Доступність посилання

ТОП новини

Рада підтримала законопроект фракції «Батьківщина» щодо ренти газу


©Shutterstock)
©Shutterstock)

Верховна Рада підтримала за основу законопроект фракції «Батьківщина» щодо ренти газу.

228 голосів депутатів набрав законопроект фракції «Батьківщина» щодо зменшення рентної плати за газ власного видобутку, а відтак здешевлення вартості газу для населення. Документ проголосували з другої спроби за основу.

Відповідно альтернативний урядовий законопроект необхідної кількості голосів не набрав.

«Справа в тому, що 70% з обігу українського газу – рентний платіж –заклали в тариф для населення. І насправді тарифи, які виставила влада для українців на рівні 7 тисяч 188 гривень за тисячу кубометрів – це прихована система додаткового оподаткування людей. Вона не компенсує вартість видобутку. Наш законопроект передбачаєз 70% ставки ренти для всіх без винятку видобувних підприємств, встановити для глибоких скважин 29%, а для надглибоких скважин – 14%. Таким чином, ми відкриємо можливість інвестування в галузь», – заявила лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

Крім того, проектом закону пропонується встановити нульову ставку збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на газ, що в сукупності з іншими заходами дасть змогу зменшити ціну на газ для населення.

«Оскільки передбачається суттєве зниження ціни на природний газ, що постачається населенню, уряд матиме підстави здійснити перерахунок необхідного обсягу фінансових ресурсів, які планується спрямувати на надання житлових субсидій громадянам в 2015 році», – йдеться у пояснювальній записці законопроекту.

Як відомо, з 1 квітня мінімальний тариф на газ для населення підвищений в 3,3 рази, до 3600 гривень за тисячу кубометрів. Така ціна буде діяти на обсяг до 200 кубічних метрів на місяць і лише в опалювальний сезон (з 1 жовтня до 30 квітня). Обсяг понад 200 кубометрів на місяць, а також спожитий не в опалювальний сезон газ буде оплачуватися за ціною майже в два рази вищою.

Ціна газу, що використовується населенням для приготування їжі та підігріву води, зросла з 1182 грн за тисячу кубічних метрів до 7188 грн за 1 тисячі кубічних метрів. При відсутності лічильників населення платитиме за газ єдину ціну: 7188 грн за 1 тисячу кубометрів.

Для тих, хто не може самостійно оплатити комунальні послуги, уряд пропонує оформлення субсидій.

XS
SM
MD
LG