Доступність посилання

ТОП новини

Чи зможуть Нідерланди зупинити асоціацію України з ЄС?


Для нідерландців Україна опинилася не в той час, не в тому місці – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00

Для нідерландців Україна опинилася не в той час, не в тому місці – експерт

Я вважаю, що ЄС діяв нерозсудливо й немудро, не оцінивши всієї стратегічної складності ситуації в Україні – ініціатор референдуму проти асоціації ЄС і України

Амстердам – Брюссель – Майже півмільйона підписів за референдум щодо європейської долі України зібрали нідерландські євроскептики на сатиричному веб-сайті GeenStijl. Але сказати «ні» асоціації ЄС з Україною вони агітують цілком серйозно. І це при тому, що парламент Нідерландів уже ратифікував угоду. Нинішня нідерландська урядова коаліція підтримала механізм збору підписів громадян за проведення референдумів через інтернет. З іншого боку, вона підтримала й асоціацію з Україною. І тепер може постати перед дилемою: українська євроінтеграція чи власна пряма демократія?

Одного разу Нідерланди вже сказали «ні» ідеї спільного європейського дому. 10 років тому вони не підтримали проект спільної Конституції ЄС. Цього разу на референдум пропонують винести асоціацію з Україною. Нам вдалося поспілкуватися з одним із авторів цього проекту.

Громадський діяч Тьєррі Бодет – ініціатор референдуму. Він очолює громадську організацію «Форум за демократію». Існує вона з січня цього року. Тьєррі Бодет наголошує, що його організація є незалежною і партнерів у Росії не має. Сам він виступає проти безвізового режиму з Україною та загалом проти розширення ЄС. Він пояснює це безперспективністю самого його проекту.

Активіст каже, що європейська підтримка Майдану теж була помилкою: «Я вважаю, що ЄС діяв нерозсудливо й немудро, не оцінивши всієї стратегічної складності ситуації в Україні. Лідер лібералів у Європарламенті Гі Верхофстадт і євродепутат Ван Баален вийшли на Майдан і закликали людей продовжувати протест. Ми вважаємо, що вони не були уповноважені це робити».

До цього він додає: в ініціативі нинішнього референдуму щодо України немає нічого особистого. Просто провести референдум проти членства Нідерландів у ЄС неможливо. Забороняє закон. А от проти асоціації з Україною – цілком реально. Якщо на такому національному опитуванні більшість скаже «ні» асоціації, уряд і парламент не зможе ігнорувати волю народу, вважає Тьєррі Бодет.

«Лише національні політики можуть представляти європейців. Я не маю нічого проти українського народу й виступаю за вільну торгівлю з усіма країнами світу. Але нам не потрібно перетворювати ЄС на централізований блок країн», – переконаний ініціатор референдуму.

Більшість нідерландців не підтримує членство України в ЄС

Соціологічне опитування, проведене у вересні компанією Maurice de Hond, виявило: 73% нідерландців виступають проти членства України в ЄС. Втім, наші спроби знайти на вулицях Амстердама обізнаних з цією темою місцевих жителів успіху не принесли.

Не думаю, що цей референдум має якісь шанси

«Я не думаю, що цей референдум має якісь шанси. Багато людей мають піти й проголосувати. Щонайменше 30% мають зробити це, щоб він відбувся. Не думаю, що стільки набереться», – зауважив один із небагатьох перехожих, кого зацікавило питання про референдум щодо України.

У Єврокомісії не роблять жодних прогнозів

Але експерти відзначають уміння нідерландців швидко мобілізовуватися перед самим референдумом, надто якщо той дасть їм змогу висловити своє незадоволення Євросоюзом – хай навіть і крізь призму асоціації з Україною. Про це добре знають і в Єврокомісії. Там не озвучують жодних прогнозів щодо повної ратифікації угоди з Україною.

«Тимчасове застосування Угоди про асоціацію триватиме далі. Але для того, щоб вона набула повної чинності, потрібна її ратифікація в усіх 28 країнах-членах ЄС. Ми не знаємо, чи відбудеться референдум у Нідерландах. Це питання, яке розглядатиме влада цієї країни», – пояснює речниця Європейської служби зовнішньополітичної діяльності Майя Коціянчич.

Керівник Брюссельського офісу Open Europe Пітер Клепп вважає, що Україна зі своєю Угодою про асоціацію опинилася не в тому місці й не в той час. Міграційна криза, грецька проблема, загроза ісламістів – а тут ще Україна, на підтримку якої витрачатимуться гроші нідерландських платників податків.

«Нідерландці не мають юридичної змоги провести референдум щодо членства в ЄС чи, приміром, щодо відносин із Грецією. Ті, хто хочепорушити дебати щодо майбутнього ЄС, мають винести на обговорення певну угоду. А тут якраз парламент Нідерландів ратифікував угоду з Україною. І вони просто скористалися з нагоди», – констатує експерт.

Референдум у Нідерландах не матиме обов’язкової сили. Остаточне рішення ухвалить уряд. Втім, він може збігтися у часі з кампанією щодо референдуму за вихід Великобританії з ЄС. Євроскептики сподіваються на старт масштабних дебатів щодо реформи Євросоюзу.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG