Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила закон про фінансування політичних партій з бюджету


Народні депутати проголосували у другому читанні та в цілому законопроект щодо фінансування партій з бюджету. За документ проголосували 229 парламентарів. Повністю проігнорували голосування «Опозиційний блок», Радикальна партія і депутатська група «Відродження».

«Цей закон нарешті розірве зв’язок між олігархами та політичною системою,цей закон передбачає, що фінансувати партії будуть українські громадяни. Випереджаючи невдоволеність, скажу, що в середньому український громадянин буде виділяти 80 копійок на місяць на всі політичні партії. Думаю це невелика ціна за те, щоб була демократія, а олігархи не грабували бюджет через своїх політичних сателітів», – зазначив автор законопроекту депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко.

Так, право на отримання державного фінансування статутної діяльності матимуть лише ті партії, які за результатами останніх виборів народних депутатів України отримали не менше 2% голосів виборців на свою підтримку.

Загальний обсяг щорічного державного фінансування всіх партій, які отримали право на таке фінансування, пропонується законодавчо обмежити. Сума коштів визначатиметься як 1% мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року, що передує року виділення коштів держбюджету, помноженого на кількість виборців станом на момент закінчення голосування на останніх чергових або позачергових виборах народних депутатів України.

Разом з тим, фінансувати політичні партії можуть і фізичні особи (для них обмеження складає максимум 400 мінімальних заробітних плат ), і юридичні (для них обмеження у 800 мінімальних заробітних плат).

Звіти про те, звідки кошти у політичних партій на свою діяльність пропонується оприлюднювати у повному обсязі (у формі відкритих даних) на веб-сайтах відповідних партій, веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. Такі звіти перевірятимуться відповідними органами контролю у сфері фінансування політичних партій та передвиборної агітації на предмет їх відповідності вимогам законодавства та достовірності відображеної у них інформації.

Фінансування політичних партій з державного бюджету почнеться з 1 липня 2016 року.

XS
SM
MD
LG