Доступність посилання

ТОП новини

Британський журналіст закликав їхати до Криму, порушуючи закон


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Українські правозахисники і західні журналісти протестують. А Джон Сімпсон уже не вперше виправдовує окупацію Криму

Українські правозахисники протестують: британський ветеран міжнародної журналістики Джон Сімпсон публічно закликав британських читачів не вагаючись їхати до окупованого Росією Криму, при цьому порушуючи українське законодавство. І це вже далеко не перший випадок, коли цей провідний журналіст телерадіокомпанії «Бі-Бі-Сі», яка вважається мірилом дотримання стандартів журналістики, у своїх статтях прямо підтримував окупацію і спробу анексії українського Криму, якої не визнає і його країна, Велика Британія, і більшість міжнародної спільноти.

Харківська правозахисна група вражена: журналіст «Бі-Бі-Сі» Джон Сімпсон «відкрив чари Криму» – і викрив свій разючий рівень зневаги до міжнародного права і прав людини. У статті для розділу порад про подорожі британського щоденника The Telegraph він днями заохочував читачів порушувати закон, по суті відбілював вторгнення Росії і силову анексію Криму і розливав лірику про чари Криму, при цьому ігноруючи дуже серйозні занепокоєння щодо дотримання прав людини під російською окупацією, пише представник Харківської правозахисної групи Галина Койнаш.

Вона цитує уривок зі статті британського журналіста: «Є моменти в міжнародних справах, коли хмари розвіюються і сонце освітлює місце, що роками було в мороку. Так вони нещодавно розійшлися над чарівним півостровом Кримом, і моя порада: скористайтеся з цього». До захвату лірично і до жаху нігілістично, пише правозахисник.

Вона додає, що й президент Росії Володимир Путін не зробив би спроби виправдати російську анексію краще, ніж це зробив британський журналіст: то, мовляв, «обворожливий старий крутій Микита Хрущов» віддав Україні Крим, «який завжди був російським» – так що з того, коли Росія, хоч і брудним чином, забрала його назад?

Поради журналіста і закон протилежні

Як пише Койнаш, Сімпсон може сказати, що не заохочував людей порушувати закон: так – він просто не сказав читачам, що саме це вони зроблять, якщо скористаються його порадою і поїдуть до Криму через Росію.

Вона додає, що газета The Telegraph усе ж опублікувала після статті Сімпсона посилання на інформацію Міністерства закордонних справ Великої Британії щодо відвідин Криму – яка однозначно нагадує: іноземцям для в’їзду до Криму і виїзду з півострова необхідно пред’явити паспорт і спеціальний дозвіл, виданий Державною міграційною службою України.

Та в самій статті Джон Сімпсон пише цілком протилежне до реальності: нібито на півострів тепер можна дістатися тільки з Росії – в той час як, навпаки, іноземці можуть в’їхати до Криму, маючи дозвіл від ДМС, тільки з материкової частини України. «Мені, як журналістові, потрібен спеціальний дозвіл, щоб поїхати до Криму, але туристи можуть зробити це легко. Подорож дуже варта того», – твердить досвідчений кореспондент із зовнішньополітичної тематики, і знову ж каже пряму неправду: іноземним туристам дозвіл так само потрібен, як і будь-якому іноземцеві чи й особі без громадянства.

Журналіст «Бі-Бі-Сі» «забув» про українців і кримських татар

Галина Койнаш із Харківської правозахисної групи також нагадує про переслідування в Росії російської групи захисту прав споживачів «Громадський контроль» за те, що вона підготувала була пам’ятку з попередженням росіянам про юридичні наслідки незаконних відвідин Криму. У статті, написаній англійською мовою, правозахисниця подає короткий виклад тих порад англійською і радить англомовним читачам познайомитися з тим, що говорить про незаконну окупацію Криму міжнародне й українське законодавство.

Крім того, вона нагадує і про долю людей, які потерпають через російську окупацію Криму чи через її критику: українського режисера Олега Сенцова, засудженого російським судом на 20 років унаслідок «цілком сталінського процесу», блогера Юрія Ільченка, взятого під арешт через критичну статтю щодо анексії, чи активіста Євромайдану Олександра Костенка, якому російський суд в окупованому Криму дав 4 роки за «цілком сюрреалістичними звинуваченнями» в нібито злочинах, скоєних у Києві до початку окупації півострова.

Український режисер Олег Сенцов (ліворуч) та кримський активіст Олександр Кольченко під час засідання суду у Ростові-на-Дону. Липень 2015 року
Український режисер Олег Сенцов (ліворуч) та кримський активіст Олександр Кольченко під час засідання суду у Ростові-на-Дону. Липень 2015 року

Також згадує Койнаш і про те, що з Криму витиснули майже всіх незалежних кримськотатарських журналістів, задушили практично всі кримськотатарські й українські засоби інформації, почали блокувати публікації в інтернеті з альтернативними поглядами й інформацією про порушення прав людини тощо. Крім того, вона нагадала і про постійні залякування й переслідування корінного народу Криму, кримських татар, більшість лідерів якого Росія змусила до вигнання, а одного, Ахтема Чийгоза, ув’язнила за «юридично беззмістовними звинуваченнями» у причетності до сутичок, що сталися в Сімферополі ще до того, як Росія заявила про спробу анексії Криму.

Статтю Сімпсона помітили в соцмережах

Стаття Джона Сімпсона також викликала широкий відгук у соціальних мережах.

Асоціація українців у Великій Британії заявила, що глибоко вражена і тим, що поважаний журналіст написав таку статтю, і тим, що британська газета надрукувала її. «Звичайно, Джон Сімпсон нині збирає компліменти в російських засобах інформації. Ми ж заохочуємо всіх дати виданню The Telegraph знати, що про це думають українці, за цим посиланням» – і направляє користувачів фейсбуку на сторінку редакційних скарг газети.


Журнал Business Ukraine звертає увагу у фейсбуці, що британський журналіст, «співаючи оду окупованому Росією Кримові», папугою повторює російські нісенітниці про те, ніби «Крим завжди був російським». «А про це знають Османська імперія, греки і кримські татари? Бо ж кожні з них правували у Криму значно довші відтинки часу, ніж тривала обмежена присутність Російської імперії», – мовиться в дописі.


Журналіст із Грузії Наталія Антелава, теж кореспондент «Бі-Бі-Сі» у країнах Східної Європи і дописувач до низки європейських і американських видань, звернула увагу у твітері, що російські засоби інформації радо зустріли статтю Джона Сімпсона з закликом до британців їхати до Криму: відразу після її появи в Росії заявили, що на окупований півострів готується прибути делегація британських ветеранів війни і що їх надихнула на це саме стаття британського журналіста.


Відомий британський журналіст Едвард Лукас, старший редактор журналу The Economist, запитує у твітері керівництво телерадіокомпанії «Бі-Бі-Сі», чи знають там про скандальну, за словами Лукаса, статтю Сімпсона.


Він додає, що в цій статті є багато на що скаржитися, і це не тільки заяви про «завжди російський» Крим і про маршрути на півострів, що порушують кордони України, як нагадали інші твітеряни, – це також і те, що в ній не згадано про політичних в’язнів, репресії проти кримських татар на окупованому півострові, і так далі.


Британський журналіст і аналітик із питань України й Росії Сейра Герст, зі свого боку, запитує: наскільки відповідальними є поради, що рекомендують ігнорувати настанови британського МЗС, – і теж ставить під сумнів, як узагалі могли надрукувати таку статтю.


Британський активіст Robbie Wallis, який пише про себе, що йому «набридла російська пропаганда» та її носії, зі свого боку, радить невдоволеним статтею Джона Сімпсона, яка закликає людей незаконно потрапляти до Криму, поскаржитися на неї в Незалежну організацію стандартів преси – британський громадський регуляторний орган в газетно-журнальній сфері, що має на меті підтримувати найвищі стандарти журналістики.


Це далеко не перший випадок, коли Джон Сімпсон викликав хвилю негативних відгуків своїми репортажами і статтями про окупацію Росією українського Криму і спробу анексії півострова – які він щоразу виправдовує й називає доконаним фактом.

Джон Сімпсон давно виправдовує загарбання Криму

Сімпсон, зокрема, виступив із низкою публікацій після одного зі своїх візитів на окупований півострів – у березні цього року, на перші роковини після невизнаної світом російської спроби анексувати його. Тоді він, зокрема, взяв інтерв’ю з самозваним «прем’єр-міністром» російської окупаційної влади Сергієм Аксьоновим і поширив на весь світ його «впевненість», що Крим «ніколи не повернеться до України» і що «рішення ухвалене раз і назавжди».

«Для початку, Крим взагалі не мав бути відокремлений від Росії. Його передав Українській РСР 1954 року, ставши наступником Сталіна, Микита Хрущов як акт святочного глупства», – написав Джон Сімпсон в одній із таких статей, у британському лівоцентристському журналі New Statesman.

«Джон Сімпсон веде репортажі з Криму. Бідненький, він же про це поняття не має. Краще б він додому їхав», – відреагував користувач фейсбуку Reidar Roll.


«Справді гидкий репортаж учора був від Джона Сімпсона з «Бі-Бі-Сі» про Крим. Це і близько не була журналістика. Просто травестія», – пише у твітері користувач bsnews – однойменний британський сайт альтернативної журналістики.


А користувач UKReality, що називає себе британським громадянином, який підтримує Україну, твітить: «Джон Сімпсон із «Бі-Бі-Сі» веде репортаж про події «на Україні» з «російського» Криму – ДжС, пора вже на пенсію, робиш із себе дурня».


Джон Сімпсон уже з’являвся у Криму ще на самому початку російської окупації, і вже тоді його повідомлення викликали гострі відгуки.

«Сімпсон? Пора вимикати звук»

18 березня 2014 року, коли в Москві «підписували договір про вступ Криму до Росії», а в самому Криму під час штурму російськими військовими 13-го фотограмметричного центру управління центрального військово-топографічного та навігаційного головного управління оперативного забезпечення Збройних сил України в Сімферополі був убитий український військовослужбовець Сергій Кокурін, який став першою жертвою російської збройної агресії проти України, – британець Tam Samson написав у фейсбуці: «Джон Сімпсон із BBC News біля української військової частини у Криму, де застрелили українського військового, зауважив, що «не така вже й важлива ця військова частина» і що «тепер усе заспокоїться». Що?»


Інший британець Valentine Guinness іще після прибуття Джона Сімпсона до Криму відреагував на це у фейсбуці так: «Отож «Бі-Бі-Сі» послали вести репортажі з Криму цю гидку помпезну стару жирну дупу Джона Сімпсона. ТАКИЙ ми маємо привілей – великих радіожурналістів, як він. Він напевно ж вартий кожного пенса з тих 3 мільярдів фунтів, які «Бі-Бі-Сі» бере з нас щороку» (у Великій Британії населення платить за використання громадських мовників – ред.).


А дехто ще з самого початку знав, чого чекати. «Коли «Бі-Бі-Сі» посилає 69-річного Джона Сімпсона, який вочевидь усе ніяк не піде на пенсію, до Криму й України, час натискати на кнопку «вимкнути звук», – написав у фейсбуці британець Mike Ward-Sale іще 3 березня 2014 року.


У списку осіб, щодо яких Україна запровадила санкції через їхні антиукраїнські дії і до якого спершу потрапили троє інших працівників «Бі-Бі-Сі» (їх потім вилучили з цього списку), Джона Сімпсона немає і не було.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG