Доступність посилання

ТОП новини

Перевір чиновника на чесність: у реєстрі нерухомості все про їхні будинки, машини і землю


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Можна навіть дізнатись, хто постійно паркує на тротуарі машину у вашому дворі – за номером автівки ви знайдете власника

Відтепер українці можуть дізнатись, якими будинками, землею та машинами володіють політики. Від 6 жовтня у Державному реєстрі прав на нерухоме майно можна шукати інформацію за іменем людини. Антикорупціонери сповнені оптимізму і вважають це дієвим інструментом проти приховування незаконних прибутків. Тим часом у Росії, навпаки, закривають відповідний реєстр, аби активісти не мали до нього доступу.

ЗАВАНТАЖИТИ

Відкриття реєстрів та пошук нерухомості за іменем фізичної особи – це хоч і звучить формально, утім, має дуже чітку практичну цінність для боротьби з корупцією, переконані експерти. Фактично, тепер можна мати інформацію, яка автівка чи земельна ділянка зареєстрована на політика, його дружину та найближче оточення. А потім порівняти це із задекларованим майном.


Для цього потрібно попередньо зареєструватись на сайті Міністерства юстиції. Сплативши за потрібну послугу близько 20 гривень, на сайті у «Кабінеті електронних сервісів» стане доступним пошук за різними параметрами. На заваді, втім, може стати також те, що ресурс для деяких функцій просить прикріпити електронний цифровий підпис користувача для авторизації.

Утім, якщо всі пункти поки що заплутаної реєстрації пройти успішно – відкриється пошук за адресою, реєстраційними номерами об’єкта нерухомості, кадастровим номером земельної ділянки, а також ідентифікаційними даними фізичної або юридичної особи.

Варто мати на увазі, що ще від 1 жовтня державні органи не мають права вимагати від клієнтів паперові довідки з інформацією, яку можна знайти в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Таким чином, профільних чиновників намагаються перевести на електронне самоврядування, адже вся інформація їм також доступна онлайн.

Це безпрецедентний крок за останні 20 років – міністр юстиції

Як тільки пошук за іменем став доступним 6 жовтня – сайт «ліг», тобто через високу активність запитів, інформація майже не завантажувалась. Розробники обіцяють, що з часом система працюватиме краще. Тим більше, що Міністерство юстиції всіляко демонструє, що зацікавлене в її роботі. Зокрема, міністр відомства Павло Петренко презентував роботу реєстру на засіданні антикорупційного комітету.

Павло Петренко
Павло Петренко

За його словами, ця ініціатива є «безпрецедентним кроком за останні 20 років». Це антикорупційний інструмент, спрямований на відкриття даних про власність державних службовців, говорить Петренко.

«Якщо немає контролю за державним службовцем, то він тоді, у першу чергу, ставить пріоритетом свій зиск. Доступ до цього реєстру – це можливість для кожного з нас підтвердити правду про свій майновий стан», – зазначає міністр.

До цього були способи на межі фолу – антикорупціонер

Відкритий майновий реєстр – це дуже потужний інструмент для тих, хто вміє його використовувати, вважає виконавчий директор міжнародної антикорупційної неурядової організації Transparency Іnternational Україна Олексій Хмара. Наприклад, донедавна антикорупціонеру, аби перевірити чесність посадовця, доводилось докладати значних зусиль, каже експерт. Спершу слід було знати ім’я посадовця, дослідити оточення, вивчити офіційну декларацію і запитати напряму про офіційні статки.

З’ясовувати, наскільки це правда, ми мали за допомогою усіляких дронів, публічних зйомок або навіть спостережень з-за куща
Олексій Хмара

«Як правило, нам казали, що так, це все (записане в декларації – ред.) – правда. Але з’ясовувати, наскільки це правда, ми мали за допомогою усіляких дронів, публічних зйомок або навіть спостережень із-за куща. Звідки виїжджає та людина, на чому саме», – розповідає він.

Це були «способи на межі фолу», каже антикорупціонер. Тепер достатньо знати імена – в реєстрі буде записана уся офіційна вартість нерухомості, площа. Окрім того, із такою інформацією важче сперечатись – записане в офіційному реєстрі вже не можна назвати журналістським припущенням, каже він.

Яка з цього користь пересічному українцю?

Корисними відкриті реєстри є не лише для профільних активістів, які «полюють на корупцію», а й пересічному українцю, додає Хмара. Наприклад, якщо ви бачите, що у недозволеному місці в центрі міста припарковано машину – запишіть її номер і перевірте в базі. Це може стати «локальним» інструментом наведення ладу у власному дворі.

Якщо ж елітна автівка якогось політика має звичку паркуватись, перешкоджаючи проїзду дитячих візків, то варто зазирнути до його декларації. Може виявитись, що ця машина куплена за «офіційну зарплату» в 5 тисяч гривень.

Тож відкритий майновий реєстр може бути дієвим інструментом боротьби проти «хамів-посадовців», резюмує Хмара.

«І далі наступний крок, який я роблю – подаю в правоохоронні органи дві скарги. Першу в ДАІ, що людина паркуючись, порушує правила дорожнього руху. А другу – в прокуратуру, з підозрою на незаконне збагачення», – говорить експерт.

Чиновники намагатимуться обійти ці нововведення. Але громадськість має орієнтовно ще кілька місяців до того, як народяться нові схеми, говорить Олексій Хмара. Утім, в Україні стає все менше механізмів приховувати корупцію, каже він.

Тим часом у Росії запроваджують так звані протилежні кроки. Тамтешній уряд підтримав Федеральну службу безпеки щодо засечення даних про власників нерухомості, літаків і яхт. Таким чином, доступ до цих даних отримають тільки «компетентні державні органи», але не цивільні активісти. А офіційно пояснюють цю ініціативу тим, що персональні дані власників нерухомості не повинні бути доступні широкій публіці. У першу чергу, це завадить розслідуванням Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального, який, наприклад, розповідав про будинок дружини прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова вартістю у щонайменше 60 тисяч доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG