Доступність посилання

ТОП новини

«Влада кидає нам крихти!» – профспілки Бельгії проти уряду


Профспілки Бельгії під вибухи вимагали від уряду змін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Профспілки Бельгії під вибухи вимагали від уряду змін

Ми не існуємо для уряду Мішеля. Для нього існують лише наші податкові декларації – лідер профспілок Бельгії

Брюссель – Під щосекундні вибухи петард три найбільші профспілки Бельгії організували 7 жовтня масштабну антиурядову маніфестацію в Брюсселі та низці інших міст країни. Уряд правоцентристів на чолі з прем’єром Шарлем Мішелем вони називають урядом для багатіїв і вимагають соціальної справедливості для найменш заможних бельгійців. За даними профспілок, у маніфестації взяли участь 100 тисяч людей, за даними поліції – близько 80 тисяч.

Катерина Мейсі – одна з лідерів соціалістичної профспілки «Федерація праці Бельгії» (FGTB) у місті Шарлеруа. Вона представляє інтереси прибиральниць. Більшість жінок працює неповний робочий день. Відтепер якщо вони втратять роботу, то не зможуть отримувати виплати з безробіття. Так вирішив уряд Мішеля. Але профспілки проти.

Працівники мають корегувати своїх працедавців, вчити їх піклуватися про них, бо ті, хто нас наймає, без нас не обійдуться нізащо
Катерина Мейсі

«Працівники мають корегувати своїх працедавців, вчити їх піклуватися про них, бо ті, хто нас наймає, без нас не обійдуться нізащо. Тому віримо, що можемо впливати на їхні рішення й на уряд», – переконана Катерина Мейсі, і їй аплодують її колеги, які стоять поруч.

Профспілки вимагають зменшити вік виходу на пенсію

Виплати з безробіття для всіх без винятку далеко не єдина вимога профспілок, які об’єднують три з половиною мільйона працівників в 11-мільйонній Бельгії. Соціалістична, ліберальна й консервативна профспілки разом закликають уряд знизити вік виходу на пенсію з 67 років до 65. Однієї цієї вимоги достатньо, щоб вивести 100 тисяч людей з усієї країни на вулиці Брюсселя, кажуть профспілчани. Нині їм це вдалося.

«Зменшення віку виходу на пенсію дуже важливе. Крім того, у нашій країні завжди застосовувалася автоматична індексація зарплат, пенсій відповідно до рівня інфляції. Але цей уряд її не виконує», – пояснює Радіо Свобода член Конфедерації християнських профспілок (CSC) Жозе.

Для влади ми не існуємо – лідер профспілок

Незадоволені бельгійські наймані працівники також підвищенням цін на електроенергію і занадто прискіпливим контролем держави за тими, хто отримує соціальні виплати через хворобу. Вони просять також підвищити податки на нерухомість і з капіталу. Наскільки саме, поки що не кажуть. Над цифрами й відсотками готові працювати спільно з урядом. Його ж критикують украй жорстко.

Це уряд ілюзіоністів, які вдаються до трюків із податками, що в підсумку завдає удару саме найманим працівникам
Марк Гобле

«Це уряд ілюзіоністів, які вдаються до трюків із податками, що в підсумку завдає удару саме найманим працівникам, знижує їхню купівельну спроможність», – емоційно виголошує зі сцени президент Соціалістичної Федерації праці Бельгії (FGTB) Марк Гобле.

З ним солідарний голова Конфедерації християнських профспілок Бельгії (CSC) Марк Лееманс: «Ми не існуємо для цього уряду. Для нього існують лише наші документи, наші податкові декларації. Ми їх маємо оплатити, маємо сплатити наші податки. На цьому їхнє зацікавлення нами закінчується. Крапка».

Бельгійці підрахували, як позначаться на їхніх доходах заходи економії уряду Мішеля.

«Доходи деяких працівників зменшаться на 2-3 євро на годину. Це великі гроші щомісяця», – каже член Загального проводу ліберальних профспілок Бельгії (CGSLB) Патрік Огудт.

Профспілки у Бельгії традиційно є потужною силою. В історії країни навряд чи можна пригадати уряд, який би наважився їх проігнорувати. Цього разу урядовці не виходили до маніфестантів. Втім, ті сподіваються, що найближчим часом лідерів профспілок запросять за стіл перемовин із міністрами. Втім, рік тому в Брюсселі відбулася вже подібна за масштабами акція протесту, на неї нинішній уряд, на той момент щойно призначений, ніякими рішеннями не відреагував.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG