Доступність посилання

ТОП новини

Будівництво «Турецького потоку» переноситься – «Газпром»


Російський «Газпром» заявляє, що будівництво газопроводу з Туреччиною відкладається.

«Зважаючи на те, що немає міжурядової угоди, часові рамки будуть перенесені», – сказав заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв 7 жовтня.

«На скільки саме часу проект відкладається, залежить від того, коли буде підписана угода. Якщо кінцевий термін доведеться перенести на рік, це не буде трагедією», – сказав Медведєв, додавши, що політичні суперечності не є визначальним фактором. Заява пролунала на тлі зростання напруження між Москвою й Анкарою в питанні російського втручання у конфлікт у Сирії.

Туреччина критикує Росію за авіаудари в Сирії, ціллю яких є не лише «Ісламська держава», а і поміркованіші опозиційні групи, що протистоять президентові Башару Асаду.

Крім того, російські військові літаки двічі порушували повітряний простір Туреччини на минулих вихідних. Це також викликало обурення Анкари.

Минулого місяця, перед початком російської кампанії в Сирії Росія заявила, що робота з будівництва «Турецького потоку» триватиме, попри ускладнення.

11 вересня Анкара заявила про припинення переговорів щодо «Турецького потоку» через попередні умови російського «Газпрому» щодо надання знижки на імпорт Туреччиною російського газу.

Путін оголосив про плани будівництва газопроводу «Турецький потік» у грудні 2014 року. За його словами, цей газогін замінить проект «Південного потоку», заблокований Євросоюзом.

Експерти ставлять під сумнів необхідність цього проекту в час, коли світові ціни на енергоносії знизилися, а ЄС шукає альтернативи російському газу.

Газопровід дозволить Росії досягти своєї мети – постачати газ на значну частину території Європи в обхід України. Проектна потужність проекту становить 63 мільярди кубометрів газу.

XS
SM
MD
LG