Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики на Донбасі: наступна зупинка Сирія? (Світова преса)


Що робити далі: чекати на поновлення конфлікту, повертатися до цивільного життя чи податися до охопленої війною Сирії?

Світова преса пише про роздоріжжя, на якому опинилися підтримувані Росією бойовики на Донбасі, і одним із варіантів дій є податися воювати до Сирії на тлі перемир’я на сході України. У Канаді 19 жовтня парламентські вибори, і їхню долю значною мірою буде вирішувати понад мільйонна громада канадійських українців. А видання USA Today пише про успішну модернізацію Львова, який може стати моделлю для відновлення усієї України.

«Наступна зупинка – Сирія? Заколотники в Україні зважують варіанти на тлі зупинки бойових дій» – статтю під таким заголовком поширило агентство «Франс-прес».

Нині, на тлі перемир’я на сході України, проросійські заколотники розмірковують що робити далі: чекати на поновлення конфлікту, повертатися до цивільного життя чи податися до охопленої війною Сирії.

«Немає більше боїв і дехто вже занудьгував», – каже один із бойовиків із позивним «Турок», додаючи: «Хлопці, яких я знаю, закликають мене їхати до Сирії, бо там тепло».

За понад півтора року бойових дій між українськими силами та промосковськими заколотниками, які, як наголошують Київ та Захід, підтримуються Росією, нині бої вщухли на тлі припинення вогню, якого обидві сторони дотримуються від початку вересня. Тим часом Москва почала здійснювати авіаудари в Сирії.

Нині ж деякі з бойовиків в Україні, багато з котрих приїхали з Росії і яких Кремль називає «добровольцями», – кажуть, що розглядають можливість переїхати до Сирії.

«Турок» сказав агентству, що багато з бойовиків залишили вже Східну Україну і перебралися до Сирії підтримувати російську кампанію, яка, на думку Заходу, зміцнює позиції режиму президента Башара аль-Асада.

«Турок» також повідомив, що одіозний командир бойовиків «Моторола», який є уродженцем Росії, вже нібито перебрався до Сирії. За словами «Турка», про цей факт нібито знають усі, але місцеві сепаратистські ЗМІ заперечили це, повідомляючи, що «Моторола» начебто все ще в Донецьку.

Повідомлення про те, що проросійські заколотники поїхали до Сирії не підтверджуються керівництвом сепаратистських угруповань, і це неможливо перевірити із незалежних джерел», – пише агентство.

Росія офіційно відкинула можливість надсилання наземних своїх військ для ведення бойових дій поруч із силами президента Асада і наразі обмежує себе лише ударами з повітря.

Але, йдеться у статті, голова комітету з питань оборони російського парламенту Володимир Комоєдов сказав, що упевнений, що промосковські «добровольці» зі Сходу України рано чи пізно опиняться в лавах бійців Асада.

А є й скепсис щодо того, що бойовики масово залишають Україну і відправляються воювати до Сирії.

Російський військовий оглядач Павло Фельґенгауер каже, що навіть якщо хтось і перебрався до Сирії з України, навряд чи це матиме масовий характер.


Видання International Business Times пише, що українська громада Канади може вирішити долю парламентських виборів, які відбудуться 19 жовтня.

«В той час як Сирія, як очікується, домінуватиме під час американських президентських дебатів, інша велика зона конфлікту – Україна – може стати вирішальним фактором на майбутніх виборах в Канаді», – пише видання.

Нинішній прем’єр Стівен Гарпер та його Консервативна партія ведуть дуже запеклу боротьбу проти лібералів і нових демократів за 338 місць у канадійському парламенті за умов, що «українсько-канадійська громада потенційно має достатньо голосів, щоб перехилити ваги терезів».

Видання зазначає, що українська громада Канади нараховує 1 мільйон 300 тисяч, що становить 4 відсотки населення країни.

«Торі визначили, що українські голоси можуть визначити результат у десятку округів, де боротьба запекла», – каже про консерваторів Домінік Арель, який очолює українські студії в Університеті Оттави.

Гарпер з метою заручитися підтримкою української громади зайняв рішучу позицію щодо дій російського президента Володимира Путіна, включно з анексією ним Криму у березні 2014 року.

«Канада надала відчутну допомогу Україні і також запровадила суворі санкції проти режиму Путіна за його незаконну окупацію Криму та підтримку ним сепаратистів на сході України. Ба більше, Канада продовжуватиме стояти пліч-о-пліч з Україною на тлі продовження порушень суверенітету та територіальної цілісності країни», – заявив Гарпер під час українського фестивалю в Канаді влітку.


Американське видання USA Today пише про Львів, який став «моделлю розвитку України».

Навіть на тлі конфлікту між українськими силами та сепаратистами на сході України, Львів із 750 тисячами мешканців на заході країни є рушієм відродження, яке може стати моделлю для розвитку усієї країни.

Видання зазначає, що модернізація міста включає новий аеропорт, стадіон, перший в Україні центр, який поєднує торговельний і розважальний центри, новий індустріальний парк, який зводить японська корпорація Mitsubishi Heavy Industries, нові автошляхи та трамвайні колії, реставрація історичних пам’яток та західноєвропейського типу велодоріжки.

USA Today каже, що двигуном цих перетворень є львівський мер Андрій Садовий, якому не лише вдалося залучити сотні мільйонів доларів інвестицій, а також боротьба якого з місцевою корупцією привела до того, що місцеві бюрократи менше вимагають хабарів від бізнесу.

За 9-річний термін Садового в ролі мера, Львів розширив свій світового рівня сектор інформаційних технологій до 15 тисяч працівників. Інші бізнеси також процвітають, включно з виробництвом трамваїв, шоколаду, а також підприємств, які шиють одяг всесвітньовідомих брендів Hugo Boss та Zara.

«Приклад Львова показує, що вся Україна може бути успішною», – сказав Садовий в інтерв’ю виданню.

Модернізація та будівництво інфраструктурних об’єктів удвічі збільшили кількість туристів, які відвідують Львів. Якщо перед Євро-2012 Львів щороку відвідувало мільйон людей, то цього року ця цифра сягне двох мільйонів.

Львів, пише видання, має багато принад – від замків та укріплень, зведених на початку 16-го століття, до Оперного театру, який, на думку багатьох, поступається в архітектурному плані лише Віденській державній опері.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), який фінансує більшість проектів модернізації Львова, має такий ентузіазм щодо міста, що відкрив свій другий офіс – після Києва – саме у Львові, зазначає американське видання.

«Львів є чудовим містом Австро-Угорської Імперії з середньовічними будинками і давно вважає себе європейським містом. Його мешканці глибоко опиралися радянській окупації міста від моменту завершення Другої світової війни і до розпаду СРСР у 1991 році», – пише USA Today.

«Не дивно відтак, що Львів подає один з найгучніших голосів на користь членства України в Європейському союзі замість союзу з Росією, і моделлю такого розвитку є сусідня Польща, яка розквітла після вступу до ЄС», – зазначає видання.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG