Доступність посилання

ТОП новини

Добкін домігся розпуску облвиборчкому через недопуск його кандидатів на вибори


До нового складу обласної виборчої комісії ми зможемо подати дві кандидатури від «Опоблоку» – юрист партії

У п’ятницю Центральна виборча комісія ухвалила рішення про достроковий розпуск членів Харківської обласної територіальної виборчої комісії. Таким чином ЦВК задовольнила скаргу юристів Харківської регіональної організації «Опозиційного блоку». Конфлікт між «Опоблоком» і членами харківського облвиборчкому розгорівся через відмову в реєстрації кандидатів від цієї політичної сили в депутати обласної ради для участі у виборах. Незважаючи на нещодавнє рішення ЦВК, яке зобов’язує обласну виборчу комісію до 8 жовтня вирішити питання з реєстрацією кандидатів у депутати, цього не було зроблено. Напередодні комісія одностайно відмовилася реєструвати претендентів «Опоблоку» через численні порушення виборчого законодавства. Розглядаючи скаргу «Опозиційного блоку» Центрвиборчком також скасував рішення Харківської ОТВК про відмову в реєстрації кандидатам на виборах депутатів обласної ради від команди Михайла Добкіна.

Ще в четвер народний депутат, голова харківського осередку «Опозиційного блоку» Михайло Добкін у Твіттері висловлювався емоційно, не замислюючись про політичну дипломатію.

«Щойно ТВК Харківської обл. ім. Райкіна ВІДМОВИЛА нам і ЦВК в реєстрації кандидатів від ОБ. Хрін із ними. Будемо вимагати розпуску дебілів», – написав він.

А за добу 9 жовтня Центральна виборча комісія вирішує зовсім розпустити облвиборчком, достроково припинивши повноваження членів комісії. Таке рішення ухвалили за результатом розгляду скарги Харківської регіональної організації партії «Опозиційний блок».

Заступник голови ЦВК Андрій Магера
Заступник голови ЦВК Андрій Магера

Заступник голови ЦВК Андрій Магера наголосив, що голосування в Центрвиборчкомі було неодностайним: один член утримався, ще один – сам Магера – був проти.

«Зараз я пишу окрему думку», – додав він. За кілька годин до цього рішення він заявляв, що не бачить підстав для дострокового розпуску ОТВК.

Натомість лідер «Опоблоку» Михайло Добкін підраховує: обласна комісія двічі відмовила в реєстрації претендентів у депутати до обласної ради.

«Ви ж розумієте, актуальний старий радянський анекдот, коли можна придертися навіть до стовпа. Однозначно, рішення ухвалене напередодні облвиборчкомом, не є правовим, це рішення абсолютно політичне. Сьогодні обласна виборча комісія в Харківській області перетворилася в інструмент утиску опозиції, перехопивши ініціативу в обласного управління юстиції», – викладає свою версію відносин із облвиборчкомом Добкін.

Перед стартом передвиборчої кампанії кілька місяців регіональна організація «Опозиційного блоку» намагалася зареєструватися в обласному управлінні юстиції, правники останнього вказували на чисельні юридичні помилки при оформленні документів під час реєстрації осередку «Опоблоку». 30 вересня в останній день, коли до територіальних виборчих комісій на реєстрацію подають кандидатури для участі у виборах, «Опозиційний блок» таки зареєстрували в обласному Управлінні юстиції. Але наступного дня, 1 жовтня, обласна виборча комісія відмовила «Опоблоку» в реєстрації списків кандидатів у депутати до обласної ради. І вже 7 жовтня харківське питання розглядалося членами Центральної виборчої комісії. ЦВК скасувала постанову харківського представництва і зобов’язала облвиборчком до 8 жовтня вирішити питання з реєстрацією кандидатів у депутати від «Опозиційного блоку». В ОТВК запевняли, що скарга «Опоблоку» мала б розглядатися в суді – в жодному разі не членами ЦВК.

Напередодні під час засідання облвиборчком вчергове звернув увагу на серйозні юридичні порушення при висуненні кандидатів у депутати від «Опозиційного блоку».

Якщо описувати усі допущені ними порушеннями, то це б можна було скласти ось такий том
Олександр Коновал

Вже колишній голова ОТВК Олександр Коновал у розмові з Радіо Свобода зазначив: «Якщо описувати усі допущені ними порушеннями, то це б можна було скласти ось такий том (показує на товсту книжку – ред.). Належним чином комісія не була повідомлена про проведення партійної конференції, на конференцію не був допущений представник виборчої комісії. Виборчу грошову заставу внесла не обласна регіональна організація партії, як того вимагає закон, а приватна особа, юрист «Опозиційного блоку» Артур Мартін. В автобіографіях кандидатів не вказані обов’язкові дані. У заявах чимало помилок, а в списках наявна недостовірна інформація».

Харківська ОТВК про відмову реєстрації «Опозиційного блоку»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Скарга на дії облвиборчкому

Колишній голова територіальної виборчої комісії відкидає звинувачення «Опоблоку» в політизації процесу на замовлення голови обласної адміністрації Ігоря Райніна чи партії «Відродження».

Натомість, юристи «Опозиційного блоку» 9 жовтня в ЦВК зареєстрували скаргу щодо дострокового припинення повноважень ОТВК, яка, на їхню думку, своїми відмовами порушує виборче законодавство.

Юрист «Опозиційного блоку» Артур Мартін розповів Радіо Свобода: «Увечері Центрвиборчком скасував рішення Харківської ОТВК від 8 жовтня про відмову в реєстрації кандидатам на виборах депутатів обласної ради від «Опозиційного блоку». До 13 жовтня нове скликання ОТВК зобов’язане зареєструвати кандидатів у депутати від «Опоблоку». В новому складі виборчої комісії гарантовано будуть мінімум два представника від нашої політсили. Ми будемо їх делегувати».

Як стало відомо Радіо Свобода, в п’ятницю увечері, ще до рішення ЦВК, від імені «Опозиційного блоку» до Харківського окружного адміністративного суду звернувся «нібито прихильник» «Опоблоку» з позовом про «Надання правової оцінки постанови територіальної виборчої комісії за 8 жовтня щодо відмови в реєстрації кандидатів у депутати від «Опозиційного блоку» до обласної ради».

Юрист «Опозиційного блоку» Артур Мартін називає цей позов фальшивкою, який політичні опоненти використовують за для затягування розгляду питання з реєстрації їхніх претендентів у депутати.

Спостерігаючи за розвитком відносин харківського «Опоблоку» з облвиборчкомом, заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера не вбачає порушень виборчого законодавства з боку членів ОТВК. Про це він заявляв своїм колегам по ЦВК 7 жовтня при розгляді харківського питання, а отже він був серед тих, хто не підтримав рішення ЦВК щодо зобов’язання облвиборчкому зареєструвати кандидатів від харківського «Опоблоку».

За кілька годин до цього рішення він заявляв Радіо Свобода, що не бачить підстав для дострокового розпуску ОТВК.

«Я не вважаю, що її треба розпускати за те, що ця комісія виконала вимогу закону і, керуючись вимогами положеннями закону про місцеві вибори, відмовила в реєстрації кандидатів через відсутність грошової застави, яка передбачена законом про місцеві вибори», – зауважив Андрій Магера.

Відсутність на виборах людей Добкіна вигідна Кернесу і Райніну – політолог

Харківський політолог Олександр Романюк, не виключаючи юридичної складової у конфлікті ОТВК із «Опозиційним блоком», передбачає, що в недопуску до виборів кандидатів із команди Михайла Добкіна зацікавлений як міський голова Геннадій Кернес, що очолив партійні списки кандидатів до облради та міської рад, так і голова обласної державної адміністрації Ігор Райнін, який очолює обласний осередок «Солідарності».

«Справа в тому, що «Відродження» і «Опозиційний блок» мають переважно спільний електорат – це виборці, що раніше підтримували Партію регіонів, і якби був зареєстрований «Опозиційний блок», то значна кількість відійшла б від «Відродження». А Кернес планує, аби представники партії «Відродження» в обласній та міській раді стали головною опорою для нього, щоб ухвалювати рішення», – аналізує політолог Романюк.

Раніше міський голова Генадій Кернес що балотується на посаду харківського мера і представляє першим номером партію «Відродження» до обласної та міської рад, заперечував свою зацікавленість у відсутності під час передвиборних баталій свого товариша і політпартнера Михайла Добкіна з «Опозиційним блоком».

А тим часом, політичні партії мають подати свої кандидатури для обрання наступної ОТВК у найблищі два-три дні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG