Доступність посилання

ТОП новини

Син «від Бога»: з ким уже зустрічався 11-річний син Лукашенка


Президент Білорусі Олександр Лукашенко і його син Микола із президентом США Бараком Обамою (праворуч) та дружиною американського керівника Мішель. Нью-Йорк, 28 вересня 2015 року
Президент Білорусі Олександр Лукашенко і його син Микола із президентом США Бараком Обамою (праворуч) та дружиною американського керівника Мішель. Нью-Йорк, 28 вересня 2015 року

Від Китаю до Венесуели, від військових полігонів до сільських городів юний Коля Лукашенко супроводжує свого батька

На засіданні Генеральної асамблеї ООН 29 вересня одним з представників Білорусі, крім Олександра Лукашенка, став його молодший 11-річний син Микола. Місце Миколки було між міністром закордонних справ Білорусі і речником білоруського президента.

Увечері напередодні білоруський президент з сином відвідали прийом від імені Барака Обами і навіть зробили фото з американським президентським подружжям.

Лукашенко-молодший не вперше відвідує події світового масштабу разом з батьком. Вперше Коля з’явився на публіці у 2007 році, коли йому було три роки. Президент Білорусі Олександр Лукашенко тоді заявив, що змушений брати всюди Колю з собою, тому що його ні з ким залишити.

На деяких зустрічах Лукашенко-старший не раз говорив, що син – можливий наступник, хоча публічно і засуджував непотизм.

«Найменшого готуватиму у спадкоємці. Можливо, третім тільки буде президентом», – чи то пожартував, чи то всерйоз сказав на початку 2007 року Олександр Лукашенко.

Миколку часто можна побачити у костюмах, схожих на батьківські та з золотим пістолетом. Генерали Білорусі віддають йому честь на військових парадах. Чим ще знаменитий маленький Лукашенко?

1. Золотий пістолет

У 2009 році на стратегічних навчаннях «Захід-2009» до Бресту прибув тоді ще президент Росії Дмитро Медведєв. Лукашенко приїхав на цю зустріч з Миколкою і вперше представив його російському колезі. Того дня Коля отримав у подарунок від Медведєва золотий пістолет.

Медведєв поцікавився, чи подобається хлопчикові пістолет.

«Хороший пістолет, тому що президент Росії подарував», – підказав Лукашенко синові відповідь.

2. Іграшкова шабля

Того ж року Олександр Лукашенко зустрічався в Івано-Франківську з українським колегою Віктором Ющенком. І вперше взяв молодшого сина на зустріч такого рівня. Микола Лукашенко відволікав батька від переговорів, а після зустрічі журналісти помітили у нього іграшкову шаблю.

3. Венесуельська естафета

У 2012 році юному Миколці випала честь відвідати столицю Венесуели Каракас. Тоді Лукашенко старший зустрічався з президентом південноамериканської країни Уго Чавесом і обговорював з ним співпрацю у сфері енергетики, промисловості, видобутку нафти та сільському господарстві.

Тоді в інтерв'ю білоруській інформагенції «Белта» Олександр Лукашенко говорив: «Дехто почав сумніватися у серйозних перспективах співпраці Білорусі і Венесуели. Але тут знаходиться мій син Микола, і це говорить про те, що ми всерйоз і надовго заклали основи співпраці, і є кому перейняти естафету років через 20-25».

4. Син «від Бога»

У Росії змінилися президенти, і тому за навчаннями «Захід-2013» Микола Лукашенко спостерігав уже в компанії Володимира Путіна. Цього разу обійшлося без подарунків. Але з російським лідером Миколка був знайомий, і зустрічався вже неодноразово. А Олександр Лукашенко якось розповів, що Путін назвав Миколу сином «від Бога».

«А скажіть, а скільки у нас, в Росії і в Білорусі, дітей ось таких, як «позашлюбний син президента», як у нас кажуть. Скільки у нас таких дітей? А скільки у нас покинутих дітей?, – каже Лукашенко. – Тож нехай це буде прикладом тому, як вже в житті так склалося, що в тебе народилася дитина, не важливо, як вона народилася. Ось тут Путін сказав: це від Бога. Тож чому я повинен те, що Богом дано, приховувати?».

5. Олімпійський чемпіон

У 2014 році Лукашенко-молодший побував не тільки на церемонії відкриття зимових Олімпійських ігор у Сочі, але і на закритому прийомі для глав держав. Тоді Миколку бачили на трибуні разом з президентом Вірменії Сержем Саргсяном.

6. Запаморочливий Китай

На початку вересня 2015-го замість школи 11-річний Коля поїхав зі своїм батьком на святкування 70-річчя закінчення війни до Китаю. Цього дня школяра познайомили з лідером держави Сі Цзіньпіном і першою леді Китаю.

Лукашенко-старший запевняє, що поїздки сина не заважають його навчанню: «Мені доповідають, що пишуть, нібито він один день сходив, а потім до нього приходять. Нічого подібного! Моя дитина вчиться тільки у школі, у сільській школі. Ми там живемо неподалік», – розповів Лукашенко.

7. Ближче до людей

Окрім масштабних подій Коля також допомагає президенту бути ближче до народу. У серпні цього року батько і син допомагали збирати картоплю і кавуни для дитбудинків та будинків для літніх людей. З президентського городу їм вдалося зібрати 70 мішків картоплі за 1,5 години. Торік білоруський президент заявив, що його кавуни «смачніші за астраханські».

Цього ж літа юний Миколка вирушив разом з батьком і французьким актором Жераром Депардьє косити сіно.

Миколка також відвідував Грузію, на одній із зустрічей з президентом Вірменії просидів на колінах у батька, катав прем'єр-міністра Пакистану Наваза Шаріфа на електрокарі і отримав аудієнцію у Папи Римського.

За матеріалами «Настоящего времени» та Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG