Доступність посилання

ТОП новини

Рада підтримала створення Нацагентства з питань повернення активів


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Депутати ухвалили за основу законопроект про створення Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними корупційним шляхом.

За документ проголосували 237 депутатів, але за умови скасування норми про спеціальний фонд у розмірі 25% від конфіскованого майна, який за окремими репліками може піти на зарплату чи премії чиновникам агентства.

«Законопроект створювався на чітку вимогу п’ятого звіту моніторингової місії Європейської комісії, де було чітко сказано, що Україна має створити незалежну агенцію по пошуку і управлінню активами. Хочу розвіяти побоювання депутатів про те, що орган буде підзвітний Мін’юсту, він підпорядкований Кабінету міністрів. Також цей орган не буде додатковим правоохоронним органом. Він допомагатиме слідчим», – пояснював міністр юстиції Павло Петренко.

Також міністр пообіцяв, що до другого читання буде створена робоча група з доопрацювання документу.

Уся інформація про активи й грошові рахунки буде зберігатись у спеціально створеному реєстрі, веденням якого також займатиметься агентство. За проектом закону, арештоване майно може бути реалізоване без згоди власника, але за рішенням суду, а отримані кошти зберігатимуться на спеціальних депозитних рахунках агентства в державних банках. Разом з тим, за півроку до бюджету України повернуто активів на 7,8 тисячі гривень.

Раніше Верховна Рада схвалила за основу 2 законопроекти щодо лібералізації візового режиму з ЄС Зокрема про накладення арешту на майно і щодо вдосконалення інституту спеціальної конфіскації. Загалом пакет законопроектів, які повинна ухвалити Верховна Рада містить шість законопроектів.

21 і 22 травня у Ризі відбувся саміт учасників програми Євросоюзу «Східне партнерство», на якому Україна сподівалася спочатку отримати безвізовий режим із ЄС, а потім хоча б визначену дату, коли він міг би бути запроваджений. У спільній заяві за підсумками саміту ЄС заявив про готовність надати безвізовий режим Україні та Грузії у разі, якщо про це буде позитивний звіт Єврокомісії наприкінці цього року.

XS
SM
MD
LG