Доступність посилання

ТОП новини

Російські дії в Україні та Грузії змушують НАТО зміцнюватися – Столтенберґ


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час наради в штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. 8 жовтня 2015 року
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час наради в штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. 8 жовтня 2015 року

«Ми зробимо всі необхідні кроки, щоб стримати згубний і дестабілізуючий вплив Росії, її агресію та застосування сили»

Брюссель – Росія зі своєю армією все наполегливіше прагне бути «на всіх фронтах». Це змушує НАТО відповідно реагувати. Україна, Сирія та інші «гарячі точки», де Кремль розгортає свою військову присутність, аналізували у четвер на нараді в штаб-квартирі НАТО міністри оборони держав-союзниць. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ пояснює: альянс зміцнюється у відповідь на дії росіян в Україні та Грузії.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Зростання військової присутності Росії в Атлантичному океані, в Арктиці, Балтійському, Чорному, а нині ще й у Середземному морях – це тільки частина проблеми. Як кажуть американські командувачі, росіяни, до того ж, наразі розгортають найсучаснішу військову техніку й широко застосовують елементи кібернетичної та гібридної війни – все для того, щоб «збити союз НАТО з пантелику» й розірвати його систему ухвалення рішень.

Втім у Північноатлантичному альянсі надто добре усвідомлюють загрози й виклики, які несе агресивна поведінка росіян, щоб не підвищувати і своєї готовності. Скажімо, до провокацій, на кшталт порушень натовського повітряного простору в державах Балтії чи кілька днів тому в Туреччині.

Якщо Росія хоче припинити свою міжнародну ізоляцію, їй слід припинити агресію на сході України, відмовитися від її окупації, спроби анексії Криму й притримуватися своїх зобов’язань в рамках мінських угод, заявив у штаб-квартирі НАТО голова оборонного відомства США Ештон Картер.

Голова оборонного відомства США Ештон Картер під час наради у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. 8 жовтня 2015 року
Голова оборонного відомства США Ештон Картер під час наради у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. 8 жовтня 2015 року

Керівник Пентагону каже, що НАТО не має відволікатися від проблеми України через діяльність Росії у Сирії, а далі примушувати її дотримуватися мінського процесу.

«На цьому особливо наголошували нині на засіданні (міністрів оборони – ред.) НАТО», – заявив Ештон Картер.

Росія продовжує себе ізолювати – Картер

Раніше цього тижня керівник Пентагону закликав Москву припинити спроби змінити військовий баланс у Європі. Виступаючи у Мадриді, він запевнив: «Ми зробимо всі необхідні кроки, щоб стримати згубний і дестабілізуючий вплив Росії, її агресію та застосування сили, в тому числі спроби підірвати стратегічну стабільність та змінювати існуючий військовий баланс в Європі».

По завершенню засідання Північноатлантичної ради НАТО Картер застеріг Кремль, що «прив’язувати Росію до потопаючого корабля – це згубна стратегія». На думку глави Пентагону, Москва ще має можливість змінити ситуацію та робити правильні кроки. «Однак, я не знаю, чи самі вони цього хочуть», – додав Картер.

Нарада у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. 8 жовтня 2015 року
Нарада у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. 8 жовтня 2015 року

«Від Камчатського півострова, через Середню Азію, Кавказ та навколо країн Балтії – всюди Росія продовжує себе ізолювати. І тільки Кремль може вирішити, чи змінювати це», – зауважив голова американського оборонного відомства.

Після низки засідань міністрів оборони 28-ми країн НАТО, керівник цієї організації Єнс Столтенберг зауважив, що серед держав-союзниць немає жодних сумнівів: реагувати на дії Росії треба негайно.

На східних кордонах присутність НАТО зростає

Наші дії – це відповідь на те, що Росія чинить в Україні, в Криму, а також у Грузії, де вона окупувала частину території
Єнс Столтенберг

«Наші дії – це відповідь на те, що Росія чинить в Україні, в Криму, а також у Грузії, де вона окупувала частину території. Всі члени НАТО вважають, що треба бути готовими, тому ми зміцнюємо наші сили швидкого реагування, збільшуємо військову присутність, зокрема на сході. Ми посилюємо оборонний потенціал балтійських країн та Польщі», – каже Столтенберг, додаючи, що вже відкрито шість нових командних пунктів у різних державах у центрі та на сході Європи, а нині до них додали ще й плани облаштування двох додаткових координаційних офісів – в Угорщині та Словаччині.

Британія зі свого боку анонсувала, що на ротаційній основі надішле до Естонії, Литви, Латвії та Польщі своїх військових, як пояснило оборонне відомство, «для стримування потенційної загрози з боку Росії».

Для унаочнення зусиль зі зміцнення військової потужності, Північноатлантичний альянс запланував на кінець наступного місяця найбільші за останнє десятиліття військові навчання. У ньому на суші, в повітрі та на морі візьмуть участь понад 30 тисяч вояків із тридцяти держав.

НАТО може опинитися там, де треба, коли слід і може діяти так, як цього вимагатиме ситуація
Єнс Столтенберг

«Ці маневри, – каже Єнс Столтенберг, – засвідчать, що НАТО може опинитися там, де треба, коли слід і може діяти так, як цього вимагатиме ситуація».

«Будь-який супротивник НАТО буде знати, що ми здатні розгорнути наші війська, – вважає голова альянсу. – Зокрема, передові сили швидкого реагування у червні провели перші навчання, а наступні відбудуться наступного місяця. Ця демонстрація нашої сили теж має ефект стримування».

Кремль же у четвер на новини з Брюсселя відреагував вустами прес-секретаря російського президента Дмитра Пєскова, який застеріг: «НАТО прикриває свої дії надуманими приводами про уявну загрозу, яка нібито надходить з Росії, при цьому будь-які плани із наближення військової інфраструктури НАТО до кордонів Російської Федерації призведуть до відповідних дій з боку Москви».


На цю ж тему:

07.10.2015
Росія може втратити Туреччину як друга через її дії в Сирії

У НАТО не вірять, що порушення повітряного простору Туреччини російськими літаками в Сирії було випадковим далі
06.10.2015
НАТО застерігає Росію від нових провокацій в Україні і Сирії

Як Північноатлантичному альянсу реагувати на російські провокації, вирішать міністри оборони держав-союзниць далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG