Доступність посилання

ТОП новини

Картина розбрату: як сірою фарбою замалювали вуличне графіті в стилі «ню»


Мешканці проти митців? У Житомирі розгорівся скандал через вуличне графіті
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

«Така реакція житомирян досить прогнозована, але були сподівання на більше розуміння»

Житомир – Наприкінці серпня у Житомирі відбувся фестиваль вуличного мистецтва «ТБДЩ». На нього з’їхалися вуличні художники з різних куточків України. Для мистецьких вправлянь організатори обрали захаращені дворики у самісінькому центрі міста. Впродовж трьох днів вуличні митці розписували гаражі, стіни та паркани, до яких раніше нікому не було діла. Проте одна з картин спричинила справжній скандал.

У Катерини Микитенко – двійко малолітніх дітей. Жінка розповідає, як уперше побачила сороміцьку картину. Усі вихідні родина відпочивала на природі й лише пізно ввечері люди повернулися додому. Коли Катерина вийшла на балкон – їй відняло мову: на паркані навпроти з’явилося кілька оголених дівчат у неоднозначних позах.

«Я все прекрасно розумію, але настільки живописно все намальовано, до найдрібніших деталей. Жодних зауважень до майстра як до художника у мене немає. Видно, що він ходив, вчився. І ось, нарешті, наш двір його надихнув на ось це», – розповідає жінка.

Таку картину зі свого вікна побачила Катерина Микитенко
Таку картину зі свого вікна побачила Катерина Микитенко

Але одного ранку картина в стилі «ню» зникла зі стіни.

«Ми цю картину жартома назвали «розвал сходження». Так от, близько одинадцятої вечора ще всі дами були живі-здорові. А о сьомій ранку чоловік відкриває вікно і каже: дивись, хтось замалював нашу картину», – розповідає Катерина.

Оголених жінок замалювали сірою фарбою
Оголених жінок замалювали сірою фарбою

Катерина переконує: замальовували картину не мешканці. Втім, вона про це не шкодує. Крім того, людям не дають забувати про те, що графіті було понівечене саме через їхні скарги до місцевих чиновиків.

«Вночі до нас під вікна регулярно приходять якісь дівчата і запалюють свічки: то по дві, то по чотири. Таким чином вони нам дають зрозуміти, що сумують за втраченим твором мистецтва. Чи є вандалізмом те, що її зафарбували? Якби це полотно було десь в іншому місці – так. Але, я вважаю, що малювати таке тут – вандалізм», – вважає жінка.

Художник Сергій Носок до цієї ситуації ставиться по-філософськи. Мовляв, якщо люди обурюються і зафарбовують, значить не зовсім байдужі до мистецтва і до того, що їх оточує. А це, як-не-як, – плюс.

«Нічого такого сороміцького на тій картині не було зображено, – говорить Сергій Носок. – Але ж і на Рембранта кислотою колись бризнули, бо там оголена жінка, яке неподобство!».

За словами організатора фестивалю вуличного мистецтва «ТБДЩ» Віталія Талька, незадоволені знаходяться завжди. Але чоловіка втішає, що більшість мешканців усе-таки поїли художників кавою і дякували за те, що їхні двори нарешті прибрали і прикрасили яскравими малюнками.

«Будь-який акт псування будь-чиєї роботи можна вважати вандалізмом. Якби на місці цієї картини з’явилася краща чи, принаймні, рівно зафарбована стінка – це ще можна було б сприйняти як людську реакцію. І така реакція житомирян досить прогнозована, але були сподівання на більше розуміння», – наголошує Талько.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG