Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба проти залишків радянського минулого в Україні триває – історик


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

«Те, що ми бачимо в Україні, це – державно-олігархічний капіталізм, найгірша і найменш ефективна модель капіталізму»

Київ – Понад чверть століття тому впав Берлінський мур, а за ним зруйнований так званий «соціалістичний табір» на чолі з СРСР. Пізніше більшість колишніх комуністичних держав Центрально-Східної Європи долучились до західної цивілізації, отримавши членство в Євросоюзі. А на маргінесі Європи – в Україні – боротьба проти залишків радянського минулого триває, у цій борні гинуть українські солдати, а громадянське суспільство з величезними труднощами долає корупцію, кажуть соціологи.

«Україна – це Європа!», «Україна – це ми», – під цими гаслами українці виборювали європейський вибір держави під час Революції гідності.

За європейський шлях розвитку українці клали «душу й тіло», сподіваючись, що гасла про справедливість, силу закону і боротьбу з корупцією будуть наповнені реальним змістом. Але ці гасла досі не наповнені реальним змістом, при цьому багато висловлюють розчарування гальмуванням реформ і браком позитивних перспектив за умов російської воєнної агресії проти України і сильної корупції, яка роз’їдає державу зсередини.

Відтак рівень недовіри українців до президента, уряду, Верховної Ради, місцевої влади і правоохоронних органів значно переважає над рівнем довіри до цих інституцій. Про це свідчать дані соціологічних опитувань, яке провів фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

У гальмуванні реформ, необхідних для євроінтеграції держави, більшість українців звинувачують владу. Понад 70 відсотків респондентів головною причиною соціально-економічної кризи вважають корумпованість представників влади, зазначають соціологи.

Євген Головаха
Євген Головаха

Таких низьких показників довіри до влади, які має Україна, в Європі не спостерігається, визнав один з керівників Інституту соціології НАН України Євген Головаха. Водночас, він упевнений, що за своїм психологічним типом і ставленням до повсякденного життя українці належать до європейської цивілізації, хоча є більшими песимістами, ніж більшість населення Європи.

Нам треба піднімати рівень життя, розвивати політичну демократію і соціальний захист людей
Євген Головаха

«Українці більші песимісти, ніж люди в економічно розвинених країнах Європи. Найоптимістичніші люди – там, де вищий рівень життя, тож нам треба піднімати рівень життя, розвивати політичну демократію і соціальний захист людей», – пояснив Головаха журналістам.

Підписана у червні минулого року Угода про асоціацію між Україною та Євросоюзом не наповнена реальним змістом в очах суспільства, каже Головаха. Тарифи на житлово-комунальні послуги зростають, а органи місцевої влади якості послуг не підвищили. Чиновники, додає він, обіцяють боротися з корупцією, а насправді самі й очолюють корупційні схеми, на це нарікають українці.

І при цьому самі ж викидають сміття або недопалки просто на тротуар, оминаючи смітники, байдуже проходять повз будівлі, стіни яких розписані нецензурною лексикою або сумнівної якості «настінним живописом». Так само багато людей не помічають, як сучасні висотки у їх містах нищать історико-культурне середовище і комфортне довкілля городян.

Ініціатива у руках громади – Соловйова

Правник, координатор громадської організації «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» Марина Соловйова пов’язує це з відсутністю належної державної уваги до проблем культури у широкому сенсі слова. Разом з тим, на думку експерта, влада відчуває запит на сучасну культурну політику і стратегію з боку громадянського суспільства.

У нашій країні не було державної програми, державної дії, спрямованої захищати нашу культуру, історію, нашу мову
Марина Соловйова

«Думаю, це все йде від того, що у нашій країні, у нашому суспільству і за час правління Януковича, і за його попередників не було державної програми, державної дії, спрямованої захищати нашу культуру, історію, нашу мову. Але наше громадянське суспільство стало більш свідомим – можливо, і завдяки тому, що триває гібридна війна. Наприклад, візьмемо діяльність нашої організації: ми 5 років співпрацюємо з міжнародною спільнотою у напрямку захисту культурної спадщини і майже 10 років захищаємо пам’ятки Києва. Наше основне завдання – зберегти нашу культуру й історію», – зазначила Соловйова у розмові з Радіо Свобода.

За її словами, кияни мають чималий досвід боротьби проти знищення історичного середовища міста, прикладом цього є громадські акції та мистецькі ініціативи, що мали місце на Пейзажній алеї.

Завдання номер один – знищити олігархічний капіталізм – Грабовський

Сергій Грабовський
Сергій Грабовський

Історик, публіцист, філософ Сергій Грабовський стверджує, що нині українці пожинають плоди владної політики «розділяй і володарюй», яка заснована на порозумінні між олігархічними кланами. Революція гідності лише проторувала українцям шлях до Європи, але не знищила систему «дикого капіталізму», наголосив Грабовський у розмові з Радіо Свобода.

Одного Євромайдану замало, там була красива і правильна мрія, а тепер потрібна раціональна програма і потужна сила, яка б змінила Україну на цивілізовану державу
Сергій Грабовський

«Те, що ми бачимо в Україні – не «совок», а державно-олігархічний капіталізм, найгірша і найменш ефективна модель капіталізму. Трансформувати його еволюційним шляхом майже неможливо. Одного Євромайдану замало, там була красива і правильна мрія, а тепер потрібна раціональна програма і потужна сила, яка б змінила Україну на цивілізовану державу», – зазначив експерт.

Яким чином і як довго відбуватиметься трансформація України, фахівець відповіді не дав. Але наголосив, що українське суспільство разом із владою повинні ліквідувати нинішню систему раз і назавжди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG