Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську обговорили вибори і розмінування на Донбасі


Представник України у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма (посередині), представник ОБСЄ Мартін Сайдік (праворуч) та представник Росії Азамат Кульмухаметов. Ілюстраційне фото
Представник України у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма (посередині), представник ОБСЄ Мартін Сайдік (праворуч) та представник Росії Азамат Кульмухаметов. Ілюстраційне фото

Головною умовою для проведення виборів на Донбасі є – виведення окупаційних військ і складення зброї місцевими бойовиками – представники України

Мінськ – У столиці Білорусі 6 жовтня відбулися чергові переговори Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі. Представники України, Росії, ОБСЄ а також угруповань «ДНР» та «ЛНР», котрі контролюють частину Донецької та Луганської областей, обговорювали підсумки саміту «норманської четвірки» 2 жовтня, і зокрема домовленості у галузі проведення місцевих виборів на Донбасі.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У цілому атмосфера на переговорах стала не такою напруженою після того, як тиждень тому тут було підписано угоду про відведення зброї від лінії зіткнення на Донбасі, а також, коли виявився певний прогрес у питанні місцевих виборів на Донбасі.

Переговори проходили спочатку у складі 4 підгруп із питань безпеки, політики, економіки та гуманітарних проблем. Протягом трьох годин тривало засідання за зачиненими дверима Тристоронньої робочої групи. Головним завданням було втілення того, про що 2 жовтня домовилися президенти України, Франції, Росії та канцлер Німеччини на саміті у Парижі.

Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

Представник ОБСЄ у групі посол Мартін Сайдік за підсумками переговорів від імені усіх учасників групи висловив вдячність президентам за позивні результати саміту в Парижі та сказав, що група далі буде ними керуватися.

Шостого вересня на порядку денному засідання підгрупи з питань безпеки постало питання про розмінування зони АТО. За словами Сайдіка, стосовно цього мають підписати окрему рамкову угоду. Також будуть далі обговорювати відведення важкої зброї.

«Ми вважаємо, що тема розмінування дуже важлива. У контексті єдиної рамочної угоди учасники також планують переглянути раніше обговорюваний план взаємного відведення озброєнь із Широкина», – сказав представник ОБСЄ.

Економічна підгрупа далі обговорювала питання про забезпечення населення на Донбасі водою, електроенергією та соціальними виплатами.

Гуманітарна група, у свою чергу, обговорювала питання остаточного обміну полоненими і, за словами Мартіна Сайдіка, є надія на їхнє швидке звільнення.

Тристороння група хоче особливого закону про вибори на Донбасі

У Мінську представники угруповань «ДНР» та «ЛНР» оголосили про перенесення на 2016 рік раніше оголошених ними місцевих власних «виборів». Це певний компроміс, можна сказати, поступки угруповань «ДНР» і «ЛНР», зроблені ними після парижського саміту 2 жовтня.

У заяві представників «ДНР» і «ЛНР» Дениса Пушиліна та Владислава Дейнегі, зробленій у Мінську, йдеться, що вибори перенесені на наступний рік. Натомість вони хочуть, щоб за цей час Україна надала Донбасу особливий статус, запровадила амністію бойовикам та переголосувала поправки в Конституцію України у новій, погодженій із ними, редакції.

Посол Сайдік від іменні Тристоронньої групи заявив, що тепер політична підгрупа сконцентрується на розробці особливого закону про місцеві вибори, у відповідності з результатами зустрічі керівників чотирьох держав 2 жовтня.

«Наявність такого закону дала б можливість провести вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей у повній відповідності з Мінськими угодами», – зазначив Сайдік.

Українська сторона офіційно вітала заяву представників окремих районів Донецької та Луганської областей про скасування їхніх власних «виборів», – заявила Дар’я Оліфер, речниця Леоніда Кучми.

Разом з тим, українська делегація заявила, що для повернення в правове поле необхідно скасувати результати так званих «виборів» в окупованих частинах Донбасу 2 листопада 2014 року.

«Цей крок дасть можливість провести чесні, законні і справедливі вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей на підставі виборчого законодавства України та з урахуванням вимог ОБСЄ, що повністю відповідає Мінським угодами та домовленостям, досягнутих лідерами країн «нормандської четвірки» в Парижі 2 жовтня», – заявила Дар’я Оліфер.

Українська сторона також вважає головною умовою для проведення виборів на Донбасі є виведення окупаційних військ і складення зброї місцевими бойовиками.

Тобто сторони наразі висловили свої вимоги і дискусія довкола них триває.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG