Доступність посилання

ТОП новини

Успішна кар’єра в Казахстані: є попит на топ-менеджерів з України


Монумент «Байтерек» в Астані. Липень 2014 року. Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Монумент «Байтерек» в Астані. Липень 2014 року. Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

Діджитал, ІТ-сектор, комунікації, харчування – популярні сектори для українських фахівців

Президент України Петро Порошенко приїхав до Казахстану, щоб налагоджувати торговельні відносини. Натомість пересічні українці все частіше їдуть у цю країну працювати – і не в сферу обслуговування, а на топ-позиції у сфери ІТ-технологій, реклами та управління. Про це розповідають історії успішних кар'єр тих людей, що змінили Київ на Астану. Казахстан надає переваги: зарплати вищі, контракти українцям «прив’язують» до долара. Натомість ринок часто відстає від українського в розвитку, тож спеціалістам легше себе проявити.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Стереотипи про те, що українці за кордоном можуть влаштуватись лише прибиральниками чи гувернантками не спрацьовують в Казахстані. Населення цієї держави в два-три рази менше за українське, а от валовий внутрішній продукт – приблизно в чотири рази вищий. А обсяг прямих іноземних інвестицій у Казахстані вдвічі більший.

Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв під час зустрічі в Астані. 9 жовтня 2015 року
Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв під час зустрічі в Астані. 9 жовтня 2015 року

Наприкінці серпня після тривалого періоду економічної стабільності, казахський тенге пережив суттєву девальвацію. Утім і після цього держава продовжує пропонувати українським фахівцям вигідні бонуси: високі зарплати в доларах у найсучасніших галузях.

Тоді як середня зарплатня в Казахстані після падіння національної валюти тримається приблизно на рівні 600 доларів, в Україні вона становить близько 200 доларів. А от Казахстан українським топ-фахівцям пропонує кількатисячні контракти.

Казахстан у рекламному секторі пропонує в кілька разів вищі зарплати

Володимир Галіка до успішного для кар’єри переїзду в Казахстан майже 10 років займався в Україні інтернет-рекламою. Він був діджитал-стратегом у крупних рекламних агентствах, тобто відповідав за стратегію комунікацій із клієнтами. В Україні робота була цікавою, а клієнти солідними, говорить він, утім Казахстан запропонував вигідніші умови. Зокрема, Володимир говорить про фінансові переваги: українських спеціалістів в Казахстані цінують, а ринок дозволяє платити вищі компенсації.

Володимир Галіка
Володимир Галіка
Якщо переводити в доларовий еквівалент, то деякі спеціалісти можуть отримувати в 3-4 рази більше, ніж в Україні
Володимир Галіка

«Якщо переводити в доларовий еквівалент, то деякі спеціалісти можуть отримувати в 3-4 рази більше, ніж в Україні», – говорить він.

Мовою цифр, людина, що працює в українському рекламному агентстві на початкових вакансіях, отримуватиме 8-10 тисяч гривень. Тоді як в Казахстані, вирахувавши податки, фахівець матиме півтори-дві тисячі доларів зарплатні, говорить Галіка.

«Спеціалісти більш високого класу в Україні після девальвації мають зарплатню, нехай, півтори-дві тисячі доларів максимум. У топ-менеджерів, можливо, доходило до трьох – це дуже велика зарплата в гривні. То сюди їх привозили на зарплати, які в три-чотири рази перевищують ті суми», – каже Галіка.

Він додає, що зарплатня, звісно, залежатиме від галузі, позиції та рівня компанії, але, умовно, українську зарплату можна множити в кілька разів – і вийде казахський еквівалент.

Перевага Казахстану також в обсягах інвестицій, які йдуть у країну

Зарплата – не єдина перевага, каже Володимир. Казахстан також виграє через загальне фінансування рекламного ринку.

У Казахстані на суттєво меншу кількість населення, ніж в Україні, обсяг інвестицій у діджитал-рекламу приблизно ідентичний
Володимир Галіка

«У Казахстані на суттєво меншу кількість населення, ніж в Україні, обсяг інвестицій у діджитал-рекламу приблизно ідентичний. У грошах інколи такий самий, інколи більший», – говорить він.

На практиці це означає, що в Казахстані легше робити, а потім продавати клієнтам якісні проекти, які в Україні можуть довго «лежати на полиці». Ринок більш насичений грошима, відповідно можна реалізовувати більш витратні ідеї.

Українці яких професій потрібні в Казахстані?

Казахські компанії із задоволенням «перевозять» із України спеціалістів, говорить Володимир.
«Попит є дуже великий, особливо на топ-позиції, які розвивають бізнес, де потрібна сильна експертиза в технологіях і розумінні процесів», – каже він.

На практиці це означає, що українцю дуже реально знайти високооплачувану роботу в рекламі, IT-секторі, фінансах на керуючих позиціях. Окрім того, дуже багато можливостей у галузі громадського харчування: кухарі, ресторатори. Організаторами функціонування ресторанів дуже часто є саме українці, каже він.

«Практично у всіх великих рекламних холдингах є українські спеціалісти, яких дуже цінують. Вони завжди завантажені, для них є робота, їх завжди хочуть привезти», – говорить Галіка.

У галузі, про які йшла мова, українців часто саме «привозять»: тобто, компанія зацікавлена перевезти саме того чи іншого фахівця, часто навіть покриваючи надзвичайні витрати при цьому.

Натомість на роботу в сферу обслуговування люди часто переїжджають до Казахстану, аби масштабувати бізнес, продовжує Володимир. Зокрема, країна дає можливість заробляти на оригінальній їжі чи сервісі, що має свої «фішки». Це також пояснюється тим, що конкурентність нижча, а платоспроможність населення вища.

Через девальвацію тенге почали наймати менше іноземних фахівців

Останнім часом, у зв’язку з тим, що в Казахстані – криза, а місцева валюта суттєво девальвувала, українців почали привозити менше. Справа в тому, що їм як іноземцям зазвичай пропонують доларові контракти, а це може стати суттєвим фінансовий навантаженням для компанії. Декого, додає Галіка, можуть навіть повернути в Україну.

«Але глобально попит дуже великий: спеціалістів цінують, а працювати їм тут дуже комфортно та цікаво», – резюмує він.

Казахстан – спокійна і миролюбна країна, де немає упередженого ставлення до іноземців, каже Володимир. І немає стереотипів, що українець за кордоном – це працівник сфери обслуговування. Саме тому, що українці в Казахстані – це часто топ-керівники, то це і формує імідж нації.

«Якщо людина приїхала звідкись з України, її привезли, вона тут працює – значить, відповідно, хороший спеціаліст, гарно заробляє», – каже він.

Казахстан має гроші та деякі галузі ринку

Андрій Чеботарьов з України працює в Казахстані піар-менеджером в ІТ- компанії, що займається «стартапами». Про Казахстан як місце роботи, говорить, чув давно, тож коли компанія в Алма-Аті запропонувала посаду – переїхав.

Працювати в Казахстані перспективно, говорить Андрій. Країна економічно досить розвинена, а натомість ринок піару, ІТ-технологій та комунікацій відстає від українського.

«Вони зараз хочуть розширюватись та ставати кращими, тому і приваблюють багато ІТ-спеціалістів із України. Є гроші в країні, і є недорозвиненість деяких галузей ринку», – каже він.

Де дорожче жити: в Україні чи Казахстані?

Коли мова йде про те, що в Казахстані вищі зарплати, варто враховувати, що і ціни тут вищі за українські, каже Чеботарьов. Втім у чистому розрахунку зарплат до витрат, Україна поки що не може забезпечити найманим працівникам аналогічний рівень життя, продовжує чоловік.

Таким чином пересічний працівник піар-агентства отримуватиме одну-дві тисячі доларів зарплати, з них 500 доларів – оренда однокімнатної квартири в столиці, 20 доларів – один продуктовий кошик в супермаркеті для холостяка, разовий проїзд у транспорті – 30 центів.

«Ринок після девальвації трохи просів. І люди, які отримують зарплату в доларах, відчувають себе впевненіше», – каже він.

Саме іноземцям частіше прив’язують заробітну плату до іноземної валюти – це один із бонусів для іноземних фахівців, говорить Чеботарьов.

Отже, що потрібно українцю, аби отримати робочу візу для Кахазстану? Почати слід із диплома саме за фахом і перекладу диплома, каже Чеботарьов. Важливо, що казахстанські компанії мають дотримуватись квот щодо прийому на роботу іноземців: за словами чоловіка, на 9 працівників-казахів може бути 1 нерезидент.


На цю ж тему:

09.10.2015
Україні варто переорієнтовуватися на ринки третіх країн – експерт

«Орієнтуватись треба не на те, що ми можемо продати зараз, можливо, навіть із застарілого, а на те, чим можемо торгувати на сучасному конкурентному рівні» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG