Доступність посилання

ТОП новини

Корупція і війна – головні перестороги на шляху інвестицій в Україну


Одеський порт. Серпень 2015 року. Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Одеський порт. Серпень 2015 року. Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

Ми бачимо в Україні перспективу – представник ЄБРР

Одеса – В Одесі триденний інвестиційний захід «Black Sea Economic Forum» зібрав в одній залі представників влади, гравців великого українського бізнесу та кілька десятків інвесторів із різних країн світу. Головними темами для обговорень цього року обрали туризм та портову індустрію.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Під час панельних дискусій доповідачі діляться своїми міркуваннями щодо перспектив розвитку економіки країни та фінансового потенціалу причорноморського регіону. Усі зазначають, що із основних проблем в Україні дві значно впливають на прихід інвестицій в країну – це корупція та війна.

Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

На думку очільника Одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі, який у четвер, 8 жовтня, відкривав форум, Одеса може стати прикладом для інших міст України. Вже четвертий місяць голова Одеської ОДА разом зі своєю командою працює над втіленням у життя обіцяних реформ.

Ми сьогодні продемонстрували пакет реформ, що повинен змінити 27 українських законів, які роблять майже неможливим ведення бізнесу в Україні
Міхеїл Саакашвілі

«Ми поки що на початку цих змін. Ми сьогодні продемонстрували пакет реформ, що ґрунтується на моєму досвіді в Одесі і повинен змінити 27 українських законів, які роблять майже неможливим ведення бізнесу в Україні», – заявив Міхеїл Саакашвілі.

Під час форуму він анонсував відкриття Центру адміністративних послуг, який має на меті зменшення бюрократичної тяганини для жителів міста. За його словами, подібні центри планують відкрити і в менших містах області, а також ініціативу готові запозичити в інших регіонах України. Також Саакашвілі пообіцяв найближчим часом запровадження на Одещині нового митного контролю, який має пришвидшити процес розмитнення, зокрема і в портах регіону.

В Одесі стартував міжнародний форум з інвестицій в Україну
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00


У порти потрібно інвестувати

Майбутнє експорту країни за торговими кораблями. Тому такою важливою є наявність глибоководних терміналів
Джок Мендоза-Вілсон

На думку Джока Мендози-Вілсона, директора з міжнародних зв’язків та відносин з інвесторами компанії «Систем Кепітал Менеджмент», яка належить Рінату Ахметову, одним із найперспективніших напрямків для інвестування в Україні є портова індустрія. В основному Україна продає за кордоном своє зерно, залізну руду, чорні метали та вугілля. Однак, за словами Джока Мендози-Вілсона, Україна не використовує на повну потенціал своїх портів. Більшість із них занадто мілкі для сучасних кораблів, місткість яких значно перевищує можливості портів. А майбутнє портової індустрії залежить від вантажів. Тому, на думку інвестора, торговим портам України необхідно негайно «заглиблювати дно».

«Майбутнє експорту країни за торговими кораблями. Тому такою важливою є наявність глибоководних терміналів, тому що на даний момент українські порти вже майже досягли свого максимуму», – пояснює Джок Мендоза-Вілсон.

«Інвестори хочуть, але бояться інвестувати в країну»

Економічний форум є можливістю для інвесторів ознайомитися не лише з перспективами України, але й оцінити можливі ризики для інвестицій. А ризиків зараз в Україні достатньо, розповів Радіо Свобода радник прем’єр-міністра України Олександр Малін.

Інвестори приїжджають подивитися на власні очі, вивчити ситуацію та вирішити, чи готові вони заради прибутку піти на ризики
Олександр Малін

«Інвестори приїжджають в країну, де можуть отримати прибуток в 15-20% річних на вкладені гроші. Однак тут є ризики, пов’язані з корупцією та бойовими діями. Вони приїжджають (на форум – ред.) подивитися на власні очі, вивчити ситуацію та вирішити, чи готові вони заради прибутку піти на такі ризики», – говорить радник.

Саме тому, на його думку, так важливо організовувати подібні заходи, аби приваблювати інвесторів подивитися на ситуацію «в полі». Щодо перспектив Одеси, то радник прем’єр-міністра України Олександр Малін висловив переконання, що туристичний вектор, у зв’язку з анексією Криму, є найбільш важливим для міста, про що свідчить останній сезон.

Наплив туристів у кількості кількох мільйонів людей повинен був десь з’явитися. І він з’явився в Одесі
Олександр Малін

«Туристичний потенціал країни в цілому працює переважно за законом збереження енергії. І якщо одне туристичне місце тимчасово зникло, і туристична привабливість Криму знизилася, то цей наплив туристів у кількості кількох мільйонів людей повинен був десь з’явитися. І він з’явився в Одесі. Місто впоралося з таким напливом туристів. І не лише місто – були заповнені курорти від Коблева до Лебедівки», – сказав у коментарі Радіо Свобода Олександр Малін.

Ми бачимо в Україні перспективу – представник ЄБРР

Минулого року Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) виділив близько 1,2 мільярда євро для України на реалізацію більше ніж 30 інвестиційних проектів.

«Цього року ми плануємо профінансувати приблизно таку ж кількість проектів. Всього кілька днів тому на рівні керівництва ми погодили виділити близько 300 мільйонів доларів фінансування для «Нафтогазу» на закупівлю газу. Найближчим часом ми очікуємо підписати угоду», – заявив під час форуму Шевкі Аджунер, директор ЄБРР Україна.

За його словами, Європейський банк реконструкції та розвитку готовий інвестувати в Україну і надалі, тому що вбачає в ній перспективу. Зараз для керівництва країни прийшов час для рішучих дій щодо імплементації задуманих реформ та деолігархізації економіки, яка заважає вільно розвиватися підприємництву в країні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG