Доступність посилання

ТОП новини

Депутати схвалили за основу 2 законопроекти щодо лібералізації візового режиму з ЄС


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада України почала розглядати пакет законопроектів щодо лібералізації візового режиму з ЄС. Зокрема, два з шести законопроектів парламентарі проголосували за основу (про накладення арешту на майно і щодо вдосконалення інституту спеціальної конфіскації), віддавши відповідно 232 і 229 голосів, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Ці законопроекти готувалися найкращими експертами, що залучалися Європейською комісією. Якщо колеги депутати вважають, що європейське законодавство є недолуге, то значить вони не хочуть рухатися до ЄС і не хочуть боротися з корупцією. Ці закони щодо арешту і спецконфіскації розповсюджуються виключно на умисні злочини. Якщо прокуратурою чи СБУ розслідуються сепаратистські злочини, то чи буде справедливо, щоб відбулась спецконфіскація тих компаній, які підтримують сепаратизм і їхніх грошових коштів і майна? Те саме, якщо розслідується злочин проти безпеки і національної оборони. Крім того, ми пропонуємо, щоб було обґрунтування вмотивованості арешту», – заявив у Верховній Раді міністр юстиції Павло Петренко.

Втім комітет із питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності ці два законопроекти рекомендував відхилити, а деякі народні депутати вимагали їх ретельно доопрацювати у другому читанні, кажучи, що документи підготовані лише під конкретну дату, коли місія ЄС писатиме проміжний звіт.

У відповідь спікер Володимир Гройсман запевнив депутатів, що створить спільну робочу групу, щоб «пройтись по кожній букві» законопроектів і підготувати їх у належному вигляді.

20 жовтня оцінювальна місія Європейського союзу повинна написати проміжний звіт щодо виконання Україною плану щодо лібералізації візового режиму. До середини грудня її експерти мають підготувати фінальний звіт, на основі якого ЄС і ухвалюватиме рішення щодо можливого скасування віз для українців уже з наступного року.

Загалом у пакет законопроектів, які повинна ухвалити Верховна Рада містить шість законопроектів, в яких серед іншого йдеться про створення Агентства з повернення активів, що сприяє поліпшенню процесу вилучення та конфіскації доходів, отриманих злочинним чином, і внесення змін у закон про фінансування політичних партій згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії.

21 і 22 травня у Ризі відбувся саміт учасників програми Євросоюзу «Східне партнерство», на якому Україна сподівалася спочатку отримати безвізовий режим із ЄС, а потім хоча б визначену дату, коли він міг би бути запроваджений. У спільній заяві за підсумками саміту ЄС заявив про готовність надати безвізовий режим Україні та Грузії у разі, якщо про це буде позитивний звіт Єврокомісії наприкінці цього року.

XS
SM
MD
LG