Доступність посилання

ТОП новини

Росія відсилає воювати до Сирії кримських колабораціоністів – військовий експерт


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Це навіть добре – у цих людей з'явиться зайвий привід пошкодувати про скоєне»

Ксенія Кириллова

Режим перемир'я в зоні поки дійсно дотримується. Про це повідомив військовий експерт, колишній заступник начальника Генштабу Збройних сил Украхни генерал Ігор Романенко. Окремим обнадійливим моментом стало і підписання в Мінську угоди про відведення озброєнь калібром менше 100 міліметрів і танків від лінії зіткнення обох сторін на 15 кілометрів. При цьому генерал переконаний – дотримання перемир'я викликане рішенням особисто Путіна, що намагається створити собі позитивний імідж перед виступом на Генасамблеї ООН.

Ігор Романенко
Ігор Романенко

«Підписання угоди про відведення танків і озброєнь калібром менше 100 міліметрів має для нас особливе значення, тому що весь цей час воно використовувалося Путіним, як натягнута тятива проти нас. З російського боку постійно зберігалися підготовлені до атаки збройні тактичні угруповання. Нині з'явилася надія, що найближчим часом їх використовувати не планується, – припустив експерт. – Певну надію вселяють і слова Сергія Лаврова про необхідність виведення з території України іноземних найманців, оскільки на практиці це стосується, в першу чергу, росіян».

При цьому сам генерал Романенко все ж налаштований не надто оптимістично. Він особисто повернувся із зони АТО майже перед підписанням нової угоди і констатує: на цей момент ворожі танки перебувають дуже близько до лінії перемир'я і підготовлені до введення в дію в будь-який момент.

Я особисто спостерігав, як бойовики заховали свої озброєння між житлових будинків, в лісопосадках і різних ангарах тощо, причому в досить великій кількості
Ігор Романенко

«Я особисто спостерігав, як бойовики заховали свої озброєння між житлових будинків, в лісопосадках і різних ангарах тощо, причому в досить великій кількості, – розповідає генерал. – Якщо бойовики будуть виконувати угоду, їм доведеться відводити всю цю приховану зброю. Хоча важливо розуміти, що для танка пройти 15 кілометрів в той чи інший бік зовсім не складно».

За словами Ігоря Романенка, поки виконуються тільки три пункти мінських угод, і то не в повному обсязі. Всі вони стосуються суто військових моментів: припинення вогню, відведення озброєнь і обміну полоненими. Домогтися дотримання «режиму тиші» з російського боку було особливо важко, оскільки російські військовослужбовці отримували додаткову фінансову винагороду за участь у конкретних бойових діях, і тому були особисто зацікавлені в тому, щоб їх провокувати. Однак у переддень засідання ООН навіть найзапекліші провокатори змушені були практично припинити вогонь.

Що стосується політичних питань, тут у сторін зберігаються розбіжності. «ДНР» і «ЛНР» призначили відмінні від України дати місцевих «виборів», тоді як українська сторона наполягає, що вибори можуть проводитися тільки тоді, коли територія Донецької та Луганської областей буде повністю демілітаризована, а вибори слід проводити за законами України 25 жовтня.

«Якщо бойовики наполягатимуть на своєму, ми розцінюємо це як зрив мінських угод, який неминуче спричинить за собою наступну хвилю санкцій», – зазначив Романенко.

При цьому, за словами генерала, затишшя на воєнному фронті теж не повинно вводити в оману. Путін не зважився поки на ескалацію конфлікту, але, на думку військового фахівця, готується до тривалого протистояння.

«Судячи з усього, Лукашенко вже погодився або ось-ось погодиться на розгортання російської військово-повітряної бази в Білорусі. При цьому на кордоні Бєлгородської області будуються ще дві сухопутні бази, так що у нас не повинно бути ілюзій щодо цього. З озброєнням в Росії ситуація теж не така погана. Наприклад, свої удари у Сирії вони завдали модернізованими СУ-34, а в Україні використовуються ще старі винищувачі СУ-24 », – пояснив Ігор Романенко.

При цьому, чудово розуміючи складність свого становища в Україні, Путін спробував торгуватися з американцями щодо сирійського питання. На думку військового експерта, в чомусь російському президентові вдалося домогтися поступок від Барака Обами з близькосхідної проблеми. При цьому Путін продовжує брехати і в цьому питанні – зокрема, коли стверджує, що не використовує в Сирії наземні війська.

У нас є інформація, що російське командування відсилає в Сирію серед інших і кримських колабораціоністів, які перейшли свого часу на бік Росії
Ігор Романенко

«У нас є інформація, що російське командування відсилає в Сирію серед інших і кримських колабораціоністів, які перейшли свого часу на бік Росії. Не варто забувати, що нові господарі вважають їх «схильними до зради батьківщині», і тому відсилають подалі. На наш погляд, це навіть добре – у цих людей з'явиться зайвий привід пошкодувати про скоєне. Так само, як і привід задуматися для решти зрадників: з СБУ, прокуратури, різних адміністративних структур», – зауважив Романенко.

За словами експерта, перекидання основної частини російської активності в бік Сирії дає Україні додатковий час для зміцнення своєї обороноздатності.

«Враховуючи споруджувані російські військові бази в Бєлгородській області, нам необхідно тримати оборону, починаючи від північного кордону з Білоруссю, потім – схід і навіть південний захід, оскільки там розташований кордон із Придністров'ям. Путін розуміє, що через його дії кордони протистояння західного світу з Росією підійшли вже впритул до його кордонів», – зазначає Ігор Романенко.

Генерал упевнений: незалежно від того, чим закінчиться протистояння на Донбасі, Путін вже однозначно буде сприймати Україну як ворога – з усіма похідними наслідками.

«У нашій новій військовій доктрині сказано, що до 2020 року ми маємо підготувати свої Збройні сили до рівня сумісності з НАТО, що, безумовно, дратує Росію. До того ж, ми відкрито написали у військовій доктрині, що головним нашим противником є Росія. І росіяни чудово розуміють, що межують з державою, яка прямо визначає їх як ворога. Значить, нам доведеться готуватися до тривалої оборони, і в цьому нам краще брати приклад в Ізраїлю», – підкреслив експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG