Доступність посилання

ТОП новини

Нову українську форму солдати бережуть «для дембеля»?


Нова українська форма на бійці 72 окремої механізованої бригади. Волновахський район, 25 вересня 2015 року
Нова українська форма на бійці 72 окремої механізованої бригади. Волновахський район, 25 вересня 2015 року

Бійцям поступово видають українську форму нового зразка, але допомога волонтерів все ще потрібна

У 2015 році українська армія отримала від Міністерства оборони своєрідний «подарунок» – форму нової розробки, що має одразу декілька відмінностей від армійського одягу старого зразка: покрій, малюнок камуфляжу і, головне, тканину. «Волонтерський десант» у міністерстві браво рапортував про весь процес розробки, тестування, написання технічних умов та проведення тендерів на виготовлення, однак навіть після початку видачі форми підрозділам у зоні АТО волонтери продовжують збирати гроші і мішками возити штани й кітелі на лінію фронту. Чому?

Знайти українську форму будь-якого зразка на фронті не так вже й легко. Я об’їхала загалом близько десяти позицій у три різних сезони (січень, березень та вересень 2015 року) і більшість військових побачила у досить різнобарвній формі. Найбільше позитивних відгуків у військових викликає «британка»: «і продумане все, і колір для місцевості Донбасу відповідний, і перевірку полями витримує непогано», кажуть бійці.

Однак вдосталь на фронті й інших типів військового вбрання. На цьому акцентували й волонтери благодійного фонду «Крила Фенікса», коли запускали збір коштів на експериментальну тоді ще форму «варан» Збройних сил України.

«На цей момент у розпорядженні армії велика кількість видів форми за кольором і за кроєм: «дубки», «піксель», «британка», «бундес», «мультики» тощо, що в свою чергу ускладнює розпізнання противника», – вказано в оголошенні на офіційному сайті фонду.

Стару українську форму (її камуфляжний малюнок, так званий «дубок» чи «бутан», був розроблений ще для Збройних сил СРСР) і бійці, й волонтери називають «клейонкою» та, за можливості, відкладають подалі: синтетичний склад тканини створює не тільки побутові незручності, але й становить реальну небезпеку для бійців – тканина запалюється від найменшої іскри, що на передових позиціях, де вогню ще до початку вересня було достатньо, могло коштувати життя.

Майор Олексій Миронов, заступник командира 3 батальйону 72 окремої механізованої бригади
Майор Олексій Миронов, заступник командира 3 батальйону 72 окремої механізованої бригади

Заступник командира по роботі з особовим складом 3-го батальйону 72-ї окремої механізованої бригади майор Олексій Миронов розповідає, що сам, коли потрапив у п’яту хвилю мобілізації, отримав форму ще старого зразка: «Мені довелося самому відчути, як вона плавиться – випадково потрапив попел».

Водночас Олексій підтвердив, що четверта хвиля мобілізації і справді вже отримує другий комплект форми – нового зразка.

Нова форма

11 вересня Юрій Бірюков, радник президента України, який тісно співпрацює з Міністерством оборони, повідомив, що четверта хвиля мобілізації вже може отримувати другий комплект нової української форми.

Юрій Бірюков
Юрій Бірюков

«Стосується всіх військовослужбовців четвертої хвилі мобілізації в зоні АТО. На всі ваші бригади-батальйони вже відвантажена форма, другий комплект», – написав Бірюков на своїй сторінці у Facebook.

За словами Бірюкова, з 1 жовтня мала початися видача форми п’ятій хвилі мобілізації.

Впродовж 25-28 вересня я спілкувалася з бійцями різних підрозділів 72-ї бригади, що займають позиції у Волновахському районі Донецької області. На запитання про нову форму та берці бійці реагували по-різному: хтось казав, що мають ось-ось видати, хтось боявся знов отримати «клейонку», хтось відповідав: «нормально, видали» і навіть вказував на новенькі берці, однак вдягнутий був чомусь у інший камуфляж.

Нові українські берці на бійці 72 окремої механіхованої бригади
Нові українські берці на бійці 72 окремої механіхованої бригади
Близько 30% особового складу підрозділу отримали повні комплекти, але, чесно кажучи, тримають «до дембеля»
Святослав Рудзик

«Ми отримали цю нову форму… На вигляд – нічого. Як вона себе покаже при носінні – побачимо. Берці також отримали. Близько 30% особового складу підрозділу отримали повні комплекти, але, чесно кажучи, тримають «до дембеля». Я, наприклад, ношу «італійку», хлопці – «британку», «американку» – щось більш практичне», – розповідає майор Святослав Рудзик, заступник командира по роботі з особовим складом 7-ї роти 3-го батальйону 72-ї окремої механізованої бригади, бійці якої з березня минулого року займають позиції, як кажуть, «в полях».

«Форма непогана, але не тут, не в полі, та й колір втрачає швидко від прання. Але в цілому – нормально. Чекаємо на зимову», – розповів Андрій, боєць 72-ї окремої механізованої бригади (ім’я змінено – саме у цей день командування заборонило солдатам спілкуватися з журналістами через сюжет на одному з центральних телеканалів).

Нова українська форма на бійці 72 окремої механізованої бригади
Нова українська форма на бійці 72 окремої механізованої бригади

Що ж до нових берців бійці відгукуються нейтрально. Називають їх досить зручними, «нормальними».

«Я маю комплект нових берців, але називаю їх «паркетними». А у сезон дощів, що скоро почнеться, нам тут, в полі, лише гумові чоботи підходять», – поділився Олексій Миронов.

Ігор Кабаненко
Ігор Кабаненко

Останнім часом Україна і НАТО часто проводили спільні навчання та обмін досвідом. Однак, як зазначає військовий експерт, адмірал Ігор Кабаненко, стандарти Північноатлантичного альянсу щодо військової форми в Україні досі не впровадили.

Cучасна військова форма – це не лише атрибут військового одягу, а те, що забезпечує живучість воїна в бою
Ігор Кабаненко

«У країнах НАТО все стандартизовано, виходячи з набутого досвіду, зручності носіння й захисту військового. Тобто сучасна військова форма – це не лише атрибут військового одягу, а те, що забезпечує живучість воїна в бою, його бойову стійкість, бойові спроможності. Відповідно вона має певний перелік стандартів: стандарти тканини, стандарти зручності, стандарти захисту і інші. На жаль, у нас не імплементовані стандарти альянсу стосовно військової форми», – розповідає адмірал.

«У полі форма швидко зношується, брудниться. У чому ходити

За словами бійців, наразі відбувається поступове оновлення старих нормативів щодо забезпечення армії, однак поки що цього недостатньо. Саме тому багато волонтерів продовжують збирати гроші і закуповувати форму всіх типів переважно для першої лінії оборони.

Олена Мокренчук
Олена Мокренчук

Як розповідає волноваський волонтер Олена Мокренчук, незважаючи на те, що форму видають, одного комплекту бійцеві не вистачає.

Форма швидко зношується, брудниться. Найбільш поширене прохання у наших бійців – камуфляжні штани
Олена Мокренчук

«Хлопці стоять у полі, ночують в бліндажах. Форма швидко зношується, брудниться. А якщо дощ? Навіть якщо її там у полі і прати, треба ж у чомусь ходити. Найбільш поширене прохання у наших бійців – камуфляжні штани. Вони найшвидше зношуються», – розказує волонтер.

За словами заступника командира по роботі з особовим складом 7-ї роти 3-го батальйону майора Святослава Рудзика, на рік солдату треба не менше трьох комплектів форми.

«Польові норми розраховані на те, що підрозділ вийшов в поле, постояв, постріляв, повернувся в місто, – говорить майор Рудзик. – Така зміна позицій має відбуватися приблизно раз на місяць. Плюс, дуже залежить від людини, яка носить форму. Але два комплекти на руках мають бути одночасно, це точно».

Його підтримують і солдати з інших підрозділів: за їхніми спостереженнями, дві форми на півроку – це нормальний робочий варіант забезпечення як для тилу, так і для першої лінії оборони, що часто розташовані на землі.

У більшості країн військовослужбовцю виділяються гроші на придбання предметів обмундирування, відповідно до його реальних потреб
Ігор Кабаненко

«Звичайно, повинно бути декілька комплектів форми одягу для того, щоб була можливість змінити її, якщо вона забруднена або пошкоджена. Якщо говорити про західний досвід, то у країнах НАТО, по-перше, краще налагоджена робота інтендантури, зазвичай все необхідне є на базах. По-друге, для військових існує можливість купувати цю форму значно швидше, ніж раз на півроку, тому що у більшості країн військовослужбовцю виділяються гроші на придбання предметів обмундирування, відповідно до його реальних потреб. Існує декілька видів військового обмундирування: від парадної до польової форми одягу. І якщо людина бере участь у операції, їй виділяють гроші на те, щоб відповідно екіпіруватися», – розповідає адмірал Ігор Кабаненко.

Нова українська форма на бійцях 72 окремої механізованої бригади. Волновахський район, 25 вересня 2015 року
Нова українська форма на бійцях 72 окремої механізованої бригади. Волновахський район, 25 вересня 2015 року

Також, за словами Кабаненка, у багатьох країнах є спеціалізовані магазини, у яких не лише виготовляють стандартну форму, але й шиють на замовлення з урахуванням розміру та потреб військового.

Наразі українські бійці використовують перемир’я для того, щоб перепочити і краще облаштувати позиції, а також очікують вже на зимову форму. Її тільки-но почали видавати, і невідомо, чи встигнуть завершити до холодів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG