Доступність посилання

ТОП новини

Меркель та Олланд намагалися «вдихнути нове життя» в євроідею


Канцлер Німеччини Анґела Меркель (ліворуч)
та президент Франції Франсуа Олланд під час прес-конференції у Парижі. 2 жовтня 2015 року
Канцлер Німеччини Анґела Меркель (ліворуч) та президент Франції Франсуа Олланд під час прес-конференції у Парижі. 2 жовтня 2015 року

Санкції щодо Росії та результати «нормандського формату» показали ефективність і твердість ЄС

Страсбург Лідери Німеччини та Франції Анґела Меркель і Франсуа Олланд у середу, 7 жовтня, виступили перед європейськими депутатами, що нагадало візит до Європарламенту Гельмута Коля та Франсуа Міттерана після падіння Берлінського муру в 1989-му. Виступаючи нині в Європарламенті, лідери двох провідних держав ЄС привели для прикладу війну в Україні та реакцію на неї з боку співдружності для ілюстрації ефективності спільних зусиль об’єднаної Європи.

В українському конфлікті європейська єдність, твердість, відповідальність і солідарність допомогли запобігти війні під дверима об’єднаної Європи, заявив у Європарламенті президент Франції Франсуа Олланд, де він виступив разом із німецьким канцлером Анґелою Меркель.

ЄС продемонстрував єдність, коли 28 країн-членів впровадили санкції. Були виправдані дебати щодо ефективності й тривалості цього санкційного механізму
Франсуа Олланд

«Ми засудили брутальне порушення міжнародного права та запобігли війні під дверима нашого континенту. ЄС продемонстрував єдність, коли 28 країн-членів впровадили санкції. Були виправдані дебати щодо ефективності й тривалості цього санкційного механізму», – нагадав лідер Франції.

Ми в Євросоюзі разом наклали санкції і саме разом не маємо наміру дозволити Росії переписувати принципи, за якими ми живемо
Анґела Меркель

Водночас, додає німецький канцлер Анґела Меркель, Німеччина та Франція взяли на себе місію укладення Мінських угод, а минулого тижня за участі президентів Росії та України, у так званому «нормандському форматі» далі шукали шляхи вирішення цього конфлікту.

«Ми в Євросоюзі, на щастя, зуміли діяти спільно: разом наклали санкції і саме разом не маємо наміру дозволити Росії переписувати принципи, за якими ми живемо», – заявила Меркель.

Завдяки нам війна зупинилася Олланд

Як зауважив Франсуа Олланд, саме французько-німецькі зусилля минулого тижня в Парижі «не лише дозволили притримуватися «Мінська», але й запобігли новому процесу сепаратизму». «Цей формат, ця методика й тиск, чинений від імені всієї об’єднаної Європи, були особливо ефективними, бо «вибори», які готували сепаратисти на середину жовтня, були відкладені, мінський процес зміг продовжитися, важка військова техніка відведена, а незабаром це станеться і з легкою. Війна зупинилася і мир знову зможе там запанувати», – зауважив французький президент.

«Ось на що ми здатні в ім’я об’єднаної Європи, для об’єднаної Європи та в інтересах усього світу», – наголосив Франсуа Олланд.

Обидва лідери закликали до більшого об’єднання Європи. «Більш, ніж коли-небудь, нам потрібно більше Європи», – заявила Анґела Меркель, додаючи, що обмежуючись поняттям «національна держава», неможливо впоратися із нинішніми викликами та кризами.

«Суверенізм – це занепад, – додає Олланд. – Справа навіть не у тому, «більше Європи» чи «менше Європи», нині йдеться про те, «бути об’єднаній Європі чи не бути».

Історичний візит в історичний період

Нинішні виступи лідерів Німеччини та Франції у Європарламенті перегукуються з промовами у цій євроустанові Гельмута Коля та Франсуа Міттерана 26 років тому. І в ті часи їхньою метою було продемонструвати єдність двох провідних держав Європи з огляду на падіння Берлінського муру. Від теперішнього символічного візиту до Європарламенту Анґели Меркель та Франсуа Олланда очікували, що вони зможуть вдихнути нову енергію у Євросоюз, побитий кризами.

Мартін Шульц
Мартін Шульц

Голова Європарламенту Мартін Шульц зауважив, що «це історичний візит в історично складний період» європейської історії. Саме його ідеєю було запросити до Страсбурга лідерів країн, що вважаються «двигуном» об’єднаної Європи. Адже час, який переживає ЄС – не найкращий: імміграційна криза, криза євровалюти, згадана Олландом, криза безпекова, включно з війною на кордонах ЄС – в Україні, врешті-решт криза довіри у лавах 28 держав-членів.

«Чи Путін і Асад диктуватимуть стабільність ЄС» Верховстат

Сам проект європейської співдружності, на думку експертів, ніколи донині не був таким малопривабливим, як для самих європейців, так і для інших країн континенту. Тож місією дуету Меркель-Олланд було мобілізувати ЄС чи у випадку міграційної політики, чи щодо економічно-фінансового єднання.

Ґі Верховстадт
Ґі Верховстадт

З боку проєвропейських політиків лунали заклики більшої інтеграції ЄС для протистояння кризам. Зокрема, лідер фракції лібералів Ґі Верховстадт напівжартома припустив, що у протилежному випадку «Китай та Америка будуть диктувати Євросоюзові торговельні стандарти, а Асад і Путін будуть диктувати, якою має бути стабільність в ЄС». «Адже для декого в Європарламенті є доволі нормальним, що Путін фінансує ультраправі партії», – зауважив він.

Тим часом, так би мовити, «контрвиступи» низки євродепутатів засвідчили: нинішній парламент ЄС не має нічого спільного з Європарламентом, перед яким виступали в далекому 1989-му Коль та Міттеран: ніколи ця установа не налічувала стільки антиєвропейців чи євроскептиків, як нині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG