Доступність посилання

ТОП новини

Путін втратив військову ініціативу (огляд преси)


Вибори на Донбасі за українським законодавством – легітимізація сепаратистських ватажків – «Газета по-українськи»

Вибори, в результаті яких Україна може отримати узаконених агентів Кремля, стають реальністю. Як пише «Газета по-українськи», ухвалене в Парижі рішення загрожує країні втіленням путінського плану. Нині постає нова троянська загроза – у вигляді де-юре українських, але де-факто підконтрольних Москві територій. Якщо все піде за ухваленим у Парижі планом швидкої реінтеграції окупованих територій, Україна отримає набагато небезпечніший для її майбутнього Донбас, ніж він був до війни, переконує видання. Втім, у газетярів є певні сподівання на Верховну Раду, яка не підтримає рішення щодо виборів на окупованих територіях. Адже навряд чи у світовій історії було таке, щоб парламент країни ухвалював спеціальний закон для проведення виборів на окупованих територіях з метою легалізації маріонеток окупанта. На цьому «Газета по-українськи» наголошує в статті «Швидке повернення окупованих територій небезпечне для України».

Путін утратив військову ініціативу, але перехопив дипломатичну – завдяки слабкості Заходу, переконує газета «День». Видання пише, що паризька зустріч засвідчила, що інтереси Європи і США хитнулися в бік Росії. Перш за все, вибори передбачають легалізацію влади на окупованих українських територіях. Навіть коли називати цю владу «маріонетковою», вона є російською. Якщо там пройдуть вибори за українським законодавством – це буде класичною легітимізацією сепаратистських сил і російської влади на окупованій території. Однак, позитивним в цій ситуації є припинення вогню, наголошує газета у статті «Саркофаг» для Донбасу...».

Газета «Сегодня» у публікації «Вибори в окупації: чого чекати» висловлює сумнів, що законопроект про вибори на окупованих територіях зможуть ухвалити до кінця року. Внесення ж його до парламенту може спричинити тимчасову політичну кризу, а найбільш суперечливим буде пункт про тимчасовий імунітет сепаратистів, переконує газета.

В Україні стартував опалювальний сезон. Як інформує газета «Сегодня», у столиці вже готові в індивідуальному порядку підключати лікарні, дитячі садки і школи. Однак, як попереджає видання, загалом країна до опалювального сезону не готова. Якщо з газом ще більш-менш стабільно, то ситуація з вугіллям, необхідним теплоелектростанціям для виробництва електроенергії, склалася критична. І все ж, експерти газети налаштовані оптимістично: якщо нинішня зима буде м'якою, то перебоїв ні з електроенергією, ні з опаленням у країні не буде.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG