Доступність посилання

ТОП новини

Корбан розповів «Схемам», як сім разів грішив


Геннадій Корбан
Геннадій Корбан

Кандидат у мери Києва розповів про відкриті проти нього кримінальні справи

Кандидат у мери Києва та соратник олігарха Ігоря Коломойського Геннадій Корбан говорить, що проти нього відкрито сім кримінальних справ. Він рік пропрацював заступником голови Дніпропетровської обласної держадміністрації у найспекотніший період з березня 2014 року. Після звільнення балотувався до Верховної Ради у Чернігові, де щедро роздавав виборцям гречку та обіцянки.

Корбан програв вибори, але розпочав нову кампанію за крісло мера столиці від політичної партії «Укроп». Раніше колишній голова СБУ Валентин Наливайченко заявляв, що похід Корбана у політику – це спосіб уникнути кримінальної відповідальності за вбивство офіцера СБУ у Волновасі. Тоді Геннадій Корбан назвав «цинічною брехнею» заяви голови СБУ.

Кандидат у мери Києва Геннадій Корбан розповів програмі «Схеми», спільному проекту Радіо Свобода та UA: Перший, за що ще його можуть переслідувати.

Сам Корбан після відставки у Дніпропетровській області написав на своїй сторінці у Фейсбук, що під час губернаторства Коломойського у Дніпропетровську «ми робили те, про що не пишуть у підручниках історії».

За підрахунками «Схем», якщо всі справи проти Корбана доведуть до суду, то йому може світити від 11,5 років (за 3 викрадення та 5 погроз) до 55 років – якщо рахувати 3 викрадення і 5 погроз із максимальним терміном позбавлення волі, відповідно до Кримінального кодексу.

1. Викрадення голови Держземагенства, або Справа Рудика

Сергій Рудик
Сергій Рудик

«Давайте рахувати. Перша – це справа пана Рудика. Пам’ятаєте цю справу?» – каже Геннадій Корбан.

У липні 2014 року в Дніпропетровську зник голова Державного агентства земельних ресурсів Сергій Рудик, який приїхав до регіону з робочим візитом. Це агентство відповідає за багато видів документів, пов’язаних із землеволодінням та земельними операціями.

У Дніпропетровській облдержадміністрації стверджували: він записався добровольцем до одного з батальйонів і вже перебуває в таборі підготовки до відправлення в зону АТО. Натомість представники ВО «Свобода» заявляли, що їхнього однопартійця Сергія Рудика викрали. У своєму викраденні голова Держземагентства звинуватив чиновників Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

«Мене везли у машині і на голову одягли мішок, щоб я не бачив, де перебуваю», – заявив тоді Рудик.

2. Погрози міністру оборони Валерію Гелетею в Іловайську

Валерій Гелетей
Валерій Гелетей

«Друге – у мене були неприємна розмова з паном Гелетеєм. Наскільки я знаю, він написав на мене одну заяву в прокуратуру, наприклад, про те, що я йому погрожував», – продовжує Корбан.

Валерій Гелетей очолював оборонне відомство України з 3 липня по 14 жовтня 2014 року.

«Я порушував закон, коли в жорсткій формі вимагав у колишнього міністра оборони Гелетея віддати наказ на виведення наших військ з-під Іловайська», – писав раніше Корбан на своїй сторінці у Facebook.

Колишній міністр оборони Гелетей вважає, що заява екс-заступника губернатора Дніпропетровської області Геннадія Корбана про вимогу виведення військ з-під Іловайська, перебільшені.

«Дивна заява. Не думаю, що заступник губернатора Дніпропетровської області міг щось жорстко вимагати від міністра оборони. Я б такого не допустив. І це неприйнятно», – заявив Валерій Гелетей.

3. Дзвінок у Генштаб до Віктора Муженка

Віктор Муженко
Віктор Муженко

«Третє – це пан Муженко, якому я теж дзвонив», – каже Корбан.

Віктор Муженко – начальник Генерального штабу, перший заступник керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України з 20 травня 2014 року.

Корбан неодноразово погрожував йому та ображав – причому, не тільки в телефонному режимі, а й публічно.

Ось такий запис він зробив у Facebook у травні: «Як же іноді хочеться затиснути в дверях голубині яєчка Віктора Муженко і злегка, піддавлюючи ногою двері, запитати: «Ну що, приємно?». Іноді неможливо стримати садистські бажання відносно цього «талановитого полководця» і сором’язливого генерала. Як же треба ненавидіти своїх солдатів і не поважати громадян країни, щоб брехати з шаленством мазохіста. Одне радує: голубині яйця Муженка тепер будуть в «круту» до кінця його життя – і зрештою підуть у салат з укропом. Я з особливим цинізмом розроблю рецептуру приготування».

4. Справа Сергія Бочковського, екс-голови Держслужби з надзвичайних ситуацій

Сергій Бочковський
Сергій Бочковський

«Четверте – пан Бочковський, якого вже немає, який якось у Дніпропетровську хотів посаду головного МНСника продати. Мені довелося пояснити йому його місце», – продовжує Корбан.

Колишнього голову Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського затримали представники Міністерства внутрішніх справ на засіданні Кабінету міністрів 25 березня. Це транслювали українські телеканали у прямому ефірі. Його затримали за зловживання і причетність до корупційних схем у Державній службі України з надзвичайних ситуацій. За даними правоохоронців, ця схема полягає в тому, що державні закупівлі паливно-мастильних матеріалів здійснювали за завищеними цінами, порушуючи законодавство.

5. Війна з «Укрзалізницею», або Справа Максима Бланка

Максим Бланк
Максим Бланк

«Потім Бланк був – такий пан-начальник залізниці, а до нього теж був хлопець – мені довелося суворо поговорити з приводу того, що поїзди їздили щодня з Донецька в Дніпропетровськ. 55 поїздів! Та там війна йде!» – обурюється Корбан.

Цю історію Корбан розповідав уже раніше в інтерв’ю журналу «Країна»: «Але якби ми діяли за законом, у нас тут давно вже чеченці були. Якби я не перекрив дорогу, вони б сюди безперешкодно приїхали. Тому електричку «Ясинувата-Дніпропетровськ» взагалі ніхто не перевіряє і не зупиняє. А Ясинувата – це ж за Донецьком. У якийсь момент довелося зателефонувати директору «Укрзалізниці» (Борису) Остап'юку і сказати: «Зупини поїзди». Каже: «Я не можу». «Тоді передай мені під контроль станції, які заходять на нашу територію». – «Теж не можу. У мене диспетчеризація зламається». А я йому тоді: «Чуєш, ти? Мені плювати на твою диспетчеризацію. Я зараз поставлю КамАЗи на рейки, і ніхто нікуди не поїде», – говорив Корбан.

6. Справа Михайла Лабутіна, або Як домовитися з «Укрспиртом»?

Михайло Лабутін
Михайло Лабутін

«Потім був ще такий хлопець, який очолював «Укрспирт», він мені пропонував для фармакологічних державних фірм, щоб вони закуповували пшеничний спирт, точніше буряковий, я йому намагався пояснити, що такий спирт не ллють у кров... Ця наволоч не хотіла ставити печатку на договорах, я йому пояснив», – розповідає Корбан.

9 грудня 2014 року перший заступник голови ГФС Володимир Хоменко повідомив, що директора державної монополії «Укрспирту» Михайла Лабутіна викрали з лікарні. У компанії тоді заявили, що главу підприємства вивезли бійці батальйону «Айдар».

«Об 11:45, за оперативною інформацією бійців «Айдару», представники фіскальної служби та слідчі прокуратури мали вивезти директора «Укрспирту» Михайла Лабутіна», – повідомив сайт компанії. При цьому співробітники «Укрспирту» запевняють, що життя директора було під загрозою: «Тому добровольцями, які охороняли Михайла Лабутіна, було ухвалене рішення перешкодити цим планам і вивезти директора в безпечне місце».

38-річний Михайло Лабутін наразі оголошений у розшук українськими правоохоронними органами. Перед цим Лабутіну було пред'явлене повідомлення про підозру у розтраті 172, 5 мільйона гривень коштів держпідприємства та ухиленні від сплати податків на суму 28,2 мільйона гривень.

7. Справа Олександра Величка. «Правий сектор» на службі Коломойського?

«Величко, такий був персонаж, (Олександра. – ред.) Вілкула дружок, якого нібито хтось викрав, потім не викрав, потім знову викрав, потім виявилося, що він балотується зі мною в Чернігові... Ось і все – нормальний набір джентельменський», – підсумував Корбан.

Зниклий 25 лютого 2015 року директор департаменту корпоративних прав Дніпропетровської міської ради Олександр Величко звинувачував Корбана у викраденні. Ролик з цією заявою виклав на Youtube користувач під ніком Maunga Joshua.

«Мене викрали за наказом заступника губернатора Дніпропетровської області Геннадія Корбана, і я дев'ять днів перебував між життям і смертю на базі «Правого сектору», яка розташована в селі Піски Донецької області. По суті, на базі «Правого сектору» чинять свавілля люди Коломойського», – заявив Олександр Величко.

Але також в інтернеті з’являлось відео з Олександром Величком, де він зізнавався в тому, що сам інсценував своє зникнення і що сприяв функціонуванню злочинних схем у місті. Це відео виклав користувач під ніком Patrion Dnepr. На цьому відео посадовець читав свій текст з папірця, чоловік був знятий на тлі облущених кахлів у невідомому приміщенні.

З 25 січня міліція Дніпропетровська розшукувала зниклого директора департаменту корпоративних прав міськради Олександра Величка. Кримінальне провадження відкрили за статтею 115 Кримінального кодексу України «умисне вбивство» з додатковою правовою кваліфікацією «зниклий безвісти». Однак пізніше стало відомо, що посадовець знайшовся і дає свідчення в прокуратурі Новомосковська.

Геннадій Корбан
Геннадій Корбан

ДОВІДКА

Стаття 129. Погроза вбивством

1. Погроза вбивством, якщо були реальні підстави побоюватися здійснення цієї погрози, – карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до двох років.

2. Те саме діяння, вчинене членом організованої групи або з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості, – карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

Стаття 146. Незаконне позбавлення волі або викрадення людини

1. Незаконне позбавлення волі або викрадення людини – караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі діяння, вчинені щодо малолітнього або з корисливих мотивів, щодо двох чи більше осіб або за попередньою змовою групою осіб, або способом, небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або таке, що супроводжувалося заподіянням йому фізичних страждань, або із застосуванням зброї, або здійснюване протягом тривалого часу, – караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

3. Діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою, або такі, що спричинили тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG