Доступність посилання

ТОП новини

Більшість партій не готові формувати свої списки по-новому – політтехнолог


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

У Запоріжжі за місця депутатів міської ради змагатимуться більш як тисяча кандидатів

Запоріжжя – У Запоріжжі на депутатський мандат претендує рекордна кількість висуванців. В оприлюднених Центральною виборчою комісією списках до Запорізької міської ради 1080 претендентів від 23 політичних сил. Наприклад, у сусідньому Дніпропетровську за аналогічну кількість мандатів змагатиметься значно менша кількість претендентів – 815 осіб. Утім, попри велику кількість кандидатів, експерти нарікають на якість списків.

ЗАВАНТАЖИТИ

Запровадження так званих «відкритих списків» змусило політичні партії обережніше підійти до списків кандидатів. Враховуючи необхідність спільної роботи на рейтинг команди, партії намагалися формувати списки збалансовано, вважає політолог Дмитро Шуманов.

Партії шукали яскравих особистостей і робили на них ставку
Дмитро Шуманов

«Для того, щоб пройти до обласної чи міської ради, він (кандидат в депутати) має набрати більший відсоток голосів, ніж партія в середньому по області, місту. Відповідно партії шукали яскравих особистостей і робили на них ставку. Таких в кожній партії є від 5 до 10–15 людей», – пояснює запорізький політолог.

Серед нових облич – волонтери, учасники АТО та середній бізнес

У запорізьких списках кандидатів опинилися впізнавані волонтери та учасники АТО. Зокрема, першим номером «Батьківщини» до Запорізької міськради йде відомий у місті журналіст та демобілізований військовослужбовець Володимир Москаленко. Схожа ситуація і у Всеукраїнського об’єднання «Свобода» – її список очолив колишній боєць «Донбасу», а зараз військовослужбовець Національної гвардії Тимур Книш. Волонтери та учасники АТО представлені у списках «Солідарності», «Укропу» та низки інших політсил.

Голова обласного осередку Комітету виборців України Роман П’ятигорець відзначає наявність суспільного запиту на осіб, раніше не заангажованих у владі.

Йде молоде оновлення списків
Роман П’ятигорець

«По-перше, пішли волонтери, колишні учасники АТО, які відслужили і зараз демобілізовані. По-друге, ми бачимо, що потроху починає брати участь, заявляти про себе середній бізнес. Дуже багато помічаю молодих облич на різноманітних «круглих столах». Йде молоде оновлення списків», – каже політолог.

Задовольнити запит партії на дійсно професійних, пізнаваних осіб складно – політтехнолог

Нова виборча система мала породити справжнє полювання на лідерів громадської думки, каже запорізький політтехнолог Ігор Громов. Наявність яскравих і впізнаваних кандидатів у всіх виборчих округах дає шанс навіть маловідомим партіям пройти до місцевих органів влади. Однак більшість політичних сил виявилися неготовими до нових правил гри, додає експерт.

У БПП є 4–5 яскравих постатей, а інші будуть сюрпризом для виборців
Ігор Громов

«Підхід у більшості партій приблизно такий, як був раніше. Береться чоловік п’ять відомих, цікавих фігур, а інші залучаються з точки зору або фінансів, або своєї загальної користі для партії. Найбільш сумна ситуація – у «Блоці Петра Порошенка». Не буду вдаватися у подробиці. Там є 4–5 яскравих постатей, а інші будуть сюрпризом для виборців. Більш-менш прийнятні списки у Ляшка і у «Батьківщини», більш-менш нейтральні, нема одіозних осіб», – характеризує склад кандидатів до Запорізької міськради Ігор Громов.

Проблема зі списками кандидатів до місцевих рад є практично в усіх регіонах України, ділиться своїми спостереженнями директор політичних програм Інституту Горшеніна Євген Курмашов. Причини такої ситуації він вбачає у відсутності кадрового резерву у більшості партій.

«Всі переживають певний голод, і задовольнити запит кожної конкретної політичної партії на дійсно професійних, пізнаваних осіб на цих виборах надзвичайно складно. Це ми бачимо і в Запорізькій області, і в багатьох інших регіонах України», – каже Курмашов.

Політолог переконаний, що найближчим часом роль партій як суб’єктів політичного життя лише зростатиме. А відповідно є потреба у створенні реальної, а не віртуальної організаційної структури на місцях, в рамках якої і формуватиметься кадровий резерв.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG