людям голову – прес-офіцер 128-ї бригади

Не вважає дисциплінарні заходи єдиною можливістю прес-офіцер 128-ї бригади Петро Білян. За його словами, українці дуже впертий народ, отже якщо мобілізовані чоловіки звикли за 40 років життя пити по 200-300 грамів горілки щодня, вони все одно її знайдуть. Із пияками у бригаді намагаються працювати, говорить офіцер, але проблему треба вирішувати не покараннями, а культурною програмою.

Кіно – прекрасний спосіб зайняти людині голову, а не тільки руки. Наприклад, зробити якийсь файлонакопичувач, куди б можна було закинути сотні фільмів, і щоб це було на рівнях роти, батальйону, бригади
Петро Білян

«Що я зі свого досвіду вже бачив – це кіно, прекрасний спосіб зайняти людині голову, а не тільки руки. Якщо б Верховна Рада про це трішки думала, а не тільки про закупівлю озброєння – наприклад, зробити якийсь файлонакопичувач, куди б можна було закинути сотні фільмів, і щоб це було на рівнях роти, батальйону, бригади», – говорить прес-офіцер.

Білян зазначає, що алкоголізм є проблемою усього суспільства, а не армії – просто до армії наразі прикута вся увага. Пияцтву також сприяє і перемир’я, під час якого стріляють менше, отже, у солдата є вільний час і можливість, говорить він.

Наразі 128-а бригада перебуває на передових позиціях у зоні АТО, останні дні ситуація у зоні їхньої відповідальності залишається спокійною.

Суворо із призовниками-алкоголіками борються в ізраїльській армії ЦАХАЛ – служба там є обов’язковою для усіх громадян. Як розповів Радіо Свобода один із колишніх призовників, його не взяли в армію саме через проблеми із алкоголем. За його словами, це правило існує неофіційно, схильність призовника до алкоголю має перевірити офіцер-психолог під час співбесіди на призовному пункті. Радіо Свобода направило до прес-служби ЦАХАЛу інформаційний запит з цього приводу.

Найближчим часом українську армію треба реформувати, причому не лише у сфері боротьби із пияцтвом – загроза російської агресії не зникла, говорить міністр оборони

«Час, який у нас є, ми маємо використати дуже правильно, щоб провести системні заходи з покращення управління військами, з відновлення бойової здатності, з покращеня підготовки особового складу, з підвищення дисципліни, з покращення забезпечення», – заявив Степан Полторак.

Найближчим часом міністр оборони вимагатиме від старших офіцерів доповідей щодо того, що було зроблено за останні місяці для покращення військової дисципліни.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG