Доступність посилання

ТОП новини

Діаспора навчатиме українських лікарів медицини катастроф


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Перший пілотний курс провели для українських хірургів, травматологів, анестезіологів інструктори з Британії

Організація діаспори «Світовий конгрес українців» розпочинає нову гуманітарну ініціативу в Україні. На додачу до курсу бійця-рятувальника за стандартами НАТО, тепер навчатимуть українських лікарів медицини катастроф. Західний протокол невідкладної допомоги при травмах довів свою ефективність. Смертність від травм – військових і цивільних – на Заході набагато нижча, ніж в Україні. Перший пілотний курс провели для українських хірургів, травматологів, анестезіологів інструктори з Британії.

Аварія: зіткнулись пасажирський автобус і мотоцикл. Це не дійсність, це імітація. Учасники обговорюють деталі сценарію. У ролі потерпілих – актори.

Синці, опіки та рвані рани – всього лиш театральний грим. Але поза тим – усе як у реальному житті. Актори проінструктовані поводитись відповідно до характеру їхніх травм. А лікарі, що прибули їм на допомогу, справжні та мають у своєму розпорядженні лічені хвилини, щоб врятувати життя важкопораненим, стабілізувати стан травмованих менш серйозно і відрізнити перших від других.

Навчання у київській лікарні «Феофанія» провели для українських лікарів медики з Британії.

Цією імітацією тут у «Феофанії» закінчився кількаденний тренінг, організований Світовим конгресом українців.

Програма «Захист патріотів» досі навчала бійців, як рятувати життя на полі бою, та роздавала воякам аптечки НАТОвського зразка. Тепер додалося навчання лікарів і цивільні травми. Західна травматологія ефективніша, бо є нюанси в організації, каже керівник програми.

На Заході смертність від травм набагато нижча, ніж в Україні. Чому? Бо лікарі, медсестри, анестезіологи – усі знають, як надавати допомогу за тим самим протоколом
Уляна Супрун

«Ми би хотіли, щоб в Україні був, як на Заході, один протокол надання допомоги під час травм. На Заході смертність від травм набагато нижча, ніж в Україні. Чому? Бо лікарі, медсестри, анестезіологи – усі знають, як надавати допомогу за тим самим протоколом. Усі знають своє місце і що вони мають робити. На тих курсах, що ми навчали, є ті протоколи, що робити: перше, друге, третє під час травм», – розповідає Уляна Супрун, директор гуманітарної ініціативи Світового конгресу українців.

Команду висококласних інструкторів для поїздки в Україну зібрала британський реаніматолог, українка за походженням Ірина Рибінкіна.

«Зробили програму, яка досить унікальна. Вона втілює всі новітні елементи роботи з травмою. Наша мета – «Захисту патріотів» – змінити систему, навчити людей, щоб вони могли працювати з травмою на світовому рівні», – пояснює Ірина Рибінкіна.

Ми привезли сюди досвід медиків, які працюють в Афганістані, у Сирії, у британській армії. Ми намагалися навчити наших колег малим речам, які призводять до великих змін
Джон Четтерджі

«Моя організація, «Лондонська повітряна швидка допомога», проводить операції на відкритому серці і переливання крові десь на узбіччі дороги, де сталася аварія. Це лідируюча травматологія в світі. Ми спробували поділитися досвідом з вашими лікарями. Ми привезли сюди досвід медиків, які працюють в Афганістані, у Сирії, у британській армії. Ми намагалися навчити наших колег малим речам, які призводять до великих змін», – каже Джон Четтерджі з London Air Ambulance.

Українські лікарі, що брали участь у тренінгу, кажуть – навчання змусило по-новому поглянути на багато клінічних ситуацій.

«Такої структурованості надання допомоги, як у наших закордонних колег, у нас, на жаль, немає. Тобто дуже корисно було розкласти по поличках собі в голові першочерговість різноманітних дій і що за чим має йти, щоб максимально допомогти потерпілому», – каже лікар-анестезіолог клінічної лікарні «Феофанія» Володимир Марцинів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG